Despre Valea Prahovei

Localizarea si harta regiunii Valea Prahovei

Valea Prahovei este una dintre cele mai aglomerate zone turistice din Romania si se desfasoara de-a lungul cursului raului Prahova, care traverseaza zona de sud-est a tarii, ajunge pana in nordul Munteniei, fiind marginita la sud de Campia Ploiestilor si la vest de judetul Dambovita. In nord se intinde pana la depresiunea Brasovului, iar in est, pana la Valea Doftanei, dincolo de Muntii Baiului si Piatra Mare. Destinatie de vacanta deosebita, valea traverseaza orasele Comarnic, Breaza, Busteni, Azuga si Predeal. In oricare dintre aceste orase veti gasi o statiune turistica care sa corespunda asteparilor voastre. Toate sunt statiuni montane, cu partii de schi si dotari tehnice moderne. In aceasta vale se gaseste cea mai buna partie de ski din Romania, dar si conditii de cazare luxoase, o viata de noapte antrenanta, restaurante diverse, cluburi moderne, dar si distractii in aer liber, drumetii montane, patinaj, mountain-bike sau primbari cu ATV-ul.

Harta Regiunii turistice Valea Prahovei

Istoria regiunii Valea Prahovei

Sub aspect istoric, Valea Prahovei nu dispune de bogate vestigii din timpul dacilor ori romanilor, desi astazi e cel putin curioasa alegerea acestora din urma de opta pentru alte carari pentru a ajunge in inima Daciei, desi valea creeaza un culoar mai mult decat accesibil spre zona Transilvaniei. Cele mai vechi dovezi ale locuirii umane dateaza din timpurile preistorice si au fost descoperite la Predeal si Sinaia. Inventariul arheologic este mult mai bogat odata cu debutul evului mediu, cand valea Prahovei devina gazda asezarilor umane ce se formeaza in jurul lacasurilor de cult. De asemenea, dovezile documentare privind schimburile comerciale dintre negustorii brasoveni si cei din Prahova se inmultesc. Un document de la 1386, semnat de Vlaicu Voda, acorda privilegii negustorilor care faceau comert in Brasov. Printr-un alt document, domnitorul ii instiinteaza pe brasoveni ca pe drumul Prahovei accesul este „slobod”. Valea Prahovei devine o procupare constanta pentru domnitorii munteni odata cum mutarea curtii domnesti de la Targoviste la Bucuresti. Un document din 1456, semnat de Vlad Tepes si adresat negustorilor din Brasov, mentioneaza ca a „slobozit drumurile pe Rucar, Prahova, Teleajen si Buzau”.

Atractii si obiective turistice pe Valea Prahovei

Chiar daca sezoul turistic de varf dureaza din decembrie pana in martie, cand stratul de zapada este consistent, Valea Prahovei este o destinatie de vacanta potrivita, indiferent de anotimp deoarece, desi peisajul se schimba, farmecul decorurilor nu dispare nicicum. Dincolo de frumusetea piesajului,care incanta privitorul la orice pas, valea este bogata in edificii culturale, religioase si arhitectonice, motiv pentru care se situateaza in topul destinatiilor de vacanta de la noi. Daca planuiti un concediu pe Valea Prahovei, aveti la dispozitie cateva statiuni montane, precum cea de la Azuga, aflata la 136 km distanta de Bucuresti, cu cele patru partii de ski, dotate cu instalatii nocturne si cu grade de dificultate diferite, atat pentru turistii experimentati, cat si pentru incepatori. Statiunea se gaseste in nordul judetului Prahova, la confluenta raului Prahova cu Azuga.

Tot urmand cursul vaii Prahovei, ajungeti la Predeal, renumita statiune, cu peisaje de poveste. Situata in partea superioara a vaii si marginita de Masivul Bucegi, Postavaru si Piatra Mare, Predeal este un adevarat colt de rai. Cele 12 partii de ski devin neincapatoare in timpul lunilor de iarna. Aerul tonic si facilitatile de cazare deosebite fac din Predeal una dintre statiunile preferate ale turistilor. Mai sus, la o altitudine de peste 800 m, ajungeti la Busteni, care se invecineaza la nord, cu Azuga si Predeal si la sud, cu Sinana. Valea Prahovei, ce traverseaza statiunea pe directia nord-sus ii adauga un farmec deosebit. Aflata la 120 km departate de Bucuresti, statiunea este considerata un adevarat paradis pentru amatorilor sporturilor extreme, fiind totodata punctul de legatura cu platoul Bucegilor, pana la Cabana Babele, prin cel mai lung traseu de telecabina de la noi din tara. Calatoria cu telecabina este si utila si spectaculoasa si ofera turistilor posibilitatea sa ajunga intr-un timp mai scurt la Babele, Crucea Caraiman si Varful Omu. Nu puteti parasi statiuna fara fi vazut Castelul Cantacuzino, ridicat in prima decada a secolului XX si Biserica Domneasca, ce dateaza de la 1889.

