Despre Muntii Piatra Craiului
Localizarea si harta regiunii Piatra Craiului
O vacanta in Muntii Piatra Craiului va ofera prilejul sa descoperiti decoruri naturale spectaculoase, ce ii diferentiaza cumva de restul lanturilor montane ale tarii, acestia inaltandu-se brusc din Tara Barsei. Crestele semete si golase ale muntilor se evidentiaza in peisajul culmilor cu altitudini modeste ce il inconjoara (Tagla – Persani) si culoarul Bran –Rucar. Piatra Craiului este un masiv ce se intinde pana la Valea Barsa Mare, in nord–vest, iar la rasarit sunt marginiti de vaile Raul Mare, Dambovicioara – Brusturet, care il separa, astfel, de Magura Branului. Sub aspectul reliefului, masivul se infatiseaza ca o spinare proeminenta ce incepe la Piatra Mica, o zona impadurita ce coboara pana la Zarnesti, si se intinde pana la Pietricica. Cea mai reprezentativa altitudine a acestei coame golase o reprezinta Piscul Baciului, inalt de 2238 m. De aici se desprind Piatra Mica cu 1816 m, separata de restul masivului prin defileul Raului Mare al Zarnestilor, in timp ce Pietricica incepe din Saua Funduri (1889 m).
Destinatie de vacanta deosebita, Muntii Piatra Craiului pot fi vizitati in orice perioada a anului. Verile, in special, sunt mai mult decat placute, cu temperaturi medii de 20 grade C. E bine de stiut, totusi, ca vanturile au o frecventa si o intensitate considerabila, mai ales pe coama masivului, iar aspectul noros si nebulozitatea sunt nelipsite pe acesti munti, mai ales in luna iulie, cand se inregistreaza cele mai multe precipitatii. Stratul de zapada este prezent intre lunile noiembrie si aprilie, iar riscul de avalansa exista in arealul Valea Martoiului, Valea Cheii si Valea Funduri.
Atractii si obiective turistice in Piatra Craiului
Peisaje de o frumusete de poveste puteti admira dinspre valea superioara a Dambovitei, spre versantii din nord-vest. Accesul pe acest versant este destul de anevoios, dar nu imposibil, in timp ce trecerea dinspre Piatra Craiului spre Muntii Fagaras este mai facila. Muntii Piatra Craiului sunt formati din roci calcaroase, gazda a catorva obiective turistice spectaculoase, precum Pestera Stanciului, Cerdacul Stanciului sau grohotisuri cu sunt cele de la Moara Dracului si Marele Grohotis, alaturi de acoperisuri naturale sapate din stanca, cum este Muchia Rosie. Muntii sunt scaldati de apelei Barsei Mari, ce izvoraste de la Poalele Muntilor Fagaras si Tagla –Persani si care se uneste in Plaiul Foii cu Barsa Tamasului. Raul Mare al Zarnestilor, afluent al Barsei Mari, izvorasete de pe versantul estic al muntilor Piatra Craiului. Dambovita, al carei curs superior marcheaza aria geografica a masivului Piatra Craiului, este insotita de mai multi afluenti ce scaldala versantul vestic al muntilor.
Zonele impadurite contribuie si ele la conturarea unui decor natural superb. Padurile de fag si brad alb marginesc cei doi versanti si se inalta pana la altitudini de 1600 m. Vegetatia diversa constituie o adevarata gradina botanica, unde se gasesc maci galbeni, macris, linarita sau muscate. Cea mai pretioasa reprezentata a plantelor de aici este garofita Pietrei Craiului, un adevarat simbol al parcului national din acest masiv. Aceasta specie rara, deosebit de delicata, creste doar la noi in tara si doar pe culmile Muntilor Piatra Craiului. La altitudini de peste 200 m, puteti admira specii rare de relict glaciar cu flori albe, gentiane sau garofite pitice si merisori. Muntii ofera conditiile prielnice vietii diverselor specii de animale, precum capre negre, mistret, ursul brun sau vulpea, care populeaza cu precadere zonele impadurite al masivului.
Daca explorati muntii in lunile de vara, aveti ocazia sa admirati rare exemplare de acvila si vipera. Turistii care aleg sa-si petreaca concediul pe cararile muntilor Piatra Craiului au ocazia sa descopere rezervatia naturala ce se intinde pe 1200 ha, intre Varful - La Om si Curmatura. Potentialul turistic al muntilor este infinit, mai ales daca icludeti in itinerariul vostru si Cheile Dambovicioarei, Cheile Prapastiile si Brusturelui, dar si Cheia de Sus, fara a uita de Valea Muierii si Valea Pesterii. De-a lungul a aproximativ 4 km se intind Prapastiile Zarnestilor, in partea de nord–est a masivului. Nu putin sunt turistii care considera aceste chei drept cele mai frumoase din tara, fiind strabatute de o vale larga, unde se remarca Cheile Pisicii. Limita de sud - vest a muntilor Piatra Craiului este marcata da Cheile Dambovitei, foarte inguste, dar deosebit de interesante. Aici aveti prilejul sa vizitati Pestrea Coltul Crapat si Pestera decolmatata. O caracteristica a acestui masiv o reprezitna vaile scurte, abrupte si foarte inclinate, asa cum veti descoperii la Hornul Mare, Hornul Piticului sau Hornul Capritei.
Surprins in fotografii care mai de care mai frumoase, masivul Piatra Craiului se evidentiaza in peisajul montan romanesc ca o creasta singuratica si se remarca prin altitudine si diversitatea reliefului. Situat in Carpatii Meridionali, masivul se infatiseaza drept cea mai spectaculoasa formatiune calcalroasa din aceasta regiune a Carpatilor. Piatra Craiului ofera un numar de 33 de trasee turistice, cu diferite grade de dificulate, dintre care sapte sunt rezervate alpinistilor experimentati. Formele de relief carstic atrag atentia in mod deosebit la Orga Mare, din zona nordica a masivului, si Turnurile Dianei, din zona centrala si Marele Grogotis, aflat in sudul masivului. Incercati sa va faceti timp si pentru un popas la Pestera de la Coltii Chiliilor, loc de refugiu, in trecut, pentru localnici din calea otomanilor. Pasionatii cararilor de munte vor intalni in Piatra Craiului si zone locuite de oamenii muntilor, case rasfirate, unde localnicii isi duc existenta intr-o perfecta armonie cu natura, asa cum veti descoperi in satele Magura sau Pestera.