Despre Resita
Localizarea si istoria orasului Resita
Resedinta judetului Caras – Severin, municipiul Resita este situat in regiunea sud-vestica a tarii si in nordul judetului, intr-un spatiu geografic pitoresc ce abunda in obiective turistice interesante. Situata de o parte si de alta a raului Barzava, localitatea Resita este atestata in documentele istorice ale secolului XV, sub denumirea de Rechyoka/Rechycha, iar in Conscriptia din 1717, asezarea este numita Retziza.
Numele actual este utilizat din anul 1925, odata cu ridicarea localitatii de la statutul de comuna la cel de oras, prin unirea satelor Resita Romana cu Resita Montana. Aceasta din urma asezare este mentionata in documentele istorice de la 1757, cand un numar de 30 de familii de romanii s-au stabilit aici, venind din Oltenia. Un moment important in evolutia economica a Resitei il reprezinta infiintarea celui mai mare centru metalurgic din Europa, in anul 1771. Uzinele au fost amplasate in Resita Montana. Cativa ani mai tarziu, aici s-au stabilit, alaturi de romani, 70 de familii de germani, veniti din regiunea Rinului. La sfarsitul deceniului sase al secolului trecut, Resita devine resedinta judetului Caras - Severin si cel mai important centru industrial din zona Banatului. Orasul se infatiseaza astazi vizitatorilor in doua mai zone: orasul vechi si cartierele construite dupa anul 1965. Aspectul zonelor reprezentate de hale si fabrici aflate in paragina, cladiri abandonate (Resita de sud), constrasteaza cu constructiile moderne, ridicate dupa 1989 (Resita de nord).
Atractii si obiective turistice in Resita
Un bun punct de plecare in explorarea orasului este centrul istoric, situat intre Gara Resita sud si Cartierul Muncitoresc. Din anul 1968, localitatea cunoaste o evolutie urbanistica fara precendent, prin construirea unor noi cartiere si cladiri cu destinatie publica. In memoria romanilor, Resita ramane orasul unde s-a fabricat prima locomotiva cu abur din tara, in 1926. De altfel, aici se afla cel mai vechi centru siderurgic din tara noastra si unul dintre cele mai vechi centre industriale din sud–estul Europei. O plimbare pe str. Libertatii va ofera ocazia sa admirati Cladirea primariei, Gara si Parcul central, dar si Teatrul de stat. Tot mergand spre est, pe str. Paul Iorgovici, veti descoperi ultimul furnal de la Resita, declarat astazi monument istoric. Acesta facea parte, in trecut, din platforma industriala inaugurata in anul 1771, unde au fost valorificate timp de mai bine de doua veacuri resurse importante de fier din Muntii Banatului.
Conform datelor istorice, cele mai vechi urme ale vietii umane pe aceste meleaguri dateaza din epoca neolitica. Tocmai din acest motiv, itinerariul turistic in municipiul Resita presupune si un popas la Muzeul Banatului Montan, unde se gaseste o importanta colectie de arheologie. Interesant este si Muzeul Locomotivelor cu aburi, amplasat in zona de Triaj CFR a orasului, unde puteti vedea o colectie de 16 modele de locomotive produse la uzinele Resita in perioada 1872-1959. Amenajat sub forma unui parc, cu vegetatie, alei si banci, muzeul este unicul de acest fel din tara. Pe de alta parte, una dintre constructiile simbol ale orasului - Palatul Cultural – a fost inaugurat in anul 1932 si se remarca printr-un stil neo brancovenesc. In apropierea acestuia, raul Barzava este traversat de „Podul de la Vama”, care face legatura intre Resita Romana si Resita Montana. Podul, construit in anul 1937, este primul din tara, sudat si nituit. Interesant este si ansamblul de constructii medievale din zona Ogasele, ridicat pe ruinele unei foste biserici ce data din secolul XV. In acest areal se pare ca s-a format nucleul primei asezari umane de pe teritoriul Resitei de astazi.
Amenajarea centrului orasului, in zona Universitatii de azi, a insemnat demolarea unora dintre cele mai frumoase locuinte ce faceau parte din satul Resita Romana care numara, la inceputul secolului XVIII, 60 de case. Astazi, mai atrage atentia cladirea spitalului vechi, construit in anul 1933 si Biserica Ortodoxa, ridicata la 1872. Dintre vechile locuinte mai puteti vedea astazi pe str. Golului doua case ridicate in primii ani ai secolului XX. Traversand Parcul Carasana, veti intalni Vila Koch, ce gazduieste astazi Casa Corpului Didactic. In Piata Republicii, vechiul centru al orasului, se gaseste Catedrala Ortodoxa, construita in anul 1938. Mai sus de catedrala se afla Casa Marz si Casa Markowski, ambele construite la sfarsitul secolului XIX.