Despre Sibiu si imprejurimi
Localizarea si harta regiunii Sibiene
Orasul Sibiu este una dintre cele mai interesante destinatii de vacanta ale tarii, apreciat in aceeasi masura de turistii romani cat si de cei straini. Judetul Sibiu se gaseste in partea sudica a Transilvaniei si este marginit de Muntii Fagarasului si cei ai Cibinului. Centrul cultural si istoric al judetului este municipiul Sibiu, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase zone urbane de la noi si accesibil turistilor sositi din toate colturile tarii, fie ca alegeti caile rutiere ori cele feroviare. Vechea traditie istorica a orasului este completata de un relief spectaculos reprezentat de zonele montane ale Carpatilor Meridionali, ce scad treptat spre Podisul Tarnavelor.
Istoria regiunii sibiene
Orasul Sibiu are o istorie veche, fiind mentionat inca de la 1191, sub denimrea de Cibinium, intr-un document papal. Sub numele de Hermanstadt apare in documentele de la 1223, desi in unele izvoare istorice este cunoscut si sub denumurea de Villa Hermanni. Evolutia politica si administrativa a Sibiului este evidenta in secolul XIV, cand devind unul dintre cele mai mari centre de schimburi comerciale din zona Ardealului si unde organizarea mestusagarilor locali in bresle este atestata inca de la 1376, cand sunt inregistrate 19 bresle. De-a lungul timpul, Sibiul devine un adevarat centru de cultura, mai ales ca in anul 1544, aici apare prima carte in limba romana intitulata „Cathehismul Luteran”. Ridicat la rangul de oras, in anul 1366, Sibiul devine capitala Transilvaniei, perioada in care se costanta o adevarata extindere urbana, prin ridicarea unor edificii arhietecturale spectaculoase, precum Palatul Brukenthal.
Atractii si obiective turistice in regiunea sibiana
Culmile muntilor sunt deseori escaladate de pasionatii excursiilor montane, care vor descoperi aici altitudini de pana la 2535 m – Varful. Negoiu si 2508 m – varful Vanatorea lui Buteanu din Muntii Fagaras. Frumusetea peisajului este completatea de apele raului Olt, ce strabate judetul pe mai bine de 50 km, la care se adauga Cibinul, Tarnava Mare si Raul Sadu. Lacurile glaciare din Muntii Fagaras sunt obiective turistice spectaculoase, asa cum veti descoperi la Podragu, Balea, Avrig sau in Muntii Cindrel, unde se afla Iezerul Mare si Mic. O excursie in munti va ofera prilejul sa descoperiti rezervatii naturale complexe cum sunt Iezerele Cindrel – Gura Raului, dar si rezervatii botanice pe Dealul Magura or rezervatiile geologice de la Cisnadioara si Turnul Rosu, fara a uita de spectacolul naturii oferit de vulcanii noroiosi de la Hasag or Lacul fara fund din Ocna Sibiului.
In muntii Fagaras, la Portita Arpasului nu puteti rata Poarta Zmeilor, o formatiune calcaroasa, rezultata in urma actiunii curentilor si a dezagregarilor produse de fenomenele inghet-dezghet. Din itinerariul vostru nu poate lipsi nici Cascada Balea, de pe Valea Balii, situata la 1300 m altitudine, unde apa atinge 60 m in cadere, cu un volum de apa este urias, mai ales, in lunile de primavara.
Un itinerariu vacanta in imprejurimile Sibiului ar trebui sa va conduca si spre Ocna Sibiului, localitate situata in bazinul superior al raului Visa, chiar la punctul de intalnire dintre Depresiunea Sibiului si Podisurile Secaselor si Hartibaciului. Zonele de deal ce domina aceasta regiune ating altitudine de maximum 650 m, iar peisajele cele mai spectaculoase se gasesc in Dealurile Obrejii - 602 m, Cucului – 589 m si Cisnadiei – 557 m. Pentru cei echipati corespunzator, un obiectiv turistic de neratat se afla pe versantul nordic al platoului Cindrel, la o altitudine de 1998 m. este vorba despre un lac glaciar Iezerul Mare ce face parte din rezervatia Naturala Iezerele Cindrelului. Lacul, a carui existenta este invaluita in legenda, este considerat unul dintre atractiile turistice cele mai admirate din Marginimea Sibiului.
O caracteristica a Masivului Cindrel este legata de existenta ciobanilor si a turmele de oi, ce ii confera un farmec cu totul pitoresc, deseori descris drept un colt de rai. Aici este locul unde iti poti regasi linistea interioara, departe de agitatia urbana, unde oamenii convietuiesc intr-o armonie perfecta cu natura. Aminirile de vacanta vor fi si mai bogate daca alegeti sa petreceti cateva zile pe aceste meleaguri in preajma sarbatorilor de iarna, ocazie cu care sunt puse in valoare vechi datini si obiceiuri, fie ca asistati la Colindul Junilor din Gura Raului, organizata in ziua de Craciun sau la Intanlnirea Junilor ce are lor de Sf. Stefan, sau la Udatul Ionilor din Talmacie (Sf. Ion).
