Despre Oltenia
Localizarea si harta Olteniei
Avand ca limite geografice Dunarea, la sud-vest, raul Olt, la rasarit si Carpatii Meridionali la nord-vest, Oltenia este una dintre provinciile istorice ale tarii si inglobeaza astazi teritoriile judetelor Mehedinti, Dolj, Gorj, Olt si Valcea. Frumusetea si diversitatea reliefului este principala atractie turistica a aceste zone geografice, fiind caracterizat de un relief dispus in trepte. Astfel, nordul este reprezenat de versantul sudic al Muntilor Valcan, Parang si versantul sud-estic al Masivelor Godeanu si Mehedinti. Partea centrala a Olteniei este marcata de Subcarpatii Olteniei, Podisul Getic si sectorul intercolinar Targu Jiu, in timp ce la sud se gaseste Campia Olteniei.
Istoria regiunii Oltenia
Zona Oltenia a reprezentat de-a lungul vremurilor un teritoriu de granita intre tendintele hegemonice ale Imperiul Austro–Ungar si ale otomanilor. Astazi se invecineaza la sud cu statul bulgar, la est, cu provincia istorica Muntenia, la nord, cu Transilvania, iar la vest cu Banatul. Sub aspect istoric evolutia Olteniei se a fost influentata de dorinta marilor puteri politice pentru controlul gurilor Dunarii, prin are se facea legatura intre tarile Europei Centrale, Asia Centrala si Marea Neagra. Pe de alta parte, muntii si resursele naturale au favorizat dezvoltarea miniera si exploatarile silvice, in timp ce in sudul provinciei pricipala preocupare a locuitorilor au fost agricultura si apicultura. Teritoriu locuit inca din timpurile stravechi, provincia istorica Oltenia a fost gazda, in prima jumatate a secolului I i.Ch, a primului regat al triburilor geto-dace care s-a constituit ca o piedica in expansiunea imperiului roman in regiune sud-estica a Europei. Un alt moment important in istoria locului este reprezentata de domnia lui Mihai Viteazul, care reuneste unirea Tarii Romenesti cu Moldova si Transilvania, in anul 1600. Efemera domnie a domnitorului deschide calea unui indelung conflict pentru controlul Olteniei., disputat de habsburgi si otomani. De altfel, Imperiul Austro-Ungar reuseste sa anexeze Oltenia in anul 1718, in urma Pacii de la Pasarowitz, pe care o restituie Tarii Romanesti, doua decenii mai tarziu. Desele atacuri otomane de la inceputul secolului XVIII si epidemia de ciuma din 1813 lasa grave urme asupra Olteniei. Ulterior, miscarea revolutionara condusa de Tudor Vladimirescu (1821), care va marca debutul istoriei moderne a tarii, culmineaza cu evenimentele istorice de la 1848.
Atractii si obiective turistice in Oltenia
Frumusetea naturii, clima temperata, cu veri deosebit de calde si ierni geroase, multitudinea obiectivelor turistice, intre care nu putine sunt statiuni balneoclimaterice, situeaza Oltenia in topul primelor destinatii de vacanta din Romania. Gazda a binecunoscutelor statiuni de la Olanesti, Calimanesti-Caciulata, Govora sau Voineasa, Oltenia este considerata una dintre cele mai bogate regiuni si cand vine vorba de vestigii istorice si religioase. Printre acestea, cele mai admirate sunt Manastirea Horezu, Cozia dar si pretioasele opere apartinand lui Constantin Brancusi - Masa tacerii, Poarta Sarutului, Coloana Infinitului, expuse la Targu Jiu. Pe drumul ce face legatura intre localitatile Targu Jiu si Drobeta Turnu Severin, incercati sa nu ratati manastirea Tismana, dar si Pesterile de la Closani sau ruinele podului de la Dunare, construit de Apolodor din Damasc, in primii ani ai secolului II d.Ch. si, in cele din urma, faceti un popas si la complexul Portile de Fier I.
Orice vacanta in Oltenia presupune explorarea frumoaselor zone rurale, cu case taranesti construite din lemn, unele adevarate opere de arhitectura populara, asa cum aveti ocazia sa descoperiti calatorind in judetul Gorj, unde lemnul de stejar a reprezentat principala materie prima. Casele cu soclu inalt se evidentiaza prin arcade si detalii deosebit de rafinate. Si astazi decorul interior pune in valoare maiestria mesterilor populari in prelucrarea artistica a lemnului. Impunatoare sunt si portile de la intrarea in gospodaria taranilor, care atrag atentia prin frumusetea decoratiilor. Si in judetul Valcea lemnul s-a dovedit principalul material de constructie, la care se adauga piatra folosita pentru soclu. La unele locuinte mai puteti admira astazi tencuiala colorata, decorata cu motive ornamentale in zona corniselor si in jurul ferestrelor. O calatorie pe cararile satului mehedintean va scoate in cale locuinte taranesti cu plafonul din grinzi aparente si pardoseala din pamant batut. Specific locuintei satesti din aceasta regiune a tarii este vatra libera, cu cos suspendat si pereti acoperiti de tesaturi lucrate manual, in nuante de rosu, negru, alb si verde.
