Despre Transfagarasan
Localizarea si harta Transfagarasanului
Transfagarasan este denumirea drumului ce traverseaza Muntii Fagarasului, incepand din localitatea Bascov, judetul Arges, si se termina in apropiere de localitatea Cartisoara, din judetul Sibiu. Lunga de 152 km, soseaua face legatura intre provinciile istorice Ardeal si Muntenia. Ideea construirii unui drum in zona Muntilor Cernei si Mehedintului a aparut in a doua jumatate a secolului trecut, iar demararea lucrurilor s-a produs la sfarsitul anului 1969. Desi planurile initiale prevedeau un drum cu o singura banda, in anul 1971, acesta a fost extins la doua benzi. Oficial, zona masivului Fagaras urma sa devina o adevarata statiune turistica de iarna, dar, din pacate, proiectul s-a impotmolit din lipsa de fonduri. Astfel ca soseaua ce traverseaza muntii a fost inaugurata in toamna anului 1974, desi asfaltarea si aspectul pe care il puteti observa astazi a luat o forma finala abia in anul 1980.
Atractii si obiective turistice pe Transfagarasan
Daca planuiti o excursie pe Transfagarasan, trebuie sa stiti ca acesta incepe din apropierea localitatii Capataneni, din judetul Arges, si se termina la intersectia cu DN1. De aici pana la Piscul Negru aveti de parcurs 69 km, drum ce continua cu tunelul lung de 884 m. De la iesirea din tunel pana la DN1 mai aveti de parcurs 35 km. Inca din faza de proiectare a soselei, Muntele Paltinul a reprezentat o provocare pentru ingineri. Acestia au gasit solutia, prin saparea unui tunel lung de 884 m, lat de 6 m, cu o inaltime de 4.40 m si care are calitatea de a fi astazi cel mai lung tunel, aflat la cea mai ridicata altitudine din Romania. Pe parcursul intregii distante, aveti ocazia sa admirati peisaje ce incanta ochiul. Deseori aflat in competitie cu Transalpina, Transfagarasanul atinge cea mai ridicata altitudine la cota 2042 m, in zona Balea Lac, si este spectaculos prin cele 833 de podete si nu mai putin de 28 de viaducte.
Astazi, in zonele din vecinatatea soselei Transfagarasan au fost amenajate statiuni turistice, multe dintre ele fiind folosite ca punct de plecare pentru vizitarea unor obiective turistice de pe acest traseu, asa cum este Lacul Vidraru, Balea Lac sau Valea cu pesti, ca sa amintim doar cateva dintre cele mai vizitate. Nu putini sunt turistii straini care aleg sa parcurga Transfagarasanul, despre care se spune ca ar fi cel mai spectaculos drum din lume, datorita frumusetii peisajului si a numeroaselor serpentine. Mai trebuie spus ca circulatia rutiera este limitata la 40 km/h, iar riscul crescut al caderilor de zapada si prezenta iminenta a avalanselor au determinat restrictionarea accesului pe acest drum intre 1 noiembrie si 30 iulie, de la km 104 pana la km 130.
O calatorie pe Transfagarasan va ofera ocazia sa vedeti locuri de poveste, unde relieful creste treptat, de la zone deluroase, la culmi montane acoperite de paduri de conifere, printre care se zaresec obietive turistice unice precum Barajul Vidraru, Cascada Capra sau Cetatea Poenari. Unic si spectaculos in peisajul romanesc este „hotelul de gheata” de la Balea lac, care isi asteapta musafirii doar in lunile de iarna si unde, cand este inchis Transfagarasului, accesul de face cu telecabina de la Cabana Balea Cascada. Cascada Balea ofera un adevarat spectacol al naturii. Cu o cadere de 60 m, este considerata cea mai mare cascada in trepte de la noi din tara si o puteti admira intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la o altitudine de 1200 m. Mai sus, la 2040 m, veti descoperi lacul graciar Balea Lac, in vecinatea caruia au fost amenajate special pentru turisti spatii de cazare. Cu decoruri de poveste va intampina si Lacul Capra, aflat la 2230 m altitudine, la poalele Varfului Capra, de unde panorama asupra imprejurimilor te lasa fara cuvinte. Daca aveti suficient timp, incercati sa popositi si la Barajul Vidraru, mai ales daca sunteti amatori de fotografii deosebite. Acesta este cel mai inalt baraj din tara, un colos de 166 m, deseori folosit ce pista pentru amatorii sporturilor extreme, cum ar fi bungee-jumping.
Pasionati de istorie sau nu, daca ati pornit intr-o excursie pe Transfagarasan, trebuie sa popositi la Cetatea Poenari, construita in secolul XV. Aflata astazi in ruine, cetatea va pune la incercare si rezistenta fizica, avand in vedere ca aveti de urcat apriximativ 1500 de trepte, dar efortul va fi rasplatit pe masura, caci panorama Muntilor Fagaras, surprinsa de pe platoul cetatii, este cu adevarat spectaculoasa.