Despre Sacel
Localizarea si istoricul comunei Sacel
Sacelul este o comuna situata in partea de sud-est a judetului Maramures, in Depresiunea Maramures, la o distanta de 23 km de orasul Viseul de Sus, la 56 km de orasul Sighetu Marmatiei si la 122 km de orasul Baia Mare.
Relieful comunei Sacelul este o prelungire a Muntilor Rodnei. Ca forme principale de relief veti gasi aici munti si dealuri intre care se remarca: Batrina de 1719 m, Celaru de 1510 m, Magura de 1390 m, Troianul de 1210 m, Frasinul de 950 m si altele. Comuna este strabatuta de numeroase paraie ce se varsa in raul Iza care strabate localitatea de la est la vest.
Se considera ca in aceasta zona au fost asezari umane din cele mai vechi timpuri. Afirmatia este sustinuta de descoperirile facute in timpul unor sapaturi arheologice – de pilda, in anul 1968 a fost gasit un toporas de lupta din epoca bronzului. Se considera, de asemenea, ca in partea de apus a comunei a fost o cetate dacica – Dobrodava. Dupa anul 1326 Sacelul a facut parte dintre cele 13 cnezate care existau in Maramures, dupa ce regatului maghiar ii crescuse influenta aici.
Pentru prima data, Sacelul a fost atestat documentar in 2 februarie 1365 intr-o diploma a regelui Ungariei, Ludovic I.
Atractii si obiective turistice in Sacel
Un turist va gasi aici posibilitatea de a evada dintr-un cotidian vibrant intr-un loc traditional, linistit. Obiectivele turistice ale comunei sunt: Expozitia "Obiecte de ceramica", Morile de apa si valtorile – unele in conservare, Rezervatia naturala Iza – Izvor, Izvorul Albastru al Izei si Pestera Ponor, Confectioneri de masti populare, Ceramica dacica de Sacel, Sculptura in lemn – artizanat, Agroturismul si pensiunile turistice.
Centrul de ceramica rosie nesmaltuita atrage vizitatorii cu ceramica de Sacel, unul dintre cele mai marcante si mai arhaice tipuri de ceramica traditionala din spatiul romanesc. Acesta este singurul centru din tara in care vasele rosii nesmaltuite se lustruiesc cu piatra, avand corespondenta numai in ceramica neagra din nordul Moldovei. Vizitati, de asemenea, Moara lui Mecles datata in anul 1890 si Rezervatia naturala Izvorul Albastru al Izei situata pe raza comunei Sacel sub varful Muncelul Raios.