Despre Tinutul Secuiesc
Localizarea si harta Tinutului Secuiesc
Spatiul geografic cunoscut sub numele de Tinutul Secuiesc este o zona cu o bogata traditie istorica si etnografica ce isi are originile la inceputurile Evului Mediu, cand era denumit „Terra Siculorum” sau „Regnum Siculorum”. Sub aspect administrativ, Terra Siculorum reunea cele cinci Scaune secuiesti – Scaunul Muresului, Ariesului, Trei Scaune, Odorheiul si Scaunul Ciucului, organizate incepand cu anul 1876 in comitate. In zilele noastre, Tinutul secuiesc include teritoriile judetelor Harghita si Covasna si parte din Mures. Orice calator ajuns pe aceste meleaguri este impresionat de conservarea traditiilor populare si a obiceiurilor atat de bine evidentiate in arta populara. Dincolo de aspectul etnografic al locului, o atentie deosebita merita Muntii Harghitei ce au o componenta aproape mistica in randul localnicilor, cu alitudinele sale ce ating 1800 m, de unde panorama asupra imprejurimilor este de-a dreptul spectaculoasa. Frumusetea decorului natural este completata de asezarile rurale situate la poalele muntilor, unde potentialul turistic este bine pus in valoare prin statiuni balneoclimaterice moderne.
Atractii si obiective turistice in Tinutul Secuiesc
Odata ajunsi aici, veti descoperi ca Tinutul Secuiesc este un taram invaluit in legende, unde fiecare padure sau ochi de apa pastreaza un mister sau o poveste ce asteapta sa fie descoperite, asa cum veti afla vizitand Lacul Sf. Ana, aflat la o altitudine de 946 m, singurul lac din Europa ce se gaseste in centrul unui crater vulcanic. Spectaculos in felul sau este si Lacul Mohos, aflat ceva mai sus, la 1050 m, imprejurul caruia se gasesc specii de plante rare, dintre care unele carnivore, cum este rotundifolia.
Continuand traseul spre Depresiunea Ciucului, prin decorul minunat reprezentat de defileului Oltului, veti descoperi una dintre vechile statiuni balneare din tara, amenajate la sfarsit de secol XIX, cunoscuta sub numele de Baile Tusnad. Aerul de munte, peisajele incantatoare si izvoarele de apa minarala cu calitati curative sunt doar cateva argumente pentru care un concediu aici se va dovedi mai mult decat reconfortant. Din itinerariul vostru de vacanta in Tinutul Secuisec nu poate lipsi Harghita, capitala judetului omonim, deseori botezata – „Orasul sporturilor de iarna”. Dar localitatea este o destinatie de vacanta ideala nu doar in lunile de iarna, asa cum veti descoperi daca popositi in statiunea Baile Harghitei.
Localitatea Sumuleu este, prin traditie, cel mai important centru si religios al regiunii, in trecut resedinta Scaunelor Ciucului, Gheorghienilor si Casinului. Astazi, Manastirea Franciscana de aici aduna an de an un numar impresionant de pelerini. Monument de arhitectura si important centru religios din zona Ardealului este Complexul Baroc de la Sumuleu, situat in nord-estul orasului Miecurea – Ciuc. Biserica, construita in a doua jumatate a secolului al XIX, este un loc cu mare incarcatura spirituala, conferita de prezenta unei statui ce o infatiseaza pe Sf. Maria. Veche de peste patru secole, aceasta are renumele de cea mai mare sculptura votiva din lume, careia credinciosii ii atribuie puteri miraculoase.
Peisajul de poveste al Tinutului Secuiesc este superb evidentiat pe Valea Trotusului, unde se gasesc rasfirate asezarile ciangailor. Inca de cum ai pasit aici, te incearca sentimentul ca te afli intr-o alta epoca, unde traditiile si obiceiurile stravechi sunt pastrate cu sfintenie, indiferent ca e vorba de portul popular sau constructia locuintelor.
