Despre Sanpetru
Localizarea si istoria comunei Sanpetru
O vacanta in legendarul taram al Tarii Barsei, presupune si un popas in vechea asezare Sanpetru, intemeiata de sasi la inceputul veacului al XIII-lea. Localitatea se gaseste intr-un decor de poveste, la poalele dealului Lempes, la o altitudine de 700 m, la doar 6 km distanta de Brasov.
Cele mai indepartate urme ale vietii umane pe aceste meleaguri dateaza cu mult inainte de venirea sasilor si coboara pana in vremurile indepartate ale preistoriei. La jumatatea secolului trecut, in Comuna Saneptru s-a descoperit un adevarat tezaur format din monede grecesti, din secolul II i.Ch si care pot fi admirate astazi la Muzeul Municipal din Brasov. Populatiile slave care au migrat spre Tara Barsei, incepand cu secolul VI, au trait in armonie cu populatia bastinasa.
Prima mentiune documentara a asezarii de la Sanpetru dateaza de la 1240, cand regele Bela al IV-lea supune biserica Sf. Petru manastirii Carta din Tara Fagarasului. Situata pe Dealul Sanpetru, biserica cu arhitectura romana, zidita in secolul XIII este daramata cinci veacuri mai tarziu. De-a lungul vremurilor, asezarea a fost pradata de tatari si otomani si grav afectata de incendii si calamitati.
Atractii si obiective turistice in Sanpetru
Astazi localitatea inca mai pastreaza ceva din atmosfera indepartata a evului mediu, evidentiata in arhitectura si frumusetea caselor dar si prin vechile traditii transmise de la o generatie la alta. Daca dispuneti de suficient timp, merita sa includeti in itinerariul vostru un popas la Biserica evanghelica, veche din secolul XIV, reconstruia patru veacuri mai tarziu si decorata cu fresce in stil gotic. O atentie deosebita merita si Biserica ortodoxa, construita spre finalul secolului XVIII. Unul dintre edificiile incarcate de istorie, devenit astazi un important obiectiv turistic este Cetatea Taraneasca, construita in secolul XV.