Despre Rimetea
Localizarea si istoria statiunii Rimetea
Sub numele Rimetea este cunoscut un sat de munte, cu peisaje de poveste, din judetul Alba, ce atrage atentia celor aflati in cautarea unei destinatii de vacanta deosebite. Localitatea se gaseste intr-o depresiune marginita de lantul Muntilor Apuseni si de Piatra Craiului. Pitorescul asezarii se datoreaza peisajul montan dar si arhitecturii caselor, al traditiilor ce se pierd in negura vremurilor si a portului popular.
Situata la 25 km de Aiud, la poalele Masivului Piatra secuilor, Rimetea este un loc incarcat de istorie. Numele muntelui vine de la un eveniment petrecut in secolul XIII, cand secuii au protejat satul de atacurile tatare. Drept rasplata, au primit in dar cetatea de la Rimetea. Denumita de maghiari Toroko, Rimetea este mentionata in documentele istorice inca de la finele veacului al XIII–lea. Cetatea Rimetea, situata pe varful Muntelui Trascau, a fost arsa din temelii de armatele tatarilor in anul 1241. Localitatea prinde iarasi viata odata cu sosirea maghiarilor si secuilor, atrasi de bogatia zacamintelor aurifere din apropierea satului.
Atractii si obiective turistice in Rimetea
Despre locuitorii comunei se spune ca au origini austriece, maghiare si germane, iar caracterul multientinic si multicultural se reflecta si in obiceiurile si traditiile locale de azi. Casele pe care aveti ocazia sa le admirati par desprinse din poveste. Multe dintre ele sunt construite din lemn si se gasesc pe culmile dealurilor. De altfel, nu puteti explora imprejurimile, fara sa fi trecut pragul Muzeului de Etnografie din localitate, unde puteti admira obiecte de mobilier, dar si pretioase colectii de costume populare si diverse articole lucrate de mesterii populari.
Daca popositi pe aceste meleaguri in prejma sarbatorilor de iarna, veti fi cuceriti de spectacolul de masti, traditii si obiceiuri puse atat de bine in valoare, mai ales in aceasta perioada din an. Localitatea este declarata monument UNESCO, tocmai pentru modul desavarsit in care sunt conservate casele si traditiile localnicilor. Mandria localnicilor sunt cele cateva obiective turistice incarcate de istorie. Astfel ca, din itinerariul vostru nu poate lipsi cea mai veche casa din sat, construita in anul 1668 si nici Biserica Unitariana, care dateaza, conform inscriptiei de la intrare, din anul 1700. O atractie deosebita este si Moara de apa, construita in anul 1752 si cele doua muzee etnografice private ce gazduiesc pretioase colectii de artizanate si mobilier autentic.