Despre Muntii Bucegi
Localizarea si harta regiunii Muntii Bucegi
Daca va aflati in cautarea unei destinatii de vacanta spectaculoase, atunci ar fi bine sa va indreptati atentia spre Muntii Bucegi, situati in estul Carpatilor Meridionali. De pe culmile muntilor aveti o panorama superba asupra statiunilor Predeal, Busteni, Poiana Tapului si Sinaia. Pentru a conserva frumusetea natarii si fauna, multe dinte arealurile geografice ale Bucegilor au fost declarate zone protejate, asa cum sunt cele de la Vaile Malaiesti si Gaura, unde traiesc cele mai multe capre negre. Muntii Bucegi se desfasoara pe aproximativ 300 km, fiind marginiti la rasarit de Valea superioara a Prahovei, la nord –est de depresiunea Barsei si Culoarul Bran, iar la vest de Valea Moeciului si in sud, de Valea Ialomicioarei.
Sub aspect geografic, Muntii Bucegi cuprind masivele Bucegi si Piatra Craiului dar si culoarele depresionare Bran – Rucac - Dragoslavele si Prahova. O excursie in Bucegi va ofera ocazia sa admirati un adevarat spectacol al naturii, prin alternanta stancilor abrupte cu pajisti alpine si paduri de molid. Masivul Bucegi are forma unui semicerc cu deschidere in sud, spre Valea Ialomicioarei, iar relieful carstic este una dintre marile atractii turistice ale masivului, asa cum veti descoperi la Chile Ursilor, Tatarul Mic si Mare sau la Zanoaga Mare si Mica. Din intinