Ghid turistic Valea Muresului

Despre Valea Muresului

Localizarea regiunii turistice Valea Muresului

Una dintre cele mai frumoase zone ale tarii le veti descoperi daca porniti in explorarea Vaii Muresului. Raul Mures, al doilea curs de apa din Romania, dupa Dunare, scalda un teritoriu lung de 761 km. Apele sale au sapat o vale lunga de 715 km, o zona deosebit de bogata atat sub aspect geografic, cat si cultural si etnografic. De-a lungul cursului sau, Muresul aduna apele a sase afluenti – Tarnava Mare si Mica, Sebes, Strei, Aries si Ampoi si domina parti importante din refieful judetelor Harghita, Mures, Alba, Hunedoara si Arad. Cele mai importante localitati prin care trece raul sunt Reghin, Targu Mures, Aiud, Teius, Alba Iulia, dar si Deva si Arad.

Muresul este principalul curs de apa din Hunedoara, strabate culoarul dintre Muntii Sureanu si Poiana Rusca, din sudul judetului, dar si Muntii Apuseni, in regiunea nordica, pe o distanta de 105 km. Raul Mures are o istorie veche, ce coboara pana in epoca antica, cand se numara printre caile navigabile cele mai importante de la nord de Dunare. Granita naturala cu statul ungar, pe care o fomeaza raul pe o distanta lunga de 22 km, ii confera si un rol strategic. Insusi Herodot il mentioneaza in scrierile sale sub denumrea de „Maris”, pentru ca in timpul conflictelor dintre daci si romani, acestia din urma sa faca tot posibilul pentru a controla acest curs de apa in planul lor de cucerire a Daciei. Existenta unui „collegium nautarum” la Alba Iulia confirma importanta pe care romanii o acordau navigatiei pe Mures, atat in scopuri militare, cat si comerciale.

Atractii si obiective turistice pe Valea Muresului

Astazi valea ce insoteste cursul Muresului pastreaza legende dintre cele mai frumoase ce asteapta sa fie descoperite de calatorii ajunsi pe aceste meleaguri. In nordul Depresiunii Giurgeu, din Carpatii Rasariteni, pe cursul superior al Muresului, veti descoperi localitatea Toplita, un oras marginit de Muntii Calimani, Masivul Giurgeului si Gurghiului, mentionat in documentele istorice inca din secolul XIII, odata cu sosirea primelor familii de secui. Nu foarte departe departe de Toplita, la o altitudine de 650 m, se afla Izvorul Bradul, devenit unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din zona, unde temperatura medie a apei se situeaza in jurul a 27 grade C. Defileul Deda-Toplita, ce se desfasoara in cea mai mare parte in judetul Mures, este spectaculos de-a lungul celor 34 km pe care ii masoara. Acesta separa Muntii Calimani si Gurghiu si formeaza Rezervatia peisagistica Defileul Deda - Toplita, o adevarata incantare pentru marii iubitori ai naturii. Localitatea Lunca Bradului, aflata pe malul Muresului, chiar in defileul Deda – Toplita, este un loc de popas binemeritat, fiind accesibila de pe DN15 (Targu Mures - Reghin – Piatra Neamt). Satul ofera turistilor o posibilitatea petrecerii unei vacante de neuitat, mai ales daca sunteti pasionati de excursii montane in Varful Pietrosu sau Tihu. Tot urmand Valea Muresului ajungeti in Reghin, unul dintre orasele vechi din Ardeal, aflat la o altitudine de aproape 400 m. Aici veti descoperi bogatele traditii culturale si etnografice. Pozitionat georgrafic in apropierea Masivului Gurghiu si Calimani, ale caror culmi impadurile au facut din Reghin un important centru al comertului cu cherestea si rachita.

Valea Muresului inregistreaza un sector de drum deopotriva admirat de turistii romani si straini, cunoscut sub numele Defileul Muresului, ce masoara 45 km. Decorul este de o frumusete de poveste, iar golurile alpine ce atrag turistii se gasesc la altitudini de peste 2000 m in varful Bistricioru si Starnioru. Amintiri de vacanta dintre cele mai frumoase veti avea traversand comuna Stanceni, unde aveti ocazia sa explorati culmile montane ale masivelor Calimani si Gurghiu. Vizitati si bisericile din lemn, inca foarte bine pastrate. Intreaga asezare are un aer pitoresc, atelierele unde lemnul se prelucreaza intr-o maniera artistica, sunt o dovada a maiestriei mesterilor locali. Tot umand drumul croit de Valea Muresului, intalniti comuna Rostolita, renumita in regiune pentru frumoasele biserici din lemn, dar si pentru decorul natural spectaculos.

Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipsesca nici comuna Rusii Munti, ce atrage atentia calatorului prin lacasele de cult si obiectivele antropice. O atentie deosebita merita si Muzeul etnografic din localitate, unde, printre cele mai pretiose exponate, se numara carti vechi, unelte arhaice folosite in gospodaria taraneasca dar si costume populare frumos tesute. Pe malul stang al raului Mures, la aproximativ 50 km de Targu Mures, se afla comuna Alunis, deseori gazda turistilor care pornesc in explorarea varfului Zaspad (1241 m). Tot de aici, puteti merge spre rezervatia de lalele pestrice din Lunca Muresului. Si nu in ultimul rand, incercati sa strecurati in itinerariul vostru pe Valea Muresului un popas in Comuna Brancovenesti, unde puteti admira castelul medieval. Iar daca ajungeti aici in prima duminica a lunii iunie, aveti ocazia sa participati la Targul Cireselor, prilej de mare sarbatoare pentru localnici.

Valea Muresului