Ghid turistic Sant

Despre Sant

Localizarea comunei Sant

O calatorie in cuprinsul judetului Bistrita Nasaud, nu ar fi completa daca nu ati poposit in comuna Sant, o asezare cu peisaje incantatoare dominate de zone montane si dealuri inalte. Comuna Sant se gaseste in partea de nord –vest a judetului, la poalele Varfului Ineu, la o altitudine de 600 m, pe cursul superior al Somesului Mare si la sud-est de Muntii Rodnei. Localitatea a luat nastere la inceputul secolului XVII si facea parte din Rodna veche. Mai tarziu, in anul 1773, asezarea este mentionata sub denumiea de Rodna noua si, ulterior, de Sant, denumire provenita de la prezenta numeroaselor santuri de aparare sapate pentru a apara localitatea de potentialele atacuri ale invadatorilor. Santurile se gaseau pe locul unde astazi se inalta sediul Primariei.

Atractii si obiective turistice in Sant

Localnicii au constientizat demult potentialul turistic al zonei, motiv pentru care in cumuna exista spatii de cazare diverse si cateva zone de agrement special create pentru voi. Fie ca alegeti sa explorati imprejurimile cu ATV-ul sau decideti sa va inscrieti la cursurile de echitatie, ori preferati excursiile in natura sau drumetiile montane, aici nu aveti cum sa va plictisiti. Amintiri de neuitat veti avea in Muntii Suhard si Muntii Rodnei, unde infloreste bujorul de munte. Spectaculoasa este rezervatia naturala Ineu –Lala ce se intinde pe mai bine de 2.500 ha. Declarata arie protejata, face parte din Parcul National Muntii Rodnei si este considerata cea mai frumoasa zona turistica din Carpatii Orientali. Amatorii de drumetii montane pot pleca in explorarea Varfului Ineu din Pasul Rotunda. Tot de aici, drumul duce spre Lacul Lala, pe Valea Blaznei.

Comuna Sant il cucereste iremediabil pe calatorul ajuns pe aceste meleaguri si prin frumusetea traditiilor si a portului popular, atat de bine puse in valoare cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an. Vechile datinilor sunt inca pastrate si pot fi admirate in toata splendoarea daca treceti pragul Muzeului „Pamfiliu Grapini” ale carui colectii se regasesc in incaperile unei vechi case taranesti, ce dateaza din anul 1860. Incaperile ofera celor interesati prilejul sa descopere vechile ocupatii, traditiile si obiceiurile localnicilor din aceasta parte a tarii.

Sant