Despre Saru Dornei
Localitatea cunoscuta sub denumirea de Saru Dornei se gaseste in vestul judetului Suceava, in pitoreasca depresiune a Dornelor, intr-o zona intramontana, de-a lungul cursurilor apelor Neagra si Sarisorul Mare. Aflata in vecinatatea unor interesante destinatii turistice, Saru Dornei reunseste sa impresioneze calatorul ajuns pe aceste meleaguri prin frumusetea peisajelor. Accesul in comuna se face urmand drumul judetean DF 174, de la Vatra Dornei care duce spre Panaci.
Localitatea se mandreste cu o istorie seculara, fiind pentru prima data consemanta in scris la 1630, iar evolutia sociala, economica si politica a asezarii este foarte interesanta. Saru Dornei a evoluat de la o simpla asezare locuita de razesi, la o zona rurala bogata. Astfel ca, o vacanta pe aceste meleaguri va ofera prilejul sa faceti un popas la „Tirolul Romanesc” asa cum este cunoscuta minidepresiunea Saru Dornei, unde localnicii sunt intotdeauna bucurosi de oaspeti si au devenit in ultimii ani adevarati promotori ai turismului rural. Faceti un popas la Monumentul Troita, dedicat eroilor satelor dornene, cazuti in primul razboi mondial si situat in curtea Bisericii „Sfantul Dimitrie”, zidita la jumatatea veacului XIX.
O excursie de neuitat puteti face la Rezervatia de Jnepenis „Pinus Cembra”, care cuprinde paduri si jnepenisuri de la izvorul paraului Neagra Sarului pana spre Varful Rachitis. Dincolo de spectacolul feeric al naturii, rezervatia are si rol stiintific. Zambrul, o specie rezultata din amestecul cu molidul, este considerat o specie rara la nivel european. Frumusetea si coloritul naturii este completat si de prezenta smirdarului, o planta care se remarca prin nuante superbe de rosu. Includeti in itinerariul vostru turistic o plimbare in Rezervatia „12 Apostoli”, un grup de stanci care privite de la distanta par siluetele unor batrani, ceea ce a stat la baza mai multor legende locale, pe care le veti descoperi odata ajunsi prin aceste locuri.