Ghid turistic Sambata de Sus

Despre Sambata de Sus

Localizarea statiunii Sambata de Sus

Daca aveti in plan o vacanta in vechiul tinut al Tarii Fagarasului, merita sa includenti in itinerariul vostru un popas in localitatea Sambata de Sus, asezare situata in judetul Brasov, la poalele Muntilor Fagaras. Localitatea are o veche traditie culturala si istorica, fiind mentionata documentar in ianuarie 1437, intr-un document de donatie semnat de Vlad Tepes.

Situata intr-un decor natural de poveste, localitatea Sambata de Sus atrage turistii prin frumusetea naturii dar si prin ospitalitatea localnicilor. Este locul ideal unde sa te refugiezi, departe de aerul poluat si zgomotul oraselor. Pajistile intinse si varietatea spatiilor de cazare fac din Sambata de sus un loc pe care il vei indragi pentru totdeauna. Vechile datini, la care se adauga produsele culinare traditionale, sunt argumente in plus pentru o vacanta de neuitat, in timp ce obiceiul prelucrarii artistice a lemnului este bine pus in valoare de catre mesterii populari locali.

Atractii si obiective turistice in Sambata de Sus

Deseori aleasa ca destinatie de concediu pentru frumusetea naturii, localitatea ofera un itinerariu ecumenic deosebit pentru pentru credinciosii aflati in cautarea linistii interioare. Manastirea de calugari de la Sambata de Sus, este renumita in acest sens. La origine, acesta era un lacas din lemn, ridicat in anul 1657, de vornicul Preda Brancoveanu. Actuala constructie dateaza de la sfarsitul secolul XVII si este ctitoria domnitorul muntean, Constantin Brancoveanu. Restaurat complet in anul 1926, edificiul pastreaza inca picturile interioare originale. La la iesire, faceti un popas la muzeul manastirii, care detine o colectie pretioasa de icoane pe sticla si lemn si carti rare.

Un loc de reculegere ce nu poate lipsi din itinereariu vostru este si chilia parintelui Arsenie Boca, unul dintre cele mai vizitate obiective din zona. La 10 km de manastire se gasesc ruinele palatului ridicat de Constantin Brancoveanu, candva un edificiu grandios. In apropierea castelului se gaseste astazi herghelia de lipitani, cea mai mare ferma de acest fel din Europa.

Sambata de Sus ofera pasionatilor de drumetii montane posibilitatea de a explora imprejurimi de o frumusete de poveste pe traseul – Valea Sambetei - Cabana Sambata – Fereastra Mare. Localitatea este si unul dintre acele locuri din Romania, unde localnicii pastreaza datinile si obiceiurile transmise de la o generatie la alta. Daca ajungeti pe aceste meleaguri in preajma sarbatorilor de iarna, aveti ocazia sa vedeti cetele de feciori plecati la colindat din casa in casa, invesmantati in straie de sarbatoare.

Sambata de Sus