Despre Muntii Rodnei
Localizarea si harta regiunii Muntii Rodnei
Situati in Carpatii Orientali, Muntii Rodnei fac parte din grupa Carpatilor Maramuresului si Bucovinei si au ca limite geografice, in nord, Muntii Maramuresului, la sud, Dealurile Nasaudului, Masivul Tibles, la vest si Muntii Suhardului si Obcinele Bucovinei, la rasarit. Muntii Rodnei se intind pe o suprafata de 1300 km² ce corespund din punct de vedere adminsitrativ judetelor Maramures si Bistrita Nasaud. Daca planuiti o vacanta in aceasta regiune, trebuie spus ca intregul masiv este accesibil pe drumuri nationale DN 18 (Moisei – Carlibaba), DN 17 (Carlibaba-Nasaud – Moisei, iar daca preferati calatoriile cu trenul, aveti la dispozitie mai multe rute feroviare – Salva, Viseul de Jos si Ilva-Mica.
Sub aspesctul reliefului, Muntii Rodnei ofera un adevarat spectacol al naturii. Format in urma cu milioane de ani, masivul se infatiseaza sub forma unui horst alcatuit din sisturi cristaline, delimiate de Falia Rodnei, la sud si Falia Dragos Voda, la Nord. Din punct de vedere geomorfologic, aici se delimiteaza varfurile Ineu, Pietrosu si Batrana. Potentialul turistic a zonei este imens, iar existenta unei vieti urbane in perimetrul masivului, fac ca Muntii Rodnei sa se numere printre cei mai escaladati munti de la noi. Localitatile judetului Bistrita Nasaud se gasesc pe valea Somesului Mare si pe cea a Salautei. Nasaud, localitate situata la 23 km de Bistrita, la o altitudine de 330 m, cunoscuta si sub numele de Tara Nasaudului, s-a format pe culmile dealurilor de pe malul nordic al Somesului Mare, fiind deseori ales ca destinatie de vacanta, datorita iernilor blande si verilor racoroase.
Atractii si obiective turistice in Muntii Rodnei
Frumusetea Muntilor Rodnei este completata si de cateva obiective turistice spectaculoase, ce merita atentia voastra: Complezul Carstic Tausoare – Zalion, din zona superioara a bazinului Gersa, in timp ce versantul nodic al Masivului Basca gazduieste Pestera Izvorul Tausoarelor, ale carei galerii se intind pe 16 km, fiind una dintre cele mai lungi pesteri din tara. Zona ce inconjoara pestera este declarata rezervatie stiintifica, motiv pentru care accesul turistilor este restrictionat. Nu departe insa, se gaseste Pestera lui Maglei si paraul omonim. La izvorul Paraului Zanei, veti descoperi Pestera Zanelor, lunga de 4269 m si adanca de 110 m, considerata o adevarata minune a naturii, cu cel mai complex sistem de ramificatii din Romania. Odata ce ati pornit in explorarea Varfului Batrana, pe versantul nordic, incercati sa nu ratati Pestera Izvorul Izei, cu o lungime de 2500 m, aflata la o altitudine de 1300 m. Dincolo de pesterile labirintice, in Muntii Rodnei se evidentiaza un relief carstic aparut in urma eroziunilor, asa cum puteti observa la Poarta lui Benes sau la Izvorul Albastru al Izei.
Pe malul drept al Somesului se gasescte o asezare rurala atestata istoric inca din secolul XV si cunoscuta sub numele de Rebrisoara. La confluenta Valea Borcutului cu Somesul Mare, la o altitudine de 435 m, intalniti localitatea Sangeorz–Bai, renumita pentru numeroasele izvoare minerale cu proprietati terapeutice. Situat in mijlocul unui decor natural spectaculos, reprezentata de o depresiune, unde frigul iernii este mai usor de suportat, iar zilele toride de vara cu adevarat placute. Zona rurala continua cu satul Anies, aflat confluenta raului omonim cu Somesul Mare, sau Comuna Rodna, aflata la o altitudine de 525 m, cunoscuta inca din Evul mediu pentru exploatarile miniere. Toate atrag atentia prin modul armonios in care localnicii aleg sa interactioneze cu natura. Localitatea Borsa de pe Valea Viseului, la o altitudine de 665 m, este atestata documentar inca de la 1353 cand facea parte din domeniile lui Bogdan Voievod. Localitatea este punctul de plecare in explorare unor locuri interesante precum Varful Pietrosu sau Lacul Iezer. Cateva zile de refacere fizica aveti ocazia sa petreceti in Statiunea Borsa, aflata la o altitudine de 845 m, unde aerul tonic de munte si peisajele incantatoare se vor dovedi mai mult decat reconfortante.
Un peisaj de poveste intalniti sub Varful Ineu, la o altitudine de 1825 m, unde se afla Lacul glaciar Lala Mare, parte componeneta a rezervatiei naturale Ineu – Lala, din Muntii Rodnei. Accesul este destul de dificil, dar efortul va fi rasplatit pe masura. Imprejurimile lacului sunt de o rara frumusete, mai ales ca aici aveti ocazia sa admirati o planta atat de rara – rododendronul.
Aceia dintre voi care planuiesc o vacanta in Muntii Rodnei trebuie sa stie ca acestia sunt cei mai inalti si mai dificil de strabatut munti din regiunea de nord a tarii. Punctul cel mai inalt il reprezinta Varful Pietrosu-Rodnei, cu cei 2303 m, de altfel, cel mai inalt din grupa Carpatilor Orientali. Provocarea constanta a culmilor, pantele mai domoale spre sud si mai abrupte spre nord, dar si vaile cu lacuri cristaline sunt o adevarata provocare pentru pasionatii muntelui. Parcul National Muntii Rodnei, o rezervatie uriasa ce se intinde pe zeci de mii de hectare, ofera amatorilor de fotografie, dar nu numai lor, ocazia sa surprinda decoruri de poveste. Fie ca sunteti practicantii ai sporturilor de iarna sau preferati excursiile de cicilism montan, Muntii Rodnei ofera trasee care mai de care mai interesante, iar cele mai frumoase partii de schi le gaseti in statiunea Borsa, dar si pe Valea Blaznei sau in Pasul Rotunda.