Ghid turistic Saliste

Despre Saliste

Localizarea si istoria statiunii Saliste

Daca aveti in plan o vacanta in regiunea sud-vestica a judetului Sibiu, merita sa includeti in itinerariul vostru si un popas in localitatea Saliste, situata in depresiunea omonima, la 20 km de municipiul Sibiu. Accesul turistilor se face la DN1 sau, daca preferati calatoriile cu trenul, puteti opta pentru ruta Sibiu - Vintul de jos, cu statie in gara de la Saliste.

Cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane pe aceste locuri dateaza inca din paleolitic, fapt demonstrat de numeroase vestigii arheologie. In peisajul geografic romanesc, Saliste se remarca prin pastrarea portului specific dacilor, iar astazi se are renumele de „capitala spirituala a marginenilor”. Chiar si dupa retragerea romana, continuitatea vietii umane a fost neintrerupta, iar prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1354, cand era cunoscuta sub numele de Nogfalu, in maghiara, sau Magna Villa, in latina. Cinci decenii mai tarziu, asezarea era denumita Marele sat al Romanilor – Magna Villa Valachicalis.

In epoca medievala, Saliste apartinea Cetatii Salgo (1322) si, mai tarziu, il gasim in proprietatea domnilor munteni – Vlaicul Voda si Mircea cel Batran. Incepand cu anul 1485, vreme de trei veacuri, satul face poarte din cele sapte judete ale Universitatii sasesti, iar localnicii sunt supusi supusi la numeroase taxe si obligatii fiscale, ceea ce a iscat adevarate rascoale in randul satenilor. In timpul revolutiei de la 1848, salistenii au sustinut cu tarie Miscarea Momorandista si evenimentele ce au culminat cu Marea Unire din 1918. Mari patrioti, salistenii se mandresc si azi cu bogata traditie istorica, iar societatea civila s-a reunit de-a lungul vremurilor in diverse organisme care aveau ca scop modernizarea societatii, fie ca vorbim de Reuniunea femeilor, Reuniunea Meseriasilor (1882) sau Reuniunea Pompierilor (1882).

Atractii si obiective turistice in Saliste

Dincolo de frumoasa istorie si de pitorescul peisajelor, Saliste ofera calatorului curios din fire sansa sa descopere obiective turistice deosebite. O atentie deosebita merita Muzeul Personalitatilor Salistene, inaugurat in anul 1978 si care expune pretioase colectii de tiparituri, carti si lucrari de arta. Faceti un popas si la Parcul de Sculptura de la Poiana Soarelui, unde sunt expuse cele mai frumoase opere de sculptura in lemn, realizate de participantii la taberele de sculptura organizate incepand cu anul 1981. La 20 km departare de Saliste se afla statiunea Crint, loc de popas pe traseul montan ce duce spre Fantanele, Iezele Cindrelului sau pe Valea Sadului ori Valea Frumoasei.

Saliste