Despre Valea Buzaului
Localizarea Regiunii Valea Buzaului
Valea Buzaului este deseori considerata una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din tara, cu peisaje ce incanta privirea oricarui turist. Raul omonim izvoreste din Muntii Ciucasului si TataruL Mare, curge spre miazanoapte, iar in localitatea denumita sugestiv Intorsura Buzaului, face o curba la 180 de grade, continuandu-si cursul spre sud. Vaile ce insotesc raul se evidentiaza prin diverse forme de relief, cu masivele Siriul si Podul Calului, si sectoare ale Campiei Romane. Raul Buzau curge pe o destanta de 325 km pana la varsarea sa in Siret. Prima localitate traversata de apele raului este Vama Buzaului, cu decoruri colinare si poienite de poveste. Apoi, raul ajunge intr-o zona depresionara, pana la Muntii Intorsurii. Incojurat complet de munti, raul isi croieste drum spre sud, traversand Carpatii. Dintre frumusetile aceste vai superbe se remarca Masivul Siriu, cuprins intre vaile Crasna, Buzaului si Siriului. Deseori escaladat de pasionatii muntelui, aici se gasesc doua masive, Malaia - 1663 m si Siriu 1659 m, separate de Poarta Vanturilor, cu altitudini de 1490 m.
Drumul raului continua cu localitatea Siriu, al carui peisaj este dominat de aparitia maiestoasa a barajului cu aceslasi nume. Mai jos de baraj, raul se uneste pe bratul stang cu Paraul Casoca, de unde puteti sa accesati cele doua trasee care va conduc spre varful Podul Calului. Urme ale evenimentelor importante din istorie sunt pastrate in piatra, la Gura Siriului, unde a fost ridicat monumentul dedicat eroilor din Primul Razboi Mondial. De la punctul terminus al caii ferate Buzau – Nehoiu, raul se uneste cu Basca Rozilei, rau rezultat prin unirea apelor raurilor Basca Mare si Basca Mica. Urmand drumul raului, ajungeti la Gura Teghii, asezarea ce se intinde pe ambele brate ale raului. Lasand in urma acest peisaj de poveste, urmati cursul raului pana la Nehoiu si Patarlagele, unde Buzaul de uneste cu Paraul Sibicului.
Atractii si obiective turistice pe Valea Buzaului
Valea aceasta, lunga de aproximativ 14 km, tine pana la localitatile Colti si Alunis. Colti este o regiune celebra pentru zacamintele de chihlimbar ce se infatiseaza privitorului intr-o varietate de culori, in nuante de galben, rosu, verde si maro inchis. Din itinerariul vostru pe Valea Buzaului nu poate lipsi un popas in satul Paclele, unde aveti ocazia sa surprindeti un adevarat spectacol al naturii oferit de vulcanii noroiosi. In drum spre vulcani, treceti prin Berca, comuna aflata la 30 km de Buzau. Situata intr-o zona depresionara, comuna se afla chiar la punctul de intalnire al Raului Buzau cu paraul Saratel. Nu puteti parasi localitatea fara sa fi trecut pragul bisericii Berca, aflata pe bratul stang al raului Buzau, construita la sfarsitul secolului XVII de familia boierilor Gandesti.
La Magura, localitate situata la 35 km de Buzau, pe langa frumustea naturii, incercati sa vizitati manastirea Ciolanu, construita in secolul XVI si aflata chiar pe drumul ce duce spre alta destinatie turistica deosebita – Sarata Monteoru. Fosta Tabara de sculptura de la Magura, inaugurata in deceniul sapte al secolului trecut, a fost transformata astazi intr-un adevarat muzeu in aer liber. Nu departe de Muzeul Chihlimbarului veti intalni complexul rupestru de la Alunis, a carei vechime coboara pana in timpurile precrestine, dupa unii specialisti. Legate prin numerose grote ce s-au format de-a lungul varfului Zboiu, acest complex de chilii atrage atentia prin forma si modul in care sunt dispunse. Unele sunt deosebit de spatioase, cu ferestruici prin care patrund delicate razele soarelui, altele sunt doar simple incaperi.
O excursie pe Valea Buzaului va ofera ocazia sa descoperiti peisaje salbatice si forme de relief variate, grote dintre cele mai bizare dar si zone de un farmec unic cum este micul orasel Nehoiu, unde se afla biserica din lemn cu hramul Sf. Imparati, dar si situl arheologic de la Mlajet (lunca Toplitei), unde au fost scoase la lumina necropole ce dateaza din epoca bronzului dar si din evul mediu.