Ghid turistic Rosia Montana

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, natura, atractii inedite, istorie, arheologie, monumente, muzee

Despre Rosia Montana

Localizarea si istoria statiunii Rosia Montana

Localitatea Rosia Montana se gaseste in Muntii Apuseni si este parte componenta a judetului Alba. Asezarea este o destinatie de vacanta ideala in lunile de vara, cand puteti explora cat mai mult din frumusetile peisajului. Localitatea are o istorie ce depaseste doua milenii si este cunoscuta drept cea mai veche asezare miniera din tara noastra, avand in vedere ca dateaza din timpul romanilor, cand era denumita Alburnus Maior.

Arheologii au descoperit aici adevarate vestigii, printre care, doua temple si un „castellum” al minerilor dalmati care lucrau aici. Dar cea mai de pret descoperire s-a facut in galeriile minei, unde s-au gasit 25 de tablite din ceara ce dateaza din prima jumatate a secolul II. d.Ch. si care pot fi admirate astazi la muzeul local. Pe langa acestea, s-au mai descoperit unelte pentru minerit, morminte dar si locuinte. Pasionatii de istorie nu pot rata o vizita la Muzeul Mineritului, care prezinta curiosilor modul de explorarea al zacamintelor inca din timpurile daco–romane.

Atestata documentar in secolul XVIII, localitatea apare pe Harta Iosefina sub denumirea de „Verek Patak” – „paraul insangerat”, aluzie la nuanta de rosu ruginiu a raului Rosia, rezultata in urma exploatarilor miniere.

Atractii si obiective turistice in Rosia Montana

Potentialul turistic al Rosiei Montane, din pacate inca insuficient exploatat, este completat de existenta unor formatiuni geologice declarate monumente ale naturii, cunoscute sub denumirea de Piatra Corbului si Piatra Despicata. Cea dintai se gaseste in partea de sud a localtatii si reuneste formatiuni masive de andezite, care, privite de la distanta, au aspectul unui cap de corb, in timp ce Piatra Despicata este situata intre dealul Carnic si Dealul Cetatii si reprezinta un bloc de stanca de dimensiuni impresionante separata de sol. Unica in felul ei este si Dealul Cetatii, unde pot fi admirate in ruinele vechilor mine romane. Conform datelor istorice, aici se gasea centrul de putere al Cetatii Alburnus Maior.

La aproximativ 1000 m altitudine, in partea de nord a asezarii, veti intalni Taul Tarinii, cel mai inalt lac din bazinul Rosiei. Acesta este marginit de cateva case dispuse razlet, unele vechi din secolul XVIII. De pe bratele lacului aveti ocazia sa admirati o panorama a Varfului Vulcan (1263 m).

Desi este cunoscuta, mai degraba, datorita proiectului de cesiune a resurselor subsolului catre RMGC, localitatea poate fi una dintre destinatiile turistice cele mai pitoresti de la noi din tara. Situata in Muntii Apuseni si inconjurata de paduri si pasuni intinse, printre care si-au gasit loc ochiuri de apa, in care se oglindesc razele soarelui, in zilele calduroase de vara, asezarea este deseori frecventata de pasionatii de fotografii spectaculaose.

Rosia Montana