Despre Salonta
Salonta, denumita de maghiari Szalonta, este una dintre asezarile cele mai frumoase din judetul Bihor si, totodata, o destinatie de vacanta unde traditiile romanilor sa imbina in mod armonios cu cele ale etnicilor maghiari. Localitatea se gaseste in extremitatea vestica a tarii, in sudul judetului Bihor, in apropiere de frontiera cu statul ungar si la 40 km distanta de Oradea. Accesul turistilor se face urmand cursul drumului european E671. Al doilea mare oras din judet, Salonta este consemanta documentar pentru prima data in anul 1332, cand este amintita intr-un registru papal sub numele de Zalanta.
De-a lungul timpului, asezarea a traversat perioade de regres, cauzate, mai ales, de razboaie. Asa cum a atacul otomanilor din 1598 care au incendiat orasul. Vreme de cativa ani, localitatea este lasata in paragina, fiind nelocuita. Abia in anul 1606, Stefan Bocskai incepe reconstructia Cetatii Culiser si improprietareste cu pamanturi un numar de 300 de soldati, care aveau rolul de a pazi portile cetatii. Sosirea lor este considerata data de nastere a orasului Salonta de azi, asezarea fiind reconstruita din temelii. Cetatea trece prin alta perioada de cumpana, in 1658, cand localnicii incendiaza cetatea pentru a nu cadea in mainile turcilor. Pana in 1692, Salonta este transformata sangeac, sub numele de Salanta, iar de la finele veacului XVII, aceasta intra in stapanirea Habsburgilor.
Astazi, turistul ajuns pe aceste meleaguri, are ocazia sa descopere intr-o plimbare pe strazile orasului „Turnul Ciunt”, emblema urbei, considerata totodata cea mai veche constructie din oras. In interiorul turnului sunt amenjate galeriile Muzeul literaturii „Arany Janos”. Sub aspect geografic, Salonta se gaseste in Campia Salontei, teritoriu scaldat de apele paraului Culiser. Locuita din timpuri stravechi, asezarea este ridicata la rangul de oras inca din veacul al XII-lea. Dezvoltarea economica deosebita a fost sustinuta si de organizarea mai multor targuri saptamanale si anuale, unde isi vindeau marfurile negustori veniti din toata zona Ardealului. La debutul veacului trecut, Salonta era un oras modern aflat in plina dezvoltare. Sunt desecate zonele mlastinoase, se ridica constructii noi, apar primele institutii cu profil industrial si se construieste linia de cale ferata.
Printre obiectivele locale care ar putea sa va atraga atentia la Salonta, se numara Muzeul Taranului Roman, inaugat in urma cu doar cativa ani si amenajat in cartierul Avram Iancu, unde puteti vizita o casa taraneasca autentica, din regiunea Buduresei, veche de aproape doua veacuri. Interiorul este decorat cu mobilier traditional, obiecte de ceramica si tesaturi lucrate de mesteri populari. Faceti o vizita si la Casa Memoriala „Arany Janos” si opriti-va pentru cateva clipe la statuia revolutionarului Lajos Kossuth. Cea mai mare gradina publica din Salonta – Parcul central - este o oaza de liniste si verdeata unde puteti sa va plimbati pe aleile marginite de flori si sa admirati fantanile arteziene. Daca dispuneti de timp suficient, merita sa faceti un popas la Poiana cu narcise de la Goroniste, o superba rezervatie botanica situata in zona de vest a judetului, in satul Gurbediu, comuna Tinca. Si daca tot ati ajuns pana aici, opriti-va la Baile Tinca, statiune situata pe malul drept a Crisului Negru, la 25 km distanta de Salonta.