Despre Sadu
Localizarea si istoria comunei Sadu
Comuna Sadu este una dintre cele mai frumoase si mai vechi asezari din zona Ardealui. Dincolo de relieful spectaculos, Sadu a devenit o destinatie turistica preferata de tot cei care iubesc satul romanesc, cu traditiile si datinele a caror vechime se pierd in negura vremurilor. Bogatia naturii, frumustea vailor si a dealurilor strabatute de izvoare cu apa cristalina, iti dau senzatia ca ai pasit intr-un decor de poveste.
Prima mentiune documentara a asezarii dateaza de la 1383. Oameni liberi, comunitatea sadenilor era condusa de un cneaz, pana la expansiunea maghiara in Transilvania, cand satul va fi colinizat de sasi. Recunoscuti ca fiind oameni harnici si cu sufletul deschis, sadenii sunt intotdeauna bucurosi de oaspeti, carora le infatiseaza cu mandrie povestile si legendele pastrate de la o generatie la alta. De cum ati pasit pe ulita satului, atrage atentia curtile ingrijite si casele frumoase ce demonstreaza calatorului gustul pentru frumos al localnicilor.
Atractii si obiective turistice in Sadu
O vacanta pe aceste meleaguri va ofera ocazia sa vizitati Parcul Mozaic Sadu, rezultat al parteneriatului dintre tinerii voluntari din Elvetia si elevii Liceului Brukental din Sibiu, care, in 2009, au amenajat un acest spatiu pentru activitati de recreere in mijlocul naturii si care a devenit in scurt timp preferatul turistilor.
Incercati sa explorati cat mai mult din frumusetile satului si faceti un popas la Biserica Adormirea Maicii Domnului, construita in secolul al XVI–lea, declarata astazi monument istoric, care a fost cladit pe ruinele unui fost lacas de cult, vechi din anul 1358. O atentie deosebita merita si Hidrocentrala Sadu I, construita in anul 1896, cea mai veche constructie de acest fel din tara. Si daca tot ati ajuns aici, treceti pragul Muzeului energetic Sadu I, inaugurat in anul 1996, pentru a marca un veac de la darea in folosinta a hidrocentralei.