Declarat Capitala Culturala Europeana in anul 2007, cetatea medievala a Sibiului este una dintre cele mai bine pastrate situri istorice din Europa, unde, la orice pas, ai sentimentul ca ai pasit intr-un decor al evul mediu. Centrul istoric, considerat cel mai intins sit medieval de la noi din tara, reuneste Piata Mare, mentionata inca de la 1411, ca piata de cereale, Turnul Sfatului, atestat documentar inca de la 1370, devenit unul dintre cele mai importante repere turistice si Piata Mica, un spatiu ce reuneste mai multe cladiri medievale inca foarte bine conservate.
Atmosfera medievala ce te intampina la fiece pas, fac din Sibiu o destinatie perfecta indiferent de anotimp, dar cu atat mai spectaculos este in preajma marilor sarbatori, cand se transforma intr-o adevarata scena de spectacol, asa cum se intampla la fiecare inceput de iunie, cand magia teatrului si frumustea muzicii si dansului se reunesc in cadrul Festivalului International de Teatru. O plimbare pe strazile Sibiului ofera ocazia turistilor sa descopere locuri incarcate de legenda, fie ca e vorba de Podul Minciunilor, primul pod din fier forjat de la noi sau de Muzeul Brukenthal, cel mai vechi muzeul din Romania, or de Muzeul Civilizatiilor Populare Traditionale ASTRA, cel mai mare muzeu in aer liber din Europa. Interesanta se va dovedi si o vizita la Muzeul de Stiinte Naturale sau prin galeriile Muzeului de Istorie.
O vacanta in imprejurimile Sibiului se va dovedi o experienta de neuitat, avand in vedere zona pitoreasca de la Marginimea Sibiului, statiunea turistica Paltinis or excursiile in Muntii Fagaras, fara a omite traseul spectaculos de la Trasnfagarasan pana in Valea Oltului si zonele rurale de o rara frumusete ce insotesc intregul traseu turistic. De admiratia unanima se bucura vechile edificii religioase, unele cu o vecheme seculara, asa cum este Biserica Franscicana, construita in anul 1716. Vechile biserici fortificate, majoritatea ridicate intre secolele XII-XVI, merita toata atentia voastra si pot fi descoperite in zonele locuite cu preponderenta de etinicii sasi. Cele mai multe astfel de constructii se gasesc in zona Sibiului si a Mediasului. Principalul lor scop era acela de a proteja populatia caz de primejdie. In perioada evului mediu se pare ca in Transilvania se gasea aproximativ 300 de astfel de contructii, dar pana in zilele noastre au mai supravietuit cele de a Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer sau Valea Viilor, toate aflate sub protectia UNESCO.
Un concediu in zona Sibiului presupune si un popas in statiunea turistica de la Paltinis, situata in Carpatii Meridionali, la 35 km departare de Sibiu. Paltinis este cea mai vechi statiune montana de la noi din tara si se gaseste la 1442 m altitudine. Decorurile de poveste, aerul de munte, bogat in aerosoli si radiatiile ultraviolete, fac din aceasta statiune una dintre destinatiile favorite ale turistilor. Amatorii sporturilor pe zapada vor descoperi aici partii cu diveste grade de dificultate si instalatii moderne cu teleschi si telescaun.
Ocna Sibiului, localitate situata in partea nord-vestia a Depresiunii Sibiului, in punctul de intalnire al Podisului Transilvaniei cu Carpatii Meridionali, este o alta statiune ideala pentru petrecerea unor zile de neuitat. Atestata documentar in anul 1263, sub numele de Terra Wiz, localitatea Ocna Sibiului gazduia mine de sare exploatate inca din timpul dacilor. Statiunea turistica aflata la 12 km de Sibiu, se gaseste in mijlocul unei zone colinare, cu pante domoale ce iti dau sentimentul ca ai pasit intr-un decor de poveste. Temperaturile placute, fara variatii importante de la un anotimp la altul, creeaza conditiile propice tratarii diverselor afectiuni ale organismului. Aici se gasesc 15 lacuri naturale cu un grad ridicat de salinitate – 415 gr./l, asa cum veti descoperi la Lacul Rosu, Brancoveanu si Lacul Negru. Dincolo de calitatile curative ale lacurilor saline, Ocna Sibiului ofera calatorului curios din fire obiective turistice unice prin frumusetea si valoarea lor istorica, fie ca e vorba de Biserica Ortodoxa, ridicata de Mihai Viteazul in anul 1599 sau de cladirea Bisericii Refomate, ce dateaza din secolul XIII.