Ghid turistic Valea Cernei

Despre Valea Cernei

Localizarea regiunii turistice Valea Cernei

Dincolo de frumusetea naturii, Valea Cernei este un loc de poveste. Situat la extremitatea sudica a Carpatilor Meridionali si marginit la apus de Masivele Godeanu si Cernei si la rasarit, de Muntii Mehedinti, Parcul National Demogled – Valea Cernei, este cel mai mare parc national din tara si se desfasoara de-a lungul intregului bazin al hidrografic al raului Cerna. Defileul lung de aproximativ 40 km, ce strabate valea, ofera calatorului ocazia sa surprinda peisaje dintre cele mai incantatoare. Raul Cerna se formeaza prin unirea mai multor izvoare sub Izbucul Cernei cu paraul Cernisoara care, la randul sau, isi are originile in Varful Patina, la o altitudine de 2070 m. In cuprinsul Vaii Cernei se gaseste o rezervatie naturala ce se intinde pe 1194 ha si unde sunt protejate diverse specii de flora si fauna. Sub aspect administrativ, partea inferioara a vaii, cu versantul drept, apartine judetului Caras Severin, in timp ce partea superioara (Baia de Arama) face parte din judetul Mehedinti. Sectorul cel mai scurt, cu Masivul Piatra Closani, este parte componenta a judetului Gorj.

Atractii si obiective turistice pe Valea Cernei

Baile Herculane, statiune balneoclimaterica cunoscuta inca din timpul romanilor, se gaseste la jumatatea distantei dintre Craiova si Timisoara, aproape de iesirea raului Cerna din valea ingusta, formata de Muntii Mehedinti si Muntii Cernei. Accesul turistilor pe Valea Cernei este facilitat de existenta mai multor drumuri nationale si judetene. Targu Jiu este un bun punct de plecare spre Valea Cernei, accesul facandu-se de pe DN 67. Daca dispuneti de suficient timp, faceti un popas la Hobita, locul de bastina a lui Constantin Brancusi, unde puteti vizita locuinta in care a trait marele sculptor.

Aspectul carstic al reliefului ce coboara din Muntii Godeanu pana la sud de Baile Herculane este de-a dreptul spectaculos si este reprezentat de creste inguste si golase, chei, cascade, grohotisuri, care mai de care mai spectaculoase, asa cum aveti ocazia sa descoperiti la Grota cu Aburi, Pestera Despicatura sau la Avenul lui Adam. In interiorul acestora s-a dezvoltat o fauna rara ce suscita interesul deopotriva al oamenilor de stiinta dar si al pasionatilor de mineralogie.

Muntii Mehedinti, care insotesc raul Cerna pana la varsarea in Dunare, sunt o atractie turistica unica ce contrasteaza prin culmile impadurite cu suprafetele golase din Muntii Cernei. Si aici relieful carstic este prezent, evidentiat prin stancile calcaroase inalte de pana la 800 m, care pot fi admirate in toata splendoare din statiunea Baile Herculane. Panorame spectaculoase se deschid pe vaile Feregari, Saua Padinei dar si in vaile Tasnei si Arsasca. Si aici pesterile si avenele sunt obiective turistice deosebite, dintre care nu trebuie sa ratati un popas la Pestera Mare de la Soroniste, Pestera Domogled sau la Cheile Peciniscai. Parcul Domoged - Valea Cernei gazduieste specii faunistice precum ursul brun, rasul, capra neagra sau vulturul plesuv si acvila de munte, ori vipera cu corn sau broasca testoasa de uscat.

O vacanta pe Valea Cernei va ofera prilejul sa descoperiti comunitati locale traditionale cum este cea din catunul Prisacina, unde vechimea traditiilor se masoara in secole si unde armonia interactiunii localnicilor cu natura trece orice bariera a timpului. Valea Cernei este o destinatie de vacanta potrivita si pentru amatorii drumetiilor montane. Parcul dispune de 35 de trasee turistice marcate, cu grad de dificultate diferit. Cel mai spectaculos este traseul Muntii Godeanu – Retezat, care strabate o buna parte din Valea Cernei. O alta atractie o reprezinta fara indoiala masivul Domogled, inalt de 1105 m, care dispune de trasee interesante, deseori explorate de pasionatii muntelui. De aici puteti admira spectaculoase panorame cu arealul geografic cuprins intre Muntii Carpati din Serbia, pana la Retezat si Godeanu, spre nord. O frumusete desavasita caracterizeaza si Cheile Corcioavei, unde Raul Cerna taie pe vertical stanca, formand un tub circular.

Valea Cernei