Despre Valea Oltului
Localizarea regiunii turistice Valea Oltului
Valea Oltului este unul dintre acele locuri din Romania unde frumusetea peisajului incanta privirile oricarui turist. Bogatia vestigiilor cultural-istorice si statiunile balneoclimaterice sunt doar cateva argumente pentru care ar trebui sa aveti in vedere o vacanta in aceasta regiune a tarii. Intinsele zone impadurite, ce caracterizeaza aceasta vale, au creat decorul perfect pentru asezarile pitoresti ale localnicilor, recunoscuti pentru oscpitalitatea lor. Sub aspect geografic, Valea Oltului se desfasoara in sectorul sudic, de-a lungul localitatilor Dragasani si Slatina, pe teritoriul judetelor Valcea si Olt, pe cursul inferior al raului Olt. Comparativ cu Muresul, Oltul se intinde pe o suprafata mult mai redusa, dar teritoriile ce le scalda sunt mai mult decat spectaculoase. Oltul, ca si Muresul, izvoreste din Hasmasu Mare, masiv aflat in Carpatii Orientali, iar apele sale treverseaza o distanta de aproape 700 km, din teritoriul tarii, pe directia nord-sud pentru ca, in final, sa se verse in Dunare. Valea ce insoteste acest rau este o subdiviziune a Podisului getic, delimitata de Piemontul Oltetului, la vest, si de Campia Olteniei la sud, in timp ce la rasarit granita este impartita cu Piemontul Cotmenei, iar in nord, cu Podisul getic. Astfel, Valea Oltului ni se infatiseaza cu un relief predominat colinar, cu altitudini de pana la 300 m, dar si vai mai largi sau mai inguste, ce contureaza un decor de poveste.
Atractii si obiective turistice pe Valea Oltului
Odata ce ati pornit in explorarea acestor decoruri, veti descoperi ca valea strabrate importante zone din Campia Romana. Conditiile climaterice s-au dovedit favorabile pentru diversele specii de flora si fauna. Padurile de fag din zona de nord a vaii sunt incantatoare, iar in unele regiuni din Lunca Oltului, cu sigurata o sa va atraga atentia vegetatia de plopi, salcii, stanjenei de balta, stufaris, nuferi sau broscarita. Valea Oltului este o adevarata gradina a raiului pentru speciile faunistece precum mistretul, iepurele, pisica salbatica, lupul, vidra sau reptile, asta ca sa le amintim pe cele mai reprezentive. Clima temperata este un argument in plus pentru care turistii aleg sa-si petreaca concediul pe aceasta vale. Sectorul nordic este traversat de o clima mai umeda, in timp e sudul este mai arid. O excursie pe valea Oltului va ofera prilejul sa descoperiti locuri incarcate de istorie si legende, mai ales ca primele semne ale locuirii umane pe aceste meleaguri dateaza inca din timpurile precrestine. Procesul de romanizare al dacilor este evidentiat prin prezenta unor situri arheologice unde au fost scoase la lumina un drum roman construit pe partea dreapta a raului (limes transalutanus), dar si asezari civile.
Cu timpul, conditiile geografice avantajoase ale vaii au dus la aparitia unor centre urbane mentionate in documentele istorice inca din vremurile Evului mediu, respectiv Ramnicu Valcea, Ocnele Mari sau Slatina. Astazi, valea traverseaza localitatile Ramnicu Valcea, Slatina, Calimanesti, Caciulata, Fagaras, Sf. Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Dragasani si Islaz. Cel mai lung si mai spectaculos defileu din Romania este Defileul Oltului. Lung de 58 km, acesta este cuprins intre Turnu Rosu si Cozia si Muntii Capatanii, Lotrului si al Fagarasului. Sectorul sudic al defileului corespunde localitatii Ramnicu Valcea, considerat punctul de inceput al Defileului. Defileul Turnu Rosu, lung de 17 km, strabate culmile principale ale Muntilor Fagarasului si Lotrului, in timp ce in sud, Defileul Coziei, lung de 16 km, se desfasoara de la Gura Lotrului pana la Calimanesti si este considerat cel mai spectaculos sector din intreg defileul. De-a lungul vremurilor, Defileul Oltului a facut legatura intre asezarile dintr-o parte si alta a muntilor. Drumul Lovistei, construit de daci, a fost continuat de romani intre Caineni si Boita. Acesta este si drumul pe care l-au urmat romanii pentru a patrunde in Dacia, iar la Caineni au ridicat castrul Pontus Vetus, ale carui ruine pot fi zarite si astazi.
Ajunsi in regiunea central-sudica a Carpatilor Meridionali, nu puteti trece mai departe fara sa fi vazut Parcul National Cozia, marginit la nord de Depresiunea Lovistea, o regiune incarcata de istorie, unde localnicii pastreaza si astazi vechile datini si obiceiuri cu sfintenie. Revenind la parc, trebuie spus ca acesta este o adevarata gradina botanica, marginita la sud de Depresiunea Jiblea – Berislavesti, in timp ce la rasarit se intalneste cu versantii Coziei.
Din itinerariul vostru turistic nu ar trebui sa lipseasca fortificatia dacica de la Dealul Cetatii, aflata la o altitudine de 904 m, dar nici ruinele castrului roman de la Arutela – Bolivari. O atentie deosebita merita si fosta cetate de la Talmaciu, cladita la 1370. Cararile vaii ar trebui sa va conduca si la Muzeul Memorial Nicolae Balcescu din comuna Milcoiu, in timp ce la Muzeul de Arta Religioasa de la Cozia ramane unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din zona. Frumustea naturii si vestigiile istorice sunt completate de numarul mare de edificii religioase ce pot fi admirate de-a lungul intregii vai. Astfel, un prim popas se poate face la Biserica Cetatuia, veche din secolul XV si continuati cu Biserica din Turnu Rosu, ridicata in a doua jumatate a secolului XVII. Manastirea Cozia, consturita la 1388, in timpul domniei lui Mircea cel Batran, ramane un adevarat reper in arta religioasa medievala, fara uita insa de Manastirea Horezu, ctitorita de Constantiv Brancoveanu sau de Manastirea Govora, veche din secolul XV.
Daca va numarati printre turistii care doresc sa exploreze cat mai mult in vacanta, o atractie deosebita o reprezitna Hidrocentrala Turnu, unde soseaua suspendata deasupra lacului ofera panorame dintre cele mai spectaculoase. Itinerariul vostru poate continua cu un popas in localitatea Bodoc, unde atentia calatorului se indreapta spre frumoasele porti sculptate ce decoreaza intrearea in gospodariile localnicilor. Frumusetea vaii Oltului a dus la amenajarea unor statiuni turistice, idele pentru odihna si refacere fizica. Majoritatea sunt statiuni balneoclimaterice, cu izvore de ape minerale ale caror proprietati s-au dovedit, de-a lungul timpului, tamduitoare pentru organismul uman, asa cum veti descoperi vizitand Baile Govora, Tusnad, Calimanesti, Caciulata, Olanesti sau Ocnele Mari. Inca din timpurile istorice, Valea Oltuluui a fost considerata o punte de legatura intre zona de sud si nord a Carpatilor, iar aparitia asezarilor umane si a cetatilor construite cu secole in umra vin sa confirme acest lucru. Accesul turistilor este facilitat de existenta unor drumuri rutiere – DN 67 – Ramnicu Valcea - Horezu – Targu Jiu, iar potetialul turistic este bine pus in valoare prin existenta diveselor spatii de cazare, unele situate chiar in vecinatea celor mai renumite lacasuri de cult.