Despre Sarata Monteoru
Localizarea si istoria statiunii Sarata Monteoru
Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din judetul Buzau este cea de la Sarata Monteoru, aflata la 20 km distanta de resedinta de judet. De cele mai multe ori, statiunea este vizitata de turistii veniti la tratament, cunoscute fiind proprietatile curative ale apelor sarate, consemnate in scris inca din anul 1837. Pe langa curele de tratament, localitatea este renumita in spatiul romanesc pentru Cultura Monteoru, ce apartine epocii bronzului, asa cum demonstreaza vestigiile arheologice descoperite pe Dealul Cetatuia. In a doua jumatate a veacului al XIX-lea, grecul Grigore Stavri, care va deveni cunoscut, ulterior, sub numele de Grigore Constantin Monteoru, cumpara in anul 1860 terenurile bogate in zacaminte de petrol de la Monteoru si pune bazele uneia dintre primele galerii de exploatare a titeilor in mine din Europa. Astazi, mina a devenit un obiectiv turistic ce merita vizitat.
Castigurile uriase le-a investit in amenajarea statiunii balneare de la Sarata Monteoru, inaugurata in anul 1895. Aceasta era prevazuta cu un frumos parc, un cazino, o capela, un hotel si o vila construita special pentru Grigore Monteoru. Statiunea pierde acesta stralucire in urma cutremurului din anul 1940, cand majoritatea cladirilor cad in ruine. Dupa aproape trei decenii de abandon, statiunea este reconstruita inceapand cu anul 1970, cand sunt proiectate doua hoteluri – Ceres si Monteoru. Anual, aici vin turistii care vor sa se trateze pentru afectiuni gastrointestinale si ginecologice, avand in vedere ca izvoarele calcice, sulfuroase si iodurate de la Sarata Monteoru si-au dovedit de-a lungul timpului poprietatile tamaduitoare. O atractie deosebita o reprezinta si strandul cu apa cloro-sodica. Nivelul de salinitate este atat de ridicat incat si cei care nu au luat lectii de inot reusesc sa se mentina la suprafata apei.
Atractii turistice in Sarata Monteoru
Dincolo de curele de tratament, la Sarata Monteoru aveti ocazia sa admirati frumusetea naturii, iar dealurile impadurite si plantatiile de vita de vie confera un aspect pitoresc intregii regiuni. Situata la 20 km de Buzau si la 110 km de capitala tarii, localitatea beneficiaza de o clima moderata si un aer puternic ionizat negativ. Accesul turistilor in statiune se face pe drumul judetean DJ 203G. Daca preferati calatoriile cu trenul, coborati la halta Baile Sarata Monteoru, situata la 10 km distanta de statiune.
Din itinerariul vostru turistic nu ar trebui sa lipseasca Dealul Istria, unde s-a descoperit tezaurul Closca cu puii de aur. Faceti o vizita si la Muzeul Chihlimbarului de la Colti. Extindeti aria explorarilor si vizitati asezarile rupestre de la Nucu, iar daca dispuneti de suficient timp, mergeti sa vedeti Manastirile Coilanu si Ratesti. Sub aspect istoric, se stie astazi ca prima atestare documentara al localitatii Sarata Monteoru dateaza din a doua jumatatea a veacului al XV-lea. Indiferent ca alegeti sa veniti aici pentru tratament sau doriti sa descoperiti frumusetea naturii, la Sarata Monteoru aveti toate sansele sa petreceti un concediu de neuitat.