Despre Valea Lotrului
Localizarea regiunii turistice Valea Lotrului
Daca va aflati in cautarea unui decor de vacanta, cu peisaje deosebite, Valea Lotrului ar putea fi locul pe care il cautati. Sub aspect geografic, valea incepe din dreptul localitatii Brezoi, de la punctul de intalnire dintre apele raurilor Lotru si Olt. Accesul turistilor in zona este facilitat de drumul europea E 81, care strabate Valea Oltului. Tot urmand sensul drumului spre Voineasa, veti descoperi peisaje incatoare ce va imbie la odihna si relaxare. Povestea raului Lotru este invaluita in legenda. Acesta izvoreste din Lacul Galcescu, aflat in Masivul Parang, si separa Muntii Lotaritei de cei ai Lotrului. Lacul Vidra, aflat la o altitudine de 1289 m este principalul rezervor de acumululare a apelor Lotrului, ce colecteaza apele afluentilor acestuia dar si ale lacurilor de acumulare Petrimanu si Galbenu.
Atractii si obiective turistice pe Valea Lotrului
Voineasa, astazi una dintre cele mai vizitate statiuni turistice din tara, era, in trecut, un adevarat „paradis al haiducilor”, alaturi de Valea lui Stan si Petrimanu, folosita ca punct de intalnire ale haiducilor, la adapostul padurilor dese si protejati de versantii abrupti, in ale caror grote se refugiau din calea urmaritorilor. Frumusetea Lotrului se dezvaluie incetul cu incetul, marginint fiind de stanci inalte si zone impadurite. Si daca tot ati pornit intr-o excursie pe Valea Lotrului, trebuie spus ca in localitatea Brezoi, amatorii de expeditii montane au sansa sa escaladeze culmile inalte de la Vultureasa si Foarfeca. Dincolo de Brezoi, in satul Valea lui Stan, atmosfera pitoresca atrage atentia oricarui calator. Oamenii de aici sunt recunoscuti pentru impletiturile din rachita si scoarta de copac. Tot mergand pe Valea Lotrului, veti intalni satul Malaia, gazda barajului Bradisor, de unde valea capata aspectul unui decor de poveste.
Un popas se impune la Ciunget, oras unde se gaseste hidrocentrala Lotru–Ciunget si tot de aici porneste drumul ce va conduce spre Lacul Petrimanu, unul dintre obiectivele turistice cele mai interesante de pe Valea Lotrului. Asta nu inainte de a travesa spectaculoasele Chei ale Lotaritei. Lacul Petrimanu a fost amenajat in anul 1977, ca lac de acumulare pentru Lacul Vidra. Situat la 1130 m altitudine si la 15 km de Hidrocentrala de la Ciunget, lacul are o adancime de 48 m si a devenit de–a lungul timpului unul dinte principale obiective turistice de la Valea Lotrului. Dar sa revenim la Cheile Lotaritei, un frumos peisaj ce se intinde pe o distanta de cativa kilometri, in partea de nord a Muntilor Capatanii. Peisajuln natural incanta privirile calatorului, insotindu-l pana dincolo de Pasul Curmatura Oltetului, unde se gasesc pestera si Mmanastirea Polovragi si, ceva mai sus, Pestera Muierii. Alte repere turistice ce ar putea sa va atraga atentia in peisajul Cheilor sunt Cascadele Apa Spanzurata si Moara Dracului.
Daca preferati sa va continuati drumul spre statiunea Voineasa, va trebui sa traversati satul Valea Macesului, cu frumoasele livezi si intinsele plantatii de vita de vie. De aici, porneste un drum ce strabate Muntii Lotaritei si care se uneste la capatul celalalt cu DN 67C,. care face legatura intre Novacoi - Obarsia Lotrului – Sebes. Daca nu va abateti de la drum, mai aveti de mers aproximativ 10 km pana la Voineasa, statiune situata la o altitudine de peste 600 m, intr-o zona superba, atestata documentar inca din prima jumataea a secolului XVI. Drumul spre statiune este deosebit, avand in vedere ca trebuie sa parcurgeti serpentinele stranse ce urca pana la o altitudine de 800 m. Odata ajunsi aici, va asteapta momente de relaxare la baza de tratament sau puteti porni in explorara culmilor montane din apropiere. Daca sunteti amatori de pescuiti, va puteti refugia pe malurile Lotrului, Latorita sau chiar mai departe, la Vidra, Petrimanu sau Bradisor. Lacul Bradisor, la 15 km departare de Statiunea Voineasca, scalda poalele Muntilor Capatanii la nord si al Muntilor Lotrului, la sud, si este astazi una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta de pe Valea Lotrului. Amatorii de pescuit vor descoperi aici Complexul Piscicol Bradisor, singurul din tara cu crescatorii de lostrite. Lacul este ideal si pentru praticarea inotului sau canoe.
Lacul Vidra este deseori loc de popas pentru turistii ajunsi pe Valea Lotrului. Din Voineasa drumul urca de-a lungul paraului Manaileasa, pentru ca, in final, sa coboare spre lac. Daca vreti sa inoptati la Vidra, aveti de ales intre cele cateva cabane aflate in apropiere. Lasand in urma lacul Vidra, drumul continua spre Obarsia Lotrului. Situata la 17 km distanta, localitatea se gaseste chiar la punctul de intalnie a Muntilor Latoritei, cu Masivele Parang si Sureanu. De aici incepe paradisul pasionatilor de excursii montane. Odata ajunsi aici, incercati sa ajungeti si la Izvoarele Lotrului, mergand pe drumul ce duce spre Petrosani.
Existenta localitatii Obarsia Lotrului este invaluita de legenda care povesteste ca primii locuitori ai acestei zone au fost cetele de lotrii (haiduci), care cautau refugiu in intunericul padurii, unde planuiau „jaful la drumul mare” pe trecatoarea Oltului. De altfel numele multor localitati traversate de valea Lotrului a fost inspirat de capeteniile haiducilor – Voinea (Voineasa), Malai (Malaia) ori Ciungu ce a dat numele Ciungetului de azi.