Itinerariul vostru pe Valea Prahovei poate continua cu un popas in frumoasa statiune Sinaia, loc de refugiu pentru turisti, atat iarna cat si vara. Culmile inalte ale muntilor, ce ating altitudini de peste 2000 m, sunt deseori explorate de iubitorii excursiilor montane dar si de amatorii de schi. Dotarile moderne, trasportul cu telecabina, telescaunul si cele mai diverse optiuni de cazare fac din Sinaia una dinre cele mai aglomerate statiuni turistice din Romania. Supranumita „Perla Carpatilor”, localitatea gazduieste edificii arhitecturale spectaculoase, printre care Castelele Peles si Pelisor, dar si Manastirea Sinaia.

Daca tot ce va doriti in concediu este odihna si refacere fizica, atunci va puteti opri pe Valea Prahovei, in statiunea balneoclimaterica de la Breaza, situata la o altitudine de 450 m, in Subcarpatii Prahovei. La 68 km de Ploiesti, tot pe valea Prahovei, se afla si statiunea de la Cheia, situata la 870 m altitudine, un punct de plecare in excursiile montane din Masivul Ciucas. Odata ajunsi aici, faceti un popas la Manastirea Cheia, ce dateaza din prima jumatatea a secolului XIX si a carei pictura a fost realizata de Gh. Tatarescu. Tot mergand pe valea Prahovei, la 190 km de Bucuresti, intalniti Poiana Brasov, statiune situata la Poalele Muntilor Postavaru, la o altitudine de 1030 m. Dotarile moderne, partii de schi pentru toate varstele, aerul de munte si conditiile de cazare diverse, sunt doar cateva motive pentru care turistii se strang aici in numar mare atat iarna, cat si vara. Cel mai important centru urban de pe Valea Prahovei este Campina, un oras ce merita atentia voastra. Inconjurat de cursul raurilor Campanita, Doftana si Prahova si aflat la o altitudine de 450 m, orasul va intampina cu peisaje incatatoare si obiective turistice pe masura, printre care Bisrica de la Han, Muzeul Nicolae Grigorescu sau Castelul Iulia Hasdeu.

Un concediu pe valea Prahovei va ofera ocazia sa descoperiti un relief armonios ce coboara in trepte de la nord spre sud. Culmile cele mai inalte includ versantul nordic al Muntilor Fagaras si prelungiri ale Muntilor Piatra Craiului si Bucegi, Ciucas si Barsei, continua cu zonele colinare ale sectorului sudic al Subcarpatilor Buzaului, cu frumoasele depresiuni ale Brasovului si Fagarasului si atinge, in cele din urma, Campia Ploiestiului.Vegetatia spectaculoasa este variata, formata din paduri de fag si vegetatie alpina, la cotele de peste 1200 m. Raul Prahova izvoreste din Masivul Piatra Mare, sapand drum printre Muntii Bucegi si cei ai Garbovei, si formeaza intre Predeal si Campina unul dintre cele mai frumoase defilee din tara.

Astazi, valea Prahovei este deseori inclusa in itinerariile turistice ecumenice. Cele mai vechi edificii religioase din zona sunt schiturile monahale din Muntii Bucegi, unde s-au refugiat calugarii dupa caderea Constantinopolului (1453), asa cum era Sihastria de la Sf. Ana. O excursie prin Sinaia, presupune si un popas la Schitul Sf. Nicolae, unul dintre primele lacasuri de cult de pe Valea Prahovei, atestat documentar de la 1581. In timpul razboaielor ruso-turco- austrice dintre anii 1736 – 1739, Valea Prahovei devine unul dintre principalele cai de acces, amenajat de austrieci. O alta asezare ce se gasea pe vale inca de la 1783 este Catunul Izvor, mentionat intr-un document din timpul lui Mihai Sutu. In 1789, drumul de pe Valea Prahovei este imbunatati, prin ridicarea unor poduri si podeturi, dar ramane totusi dificil de traversat, mai ales in lunile de iarna. Abia in anul 1846, din initiativa lui Bibescu Voda, incepe constructia drumului Campina – Predeal, pentru ca doi ani mai tarziu, sa se infiinteze calatoria cu diligenta pe ruta Brasov – Bucuresti.

Valea Prahovei