Nu putini sunt turistii care se declara impresionati de frumosul port popular oltenesc, ce se remarca prin diversitatea pieselor si a motivelor decorative, cu o simbolistica specifica artei populare traditionale. Recunoscuta ca una dintre cele mai bogate regiuni ale tarii, sub aspect etnografic, in Oltenia se pastreaza si astazi vechi datini si obiceiuri, atat de frumos puse in valoare cu ocazia sarbatorilor religioase dar si in cadrul unor evenimente sociale. Zona Olteniei are o incarcatura sacra pentru locuitori, unde datinile si traditiile se impletesc cu istoria locului. In ierarhia artizanatelor din Oltenia un loc deosebit il ocupa scoartele, chilimurile si covoarele oltenesti. Amatorii de arta ceramica vor descoperi cele mai frumoase obiecte de lut expuse la Manastirea Horezu dar si la centrele de olarit de la Sisesti, Targu Jiu, Oboga sau Slatioara, acesta din urma, reprezentativ pentru ceramica nesmaltuita.
Dincolo de frumusetea peisajelor, de bogatia vestigiile culturale, Oltenia este tara oamenilor primitori, intotdeauna bucurosi de oaspeti. O atentie deosebita merita si bucataria olteneasca, unde prazul este un aliment emblematic, iar daca veniti in concediu aici in prejma sarbatorilor de Iarna sau de Pasti, veti descoperi ca nelipsita de pe masa oltenilor – careica la galeata.
Definitorii pentru vechea provincie sunt culele –vechi locuinte fortifcate, dispuse pe mai multe caturi si care pot fi admirate pe teritoriul judetelor Gorj si Mehedinti. Cula de la Curtisoara este una dintre cele mai frumoase costructii de acest gen si se gaseste intr-un decor natural spectaculos, ce ofera o panorama deosebita asupra localitatii Targu Jiu, aflta la 10 km departare. Tot in Gorj se gaseste si Cula de la Cartiu, frumos decorata cu cerdacuri si trepte de lemn la intrare. Situata nu departe de Valea Jiului, pe valea paraului Cartisor, cula dateaza din secolul XVIII. Incercati sa va faceti timp si pentru un popas la Cula lui Tudor Vladimirescu din judetul Mehedinti, foarte bine conservata. Este prevazuta cu ziduri de caramida ce dateaza de la 1800. Reprezentativa pentru judetul Dolj este Cula Barbu Poenaru, ridicata la 1750. Astazi gazduieste o scoala gimnaziala si un mic muzeu. Dintre cule, cea mai recenta a fost ridica la 1818 si a apartinut familiei Greceanu (comuna Slivilesti), aflata astazi intr-o stare avansata de degradare.
Itinerariul de vacanta in Oltenia trebuie sa cuprinda si excursii in Defileul Jiului, drumul care face trecerea catre localitatile din Ardeal, sau in Defileul Oltului, cu peisajele sale incantatoare, fara a uita de spectaculoara Rezervatie botanica de la Cheile Oltului. Daca dispuneti de suficient timp, o atentie deosebita merita Muzeul Portile de Fier dar si Muzeul de Arta din Craiova ori Casa Memoriala Constantin Brancusi, de la Tg. Jiu. Vechea traditie spirituala a locuitorilor Olteniei se reflecta in frumusetea lacaselor de cult, fie ca e vorba de manastirile Horezu, Tismana, Polovragi sau Bucovat si Vodita. La 20 km de Targu Jiu, se gasesc Cheile Sohodolului, ce se intind pe 2 km si unde apele raului au format un relief carstic, spectaculos. Intregul peisaj este dominat de pesteri, grote si tunele, peste care serpuise siruri de ape. De aici va puteti continua calatoria spre Baia de Fier, zona miniera exploata inca din timpuri stravechi, unde se gaseste astazi singura mina de grafit de la noi din tara. Odata ajunsi aici, treceti si pe la Pestera Muierilor, unde se spune ca adaposteau femeile in timpul razboaielor evului mediu. La doar 6 km departare, se afla unul dintre cele mai admirate obiective turistice ale Olteniei – Pestera si Manastirea Polovragi. Nu puteti spune ca ati explorat zona Olteniei, daca nu ati vazut frumoasa Manastire Tismana, veche de sase secole si situata la 35 km de Targu Jiu, sau Casa Baniei, din Craiova, vechi monument de arhitectura medievala, ce dateaza de la sfarsitul secolului XV.