Despre Rucar

Localizarea si istoria statiunii Rucar

Considerata una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din tara, localitatea Rucar se gaseste pe culoarul Bran–Rucar, pe vechiul drum comercial ce facea legatura, in timpurile medievale, intre orasele din Ardeal si cele de la sud de Carpati. Situata la o altitudine de 750 m, pe versantul sudic al Masivului Piatra Craiului, localitatea Rucar s-a format la punctul de intalnire dintre Masivul Fagaras, Muntii Iezer-Papusa, Piatra Craiului si Muntii Leaota, pe culoarul Bran –Rucar- Dragoslavele, la aproximativ 190 km de capitala.

Prima mentiune documentara a comunei Rucar dateaza de la 1377. Este vorba de un document semnat de regele maghiar Ludovic I, care privea ridicarea cetatii Bran si stabilirea vamei la Ruffa Arbor, veche denumire a Rucarului de azi. Dincolo de frumusetea naturii si vechea traditie istorica, Rucar este un nesecat izvor de legende care asteapta sa fie descoperite. Parte componenta a judetului Arges, asezarea a cunoscut primele dovezi ale vietii umane inca din timpurile stravechi ale istoriei. Ruine ale castrului roman de la Scarisoara si o parte din fostul limes transalutanus care debuta la Giurgiu si se termina la Rucar, mai sunt vizibile si astazi. Aflata la extremitatea sudica a spectaculoasei depresiuni Bran-Rucar, comuna Rucar numara astazi aproape 7000 de suflete ce au ca principale activitati agricultura si exploatarea lemnului, pastrandu-se si vechile mestesuguri, precum tesutul si prelucrarea artistica a lemnului.

Atractii turistice in Rucar

Frumusetea reliefului a transformat Rucarul intr-o zona turistica deosebita, unde exista o oferta diversa pentru petrecerea catorva zile de concediu in mijlocul naturii. Excursiile si expeditiile montane nu lipsesc din acest peisaj spectaculos, mai ales daca alegeti sa popositi la Cheile si pestera Dambovicioara, fara a omite Mausoleul de la Mateias. Daca dispuneti de suficient timp, indreptati-va atentia si spre Cheile Ghimbavului. Interesanta se va dovedi si vizita la Casa Memoriala „Gheorghe Parnuta”, construita in anul 1910 si care adaposteste Muzeul Cartii Romanesti Vechi dar si colectii pretioase de etnografie si folclor muscelean. Puteti largi aria explorarilor turistice si in imprejurimile Rucarului. Faceti o excursie la Podul Dambovitei, din Dambovicioara, construit in anul 1711, sau vizitati Barajul Pecineagu, inalt de 107 m, construit pe cursul superior al Dambovitei, in depresiunea formata intre masivul Piatra Craiului si Iezer–Papusa.

Rucar