Despre Transalpina
Localizarea si harta Transalpinei
Cea mai inalta si mai spectaculoasa sosea din Romania este, fara indoiala, Transalpina, un drum rutier, lung de 148 km, ce traverseaza Muntii Parang, prin Valea Jiului si Valea Oltului, strabate localitatea Ranca, ajunge la Obarsia Lotrului, pe langa Lacul Oasa. Cunoscuta si sub denumirea oficiala DN 67C, pe traseele cartografiate, Tansalpina se intinde din localitatea Novaci, judetul Gorj, travereseaza Ranca si continua spre localitatea Saliste, din judetul Sibiu, iar altitudinea cea mai inalta o atinge pe o distanta de aproximativ 20 km in judetul Valcea, unde are caracteristica de „sosea de creasta”. Cele mai multe si variate spatii de cazare le gasiti la Ranca, unde functioneaza trei hotelui si aproximativ 400 de pensiuni. O destinatie potrivita pentru innoptat este si Obarsia Lotrului, unde spatiile de cazare sunt mai putin numeroase, dar confortabile. Cei care interactioneaza bine cu natura, se pot refugia in pesiunile de pe malul Lacului Oasa.
Istoria Transalpinei
Vechiul drum Transalpina are o istorie ce coboara in timpurile stravechi. Initial, acesta era o cale de acces construita de romani pentru a ajunge la Sarmisegetuza si purta numele – „Coridorul IV strategic roman”. In timpurile moderne, a capatat denumirea de „Drumul Regelui”, inspirata de faptul ca, in timpul regelui Carol al II –lea, soseaua a fost pavata cu piatra, un proiect ce s-a desfasurat intre anii 1934-1939. Multi ani dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, Transalpina a cazut in uitare, fapt care are si un aspect pozitiv, daca ne gandim ca astfel i-a ramas nealterat aspectul pitoresc al naturii salbatice ce o insoteste pe intreaga distanta. In vremurile medievale, acesta era un drum de munte, denumit de localnici „poteca dracului” si era deseori tranzitata de pastorii de la Marginimea Sibiului, in cautarea pasunilor din Tara Romaneasca.
Atractii si obiective turistice pe Transalpina
O calatorie pe Transalpina va ofera ocazia sa surprindeti decoruri naturale spectaculoase ce insotesc soseaua pe toata distanta, dar centrul tuturor distractiilor se afla la Ranca, unde puteti alege sa serviti masa la restaurante bune si sa va relaxati in cluburile de noapte. Deseori, statiunea devine neincapatoare in lunile de iarna, cand amatorii sporturilor de iarna gasesc aici partii si dotari tehnice moderne. Partii gasiti si la capatul nordic al Transalpinei, in apropiere de Cabana Sureanu. Situata la 1800 m, la 18 km departare de localitatea Novaci si la 300 km de Bucuresti, statiunea de la Ranca ramane o destinatie de vacanta potrivita, indiferent de anotimp.
O excursie pe Transalpina se poate dovedi o experienta de neuitat si in lunile de vara, cand amatorii muntelui pot explora trasee dintre cele mai interesante, mai ales cele marcate care au ca punct de pornire Obarsia Lotrului sau Ranca. Si daca tot ati ajuns aici, trebuie sa vizitati Pestera Muierii si Pestera Polovragi, doua dintre cele mai admirate obiective turistice situate in apropiere de Novaci. Itinerariul vostru poate continua cu un popas pe malul Lacului Galcescu, sau la Lacul Verde. Mai trebuie adaugat faptul ca, in fiecare an, in septembrie, pe Transalpina, intre Novaci si Ranca, se organizeaza Campionatul National de Viteza in coasta – etapa Ranca. Avand calitatea de drum alpin, soseaua este inchisa in lunile de iarna, dar poate fi explorata in restul anului, mai ales ca punctul cel mai inalt atinge o altitudine de 2154 m (varful Urdele).