Al doilea centru urban important din Tinutul secuiesc, dupa Harghita, este Odorheiul Secuiesc, considerat centrul econimic si cultural al regiunii. Cunoscut inca din timpurile evului mediu, cand avea calitatea de resedinta a Scaunului Odorheiului, orasul mai pastreaza si astazi unele vestigii istorice, devenite interesante obiective turistice, printre care se remarca Capela Iezuita, ridicata in urma cu sapte veacuri. Pentru o lectie de istorie a secuilor, incercati sa nu ratati Muzeul Haáz RezsÅ‘, unde sunt expuse pretioase articole de artizanat si etnografie si unde se organizeaza cel mai mare targ al mestesugarilor din Tinutul Secuiesc. De altfel, frumusetea artei populare si a simbolisticii traditionale, specifice secuilor, o puteti admira si la Varsag, localitate aflata la poalele Muntilor Harghitei, renumita pentru conservarea arhitecturii traditionale populare. Un popas trebuie sa faceti si la Inlaceni, localitate aflata sub protectia Unesco, datorita constructiilor cu arhitectura rurala, in timp ce in localitatea Corund puteti admira cele mai frumoase obiecte de ceramica, superb decorate.
In drumurile voastre prin Tinutul Secuiesc, trebuie sa va rezervati suficienti timp pentru a vizita si „orasul celor 1000 de izvoare”, denumire sub care este deseori amintita Covasna. Deosebit de apreciata pentru izvoarele cu apa termala, statiunea de aici este destinatia ideala pentru tratarea diverselor afectiuni cardiace. Din peisajul localitatii se evidentiaza Balta Dracului si Valea Zanelor. De aici va puteti continua drumul spre Sfantu Gheorghe, resedinta judetului Covasna si, totodata, unul dintre cele mai reprezentative centre ale culturii secuiesti. Daca va aflati aici in preajma zilei de 24 aprilie (Sf. Gheoghe), aveti ocazia sa luati parte la evenimente pline de culoare, ce se desfasoara pe durata a sapte zile, spectacole de teatru, muzica si dans traditional, concerte in aer liber si expozitii de arta grafica si culinara.
Dincolo de frumusetea peisajelor, Tinutul Secuiesc este cunoscut pentru bisericile fortificate, constructii specifice evului mediu, ce se remarca prin ziduri de aparare inalte si bastioane dispuse in jurul bisericii si care aveau rolul de a adaposti populatia cetatii in caz de primejdie. Dintre acestea, cea mai admirata este biserica catolica Sf. Imre din Ghelnita, construita in secolul XIII si care se evidentiaza prin elemente arhitecturale de inspiratie gotica, renascentista si baroca. Nu puteti afirma ca ati petrecut o vacanta in Tinutul Secuiesc, daca nu ati poposit Targu Secuiesc, situat in partea de sud-est a tinutului, remarcabil in peisajul arhiectural secuiesc datorita curtilor interioare. Daca timpul va permite, merita sa va opriti si la Muzeul Breslelor, unde puteti admira obiecte ce tin de istoria orasului, printre care o impresionanta colectie ce numara 350 de papusi imvesmantate in costume populare traditionale.
Fosta capitala si, totodata, unul dintre cele mai importante centre ale culturii si artei din Tinutului Secuiesc, orasul Targu Mures, este amintit in documentele Evului mediu sub denumirea de „Novum Forum Siculorum”. Astazi, aici, se afla cel mai important centru universitar din tinut. Orice turist ajuns aici este impresionat de cladirea Palatului Culturii, ridicata in primii ani ai secolului trecut, sau de Palatul Toldalagi, construit in a doua jumatate a secolului XVIII. De peste un deceniu, Targu Mures atrage un numar impresionat de turisti cu ocazia „Festivalului Peninsula”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Transilvania, unde se aduna cei mai renumiti muzicieni de la noi, dar si de peste hotare. Si zona rurala din vecinatata orasului Targu Mures s-a dovedit, in timp, o destinatie turistica mai mult decat interesanta, mai ales pentru cei ce prefera peisajele pitoresti din satele Bozed, Oroiu sau Sanisor. Itinerariul vostru de vacanta in Tinutul secuiesc trebuie sa cuprinda si un popas la Sovata, renumita statiune balneoclimaterica, pretuita in mod deosebit pentru lacurile cu grad ridicat de salinitate, dintre care cel mai reprezentativ este Lacul Ursu, unul dintre cele mai mari de acest fel din intreaga Europa.