Despre Sangeorz-Bai
Beneficiind de o asezare care ii confera un peisaj pitoresc, la poalele Muntilor Rodnei (in extremitatea nordica a Romaniei, judetul Bistrita-Nasaud), localitatea Sangeorz Bai a fost atestata documentar in anul 1245, aparand pentru prima data in lucrarea canonicului Rogerius „Carmaen Miserabilae” in care se fac mentionari despre invazia tatarilor din 1241-1242.
De-a lungul timpului localitatea a avut mai multe nume: Sangiorgiul Roman, Sangeorzul Roman si in prezent Sangeorz-Bai.
Cunoscuta ca statiune balneara incepand cu secolul al XVII-lea, Sangeorz Bai are un relief definit de prezenta dealurilor acoperite de paduri de fag si brad. Sangeorz Bai dispune de numeroase izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, care sunt carbonate, hipertonice si izotonice, namol mineral, mofete. Din puncte de vedere al proprietatilor pe care le au, aceste ape pot fi comparate cu cele de la Vichy (Franta) si Karlovy Vary (Cehia), avand o eficacitate mare in tratamentul diferitelor afectiuni.
In statiune exista posibilitati de petrecere a timpului liber. Se poate merge la club, cinematograf, sala de jocuri mecanice, terenuri de tenis si de volei. Se pot face excursii la Dealul Prihodiste-Marcus, unde exista o mofeta sonora naturala, la faimoasele pivnite de vinuri de la Lechinta, etc. De asemenea, statiunea le ofera turistilor posibilitatea de a vizita: Policlinica Balneara Singeorz Bai, Muzeul de arta comparata, Pestera Grota Zanelor, Muzeul "Cuibul Visurilor", Manastirea Buna Vestire din Cormaia, Biserica de lemn „Buna Vestire" etc.