Despre Valea Ariesului

Localizarea si harta regiunii Valea Ariesului

O vacanta reusita pe drumuri transilvanene presupune si un popas pe Valea Ariesului, in judetul Alba. Raul Aries este cel la lung rau ce strabate Carpatii Occidentali, respectiv un sector important din Muntii Bihor. Decorul spectaculos este completat de obiective turistice ce nu pot fi ratate, fie ca e vorba de rezervatiile naturale – Dealul cu melci, coloanele de bazalt de la Detunata sau Rezervatia de la Vidolm. O excursie pe Valea Ariesului va o fera prilejul sa admirati asezarile localnicilor ce isi duc existenta la cele mai inalte cote ale Carpatilor, cunoscuta sub numele de Tara Motilor. Diversitatea peisajelor reprezentate de intinse suprafete impadurite si speciile de plante rare, precum floarea de colt, intalnit a in Masivul Bihor si Muntele Gaina, sunt doar cateva dintre frumusetile acestei zone, in timp cer elieful inalt este cu adevarat impresionant pe sectorul Padis - Cetatile Ponorului.

Harta Regiunii turistice Valea Ariesului

Raul Aries izvoreste din Muntii Bihorului si scalda teritoriul localitatilor Arieseni, Baia de Aries, Bucium si Campeni si, in cele din urma, se varsa in Mures. Numele sau, cel mai probabil, a fost inspirat de zacamintele de aur descoperite aici inca din timpuri stravechi. Ariesul se formeaza in prejma Lacului Mihoesti, unde se uneste cu Ariseul Mic. Ariesul Mare este strajuit pe malul stang de Muntele Mare, iar pe cel drept se gaseste Masivul Bihorului, in timp ce Ariesul Mic izvoreste din vecinatea Muntelui Gaina.

Atractii si obiective turistice pe Valea Ariesului

Accesul turistilor pe aceasta vale se face pe DN 75, din aproprierea localitatii Scarisoara. Acesta este, de altfel, una dintre asezarile importante de pe Valea Ariesului, unde puteti vizita Pestera Scarisoara. Continundu-va itinerariul, Ariesul coboara spre Albac, gazda unor asezari rurale de-a dreptul pitoresti. Comuna Alabac este atestata documentar inca de la 1733 si pastreaza inca ceva din atmosfera secolelor trecute, unde localnicii sunt intotdeauna bucurosi de oaspeti, iar decorul spectaculos, aerul tonic si izvoarele cu ape cristaline vin sa completeze un decor de vacanta de neuitat. Cele trei strazi ale comunei, ce poarta numele eroilor Horea, Closca si Crisan, va conduc spre biserica satului de unde s-a dat semnalul declansarii rascoalei de la 1784. Astazi, pensiunile din aceasta zona gazduiesc turistii ce poposesc aici in drumul lor spre Muntele Gaina.

Incercati sa va faceti timp si pentru o excursie la Cetatile Ponorului, Ghetarul de la Vartop sau la Pestera Focul Viu. De la Vadul Motilor, pe cararile Muntelui Mare, in satul Lazesti, aveti ocazia sa va bucurati de osptitalitatea motilor. O atentie deosebita merita biserica satului, o constructie din lemn, veche de la 1736, la care s-au adaugat unele modificari de-a lungul timpului, dar care pastreaza inca pictura realizata in anul 1763. Vadu Motilor este una dintre dintre cele mai spectaculoase asezari montane, situata la o altitudine de peste 660 m si mentionata in documentele istorice ale seciolului XVIII sub numele de – „Secatura”. Odata ajunsi aici, trebuie sa faceti un popas la Muzeul Etnografic, unde aveti ocazia sa admirati portul popular al motilor dar si obiecte traditionale specifice zonei.

In calatoria voastra pe valea Ariesului, la 5 km mai sus de localitatea Campeni, veti intalni Barajul Mihoiesti, inalt de 29 m. Dincolo de baraj, faceti un popas si la monumentul dedicat lui Avram Iancu – „Craiul muntilorsi Motilor”. Panorama ce se deschide de la inaltimea barajului asupra imprejurimilor te lasa fara cuvinte. Dincolo de Mihoesti, relieful este reprezentat de Muntii Trascau si de vaile scaldate de apele Ariesului. Si aici, va asteapta cateva obiective turistice spectaculoase, printre care de un numar mare de vizitatori se numara Pestera Huda lui Papara, Cheile Velisoarei, Pestera de la Grosi sau Iezerul Ighiel.

Valea Ariesulului este o destinatie de vacanta potrivita si pentru iubitorii sporturilor de iarna. Partia de la Arieseni, Vartop, lunga de un kilometru, este acoperita cu zapada din decembrie pana in martie. Aici va puteti bucura de dotari tehnice moderne, linie de teleschi si iluminat noctur. Interesanta este si partia de la Garda de sus, dotata cu telescaun. Localitatea Arieseni, situata la aproape 1000 m altitudine, este principalul punct de plecare in drumetiile din Apuseni. La aproximativ jumatate de ora de mers cu masina, ajungeti in satul Fericet, de unde era originar Horea, unul dintre cei trei conducatori ai rascoalei de la 1784. Casa in care a locuit gazduieste astazi un mic muzeu. Din componenta comunei Arieseni face parte si unul dintre cele mai izolate sate din Apuseni – Catunul Patrahaitesti, aflat la o altitudine de 1200 m. Pe langa binecunoscuta ospitatilitate a motilor, aici aveti ocazia sa vedeti obiecte de artizanat, lucrate de oamenii satului, in special, tesaturi si articole din lemn. Odata ajunsi aici, vizitati si Cacascada Patrahaitesti inalta de 14 m, ce ofera amatorilor de fotografie cadre spectaculoase. Din itinerariul vostru nu poate lipsi nici Groapa Ruginoasa, aflata la 10 km de Arieseni si Pestera Scarisoara de la Garda de sus, renumita rezervatie speologica. Decoruri de o rara frumuste descoperiti si in Rezervatia de la Cheile Ordancusii, un peisaj situat tot la Garda de sus, unde se gasesc nu mai putin de 70 de pesteri, grote si portaluri, dintre care cea mai reprezentativa este Pesteram Poara lui Ionele.

Frumusetea Muntilor Apuseni, locurile incarcate de istorie, ospitatilitatea motilor, obiectivele turistice spectaculoase si aerul tonic, reconfortant pentru organism, sunt doar cateva argumente in plus pentru care ar trebui sa aveti in vedere un concediu pe Valea Ariesului.

Valea Ariesului