Despre Transilvania
Localizarea si harta Transilvaniei
O calatorie in Transilvania va ofera prilejul sa descoperiti un loc incarcat de istorie, cu vechi traditii culturale si peisaje naturale spectaculoase. Odata trecuti Carpatii, te incearca sentimentul ca ai pasit intr-un peisaj de poveste, care te va cuceri din primul moment. Este un spatiu geografic ce se defineste prin diversitatea etnica si religiosa, mai mult decat in orice alta regiune a tarii. Romanii, maghiarii si sasii convietuiesc aici inca din vremurile indepartate ale evului mediu. Trasilvania este locul unde puteti vedea cele mai vechi si mai frumoase castele din tara, la care se adauga un numar impresionat de cetati si biserici fortificate. Dincolo de incarcatura istorica, acest spatiu geografic reuseste sa atraga atentia oricarui calator ajuns pe aceste meleaguri prin frumusetea varfurilor montane si a asezarilor rurale, rasfirate pe culmile dealurilor, ca intr-un decor de poveste.
Sub aspect geografic, Trasilvania ocupa partea centrala a tarii, fiind delimitata de Carpatii Orientali la rasarit, de cei Meridionali la sud, in timp ce Muntii Apuseni strabat centrul regiunii. Dominata de un relief inalt, regiunea este separata de localitatile din vechea provincie Tara Romeansca de Carpatii Meridionali, in timp ce de Moldova o separa Carpatii Orientali. Denumirea de Transilvania vine din latina – trans silva – „tara de dincolo de munti” - cunoscuta inca din timpuri stravechi pentru frumusetea padurilor ce acopereau muntii ce o inconjoara. Peisaje desosebite pote fi admirate in zonele de deal dar si depresiunile ce insotesc numeroasele cursuri de apa. Chiar si clima este un motiv in plus pentru a vizita aceasta parte a tarii, daca ne gandim ce zilele de vara sunt mai mult decat placute, in timp ce iarna stratul de zapada transforma regiunea intr-un adevarat paradis al pasionatilor sporturilor de iarna.
Istoria Regiunii Transilvania
Istoria locului se pierde in negura vremurilor, iar cele mai vechi urme ale locuirii umane se pare ca dateaza din epoca pietrei, atingand punctul maxim al dezvoltarii odata cu civilizatia dacica, asa cum atesta descoperirile arheologilor efectuate la Ohaba Ponor, Pecica Cucuteni sau Cioclivia si Ariusd. Cele mai spectaculoase descoperiri dateaza insa din epoca fierului, care dovedesc evolutia vietii urbane si spirituale a dacilor, asa cum arata siturile arheologice de la Tartaria, din judetul Alba si Ciumesti, judetul Satu Mare. Frumoase obiecte de ceramica dacica au fost scoase la lumina si la Apahida (jud.Cluj) si Fantanele (jud. Bistrita–Nasaud). Expansiunea maghiara in Transilvania se produce incepand cu secolul X si dureaza aproximativ trei veacuri, pana in timpul regelui Bela III-lea (1172-1196). In paralel cu ocuparea teritoriului, regalitatea maghiara a desfasurat un intens proces de colonizare a zonei, cu populatii precum sasii si secui. Tot acum se inregistreaza organizarea administrativa a regiunii, reprezentata in comitatele maghiare cu centre de putere in cetatile de la Alba, Turda, Cluj si Dabaca. In anul 1224, sasii dobandesc de la regele Andrei II-lea o serie de privilegii, printre care dreptul de organizare administrativa a comitatului Sibiului, in timp ce sasii din Tara Barsei si din nord-estul Ardealului au fost organizati in cadrul districtelor de la Brasov si Bistrita. Secuii primesc si ei o serie de privilegii si se organizeaza in diviziuni teritoriale ce corespundeau unui numar total de 12 scaune. Populatia romaneasca, pe de alta parte, era organizata in obsti satesti conduse de cnezi si voievozi si ocupau teritoriile periferice ale Transilvaniei, cunoscute sub numele Tara Fagarasului, Tara Almasului, Tara Lapusului si Tara Maramuresului. Aceste unitati adminsitrative, specifice romanilor, au incetat sa mai existe o data cu secolul XIV, cand au fost inlocuite cu districtele romanesti.
Incepand cu anul 1375, granitele Imperiului maghiar sunt puse in periocol de expansiunea otomanilor. Un rol major in oprirea acestora acestora l-a avut Ioan de Hunedoara, guvernator al Ungariei si voievod al Transilvaniei, urmat de fiul sau, Matei Corvin (1458 – 1490). In anul 1541 Transilvania devine Principat ndependent, in schimbul platii unui tribut consideratibil in visteria otomanilor, statut ce dureaza pana in 1699, cand principatul intra sub controlul Imperiului Habsburgic. Din acesta perioada dateaza si colonizarea svabilor in regiunile din Banat si Satu Mare, in timp ce in secolul XVIII se inregistreaza un val de imigranti romani din Tara Romanesca si Moldova, fugiti din calea fanariotilor. Incepand cu 1868 si pana la sfarsitul primului razboi mondial, Transilvania este incorporata Imperiului Austro–Ungar. Punctul culminant in istoria Transilvaniei este reprezentat de Actul Umirii de la 1918, pe fondul destramarii imperiului, cand apar conditiile favorabile formarii noilor state nationale in aceasta parte a Europei.
Atractii si obiective turistice in Transilvania
Astazi, regiunea sud-estica a Transilvaniei, ce include judetele Sibiu si Brasov, pastreaza inca influenta culturii sasilor, cu edificii medievale spectaculoase, asa cum veti descoperi vizitand Cetatea Rasnov si Castelul Bran, dar si bisericile fortificate de la Biertan, Prejmer sau Valea Viilor. Daca planuiti o vacanta in acesta parte a tarii in perioada lunilor de iarna, nu puteti rata statiunea de schi de la Poiana Brasov. Itinerariul in zona de rasarit a Tansilvaniei, include popasuri in localitatile Sf. Gheorghe, Miercurea-Ciuc sau Targu Mures, unde veti descoperi accente culturale specifice etinicilor maghiari, in timp ce in partea de sud-vest reprezentative sunt orasele Deva si Alba Iulia, acesta din urma gazda unor edificii istorice spectaculoase, precum Castelul Corvinilor.
Dincolo de binecunoscuta legenda a lui Dracula, itinerariul turistic in Transilvania poate fi considerat, fara exagerare, reconfortant, cu numeroase statiuni turistice, precum Baile Felix, 1 Mai, Borsa, Paltinis sau Moneasa, pretioase vestigii istorice, orase pitoresti, cu arhitectura baroca dar si zone rurale cu traditii si datini vechi de secole. Chiar daca nord-vestul Transilvaniei se evidentiaza prin influentele culturii austro-ungarae, cultura romana este foarte bine reprezentata. O excursie pe carari transilvanene va conduce spre orasul Cluj, cel mai mare centru universitar din Ardeal. Pentru a afla mai multe despre istoria regiunii, nu ratati o vizita la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, in timp ce Muzeul de Arta, gazduit de Palatul Banffy, va incanta cu pretioasele sale colectii.
Nicio vacanta in Ardeal nu ar fi copleta, daca nu ati vizitat Sibiul, un oras de imbina intr-o maniera unica vechiul cu noul, asa cum veti descoperi colindand aleile pietonale din centrul istoric, dar si bisericile si castele cu o vechime seculara. Si daca ati ajuns aici, trebuie sa vizitati muzeul ASTRA, cel mai mare muzeu in aer liber din Europa. Calatoria poate continua in Sighisoara, una dintre cele mai frumoase si mai bine pastrate cetati medievale din Europa, locuita neintrerupt, unde principalele obiective turistice sunt Turnul cu ceas si Casa Vlad Dracul. In drum, popositi la Biertan sa vedeti bisericile fortificate, cele mai reprezentative edificii de arta medievala de la noi.
Aflat la poalele masivului Bucegi, orasul Brasov atrage atentia oricarui calator, atat prin atmosfera calda cu care va intampina, cat si prin edificii ce ascund vechi legende ce asteapta sa fie descoperite, asa cum veti descopri colindand strazile inguste ce duc spre Piata Sfatului si Biserica Neagra. De la poalele Bucegilor, traversati muntii si ajungeti pe drumul ce duce pe Valea Prahovei. Peisajele incantatore ale Carpatilor, aerul tonic, izvoarele ce scalda intinse zone colinare, vaile impadurite si rezervatiile naturale ce protejeaza diverse specii de flora si fauna sunt cateva argumente in plus pentru care tinutul de legenda al Transilvaniei nu ar trebui sa lipseaca din itinerariul vostru pentru o vacanta de neuitat.