Despre Sacele
Localizarea si istoria statiunii Sacele
Sacele este una dintre acele destinatii turistice de care va veti atasa pentru totdeauna. Indiferent ca preferati excursiile in natura ori sunteti amatori de zboruri cu parapanta, drumetii montane sau sporturi pe zapada, la Sacele veti petrece momente de neuitat. Localitatea se gaseste in regiunea sud-estica a judetului Brasov si este accesibila turistilor sositi pe drumul DN1 si DN1A.
In ultimii ani, Sacele a devenit o adevarata statiune turistica, mai ales, de cand a fost inaugurata partia cu trambulina artificiala pentru sarituri cu schiurile, alaturi de alte trei partii – Baciului, Barsei si Plaiul Mocanilor.
Se stie astazi ca teritoriul localitatii a fost locuit inca din vremurile indepartate ale preistoriei, asa cum astesta descoperirile arheologilor, care au scos lumina mai multe ruine ce apartin unor asezari dacice. Prima atestare documentara a localitatii dateaza insa din anul 1366, cand regele maghiar Ludovic de Anjou, daruieste unui curtean teritoriul de astazi al comunei. Denumirea de Sacele este folosita intaia data intr-o scrisoare a domnitorului muntean Vlad Calugarul, de la sfarsitul secolului XV. Localnicii din Sacele erau numiti „mocani”, vechi ciobani, autori ai unui folclor autentic, creatorii celor mai frumoase doine si balade.
Atractii si obiective turistice in Sacele
Comuna Sacele reuneste astazi patru sate ce fac parte din tinutul legendar al Tarii Barsei, o bogata zona etnografica si multiculturala, unde traditiile romanilor, maghiarilor si sasilor se imbina in modul cel mai armonios cu putinta. Mocanii, una dintre cele mai vechi comunitati pastorale, vechi oieri romani, dau un farmec aparte regiunii, ei fiind asociati cu fenomenul transhumantei. Doar in Marginimea Sibiului mai intalniti o comunitate de mocani.
Turistii care aleg sa-si petreaca vacanta in aceasta parte a tarii, au ocazia sa strabata Canionul Sapte Scari, un loc special amenajat, prevazut cu scari pentru a facilita accesul vizitatorilor. Canionul are diferite nivele de inclinare si se gaseste in partea de vest a Masivului Piatra Mare, iar accesul de face de pe DN 1.
Preocuparea constanta a localnicilor pentru latura sprituala a vietii se reflecta in frumusetea lacasurilor de cult, unele cu o vechime de peste doua veacuri, in timp ce vechile datini si obiceiuri sunt puse in evidenta cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an. Un eveniment ce nu trebuie ratat este Sarbatoarea - Zilele Sacelelor, una dintre cele mai vechi sarbatori ale mocanilor care se tine pe 20 iulie in Poiana Anghelescu. Balul Placintelor este un alt moment de sarbatoare pentru localnici si marcheaza lasarea secului. Daca ati ajuns pe aceste meleaguri la mijloc de octombrie, aveti ocazia sa luati parte la Ziua Recoltei, eveniment care ia forma unui festival al mestesugurilor traditionale, de unde va puteti achizitiona cele mai originale suveniruri.