Ghid turistic Rupea

Recomandat pentru: -

Despre Rupea

Localizarea si istoria statiunii Rupea

Localitatea Rupea merita atentia voastra daca va aflati in cautarea unei destinatii turistice cu vechi traditii culturale, cu cetati medievale si obiceiuri ce se pierd in negura vremurilor. Rupea se gaseste la o altitudine de aproape 500 m, la punctul de trecere din Valea Oltului spre Valea Tarnavelor, chiar la punctul de intalnire dintre Podisul Transilvaniei si Carpatii Orientali.

Conform datelor istorice, teritoriul localitatii a fost locuit inca din epoca neolitica, iar din vremea daco-romana a fost descoperit un drum de acces ce facea legatura intre Vila Calida (Hoghiz) si vechiul castru Penus Vetus (Ungra). Dar prima mentiune documentara a asezarii dateaza din secolul XIV, cand era cunoscuta sub numele de Cohalm. In anul 1433, la Rupea se organiza un targ, care a devenit in important centru negustoresc din zona Ardealului, in epoca medievala.

Atractii si obiective turistice in Rupea

Mandria localnicilor si cel mai vizitat obiectiv turistic este Cetatea Rupea. Aceasta se inalta in partea de vest a orasului, pe culmea unei stanci abrupte. Atestata documentar in anul 1324, este posibil ca fortificatia sa fie mult mai veche. Ocupata de nobilimea maghiara pana in anul 1420, cetatea este redata localnicilor ca loc de refugiu din calea atacurilor otomane. Refacuta de familia nobilului David Heyruch, in prima jumatate a secolului XVII, cetatea este ocupata de austrieci, in anul 1688.

Din itinerariul vostru turistic la Rupea nu poate lipsi nici Biserica „Sf. Treime”, zidita la sfarsitul veacului XIX. O atentie deosebita merita si Biserica Sf. Nicolae, veche de la 1796, reconstruita in anul 1911. Pentru o vacanta reusita la Rupea, nu ezitati sa va programati concediul in preajma marilor sarbatori religioase de peste an, cand aveti ocazia sa cunoasteti vechile datini si obiceiuri ale localnicilor. Festivalul Cetatilor, este al motiv de sarbatoare la Rupea. Organizat in luna septembrie, evenimentul reuneste folcloristi din toate vechile cetati ale Transilvaniei si este o ocazie de petreceri campenesti cu muzica, dansuri populare si preparate culinare din partile locului.

Rupea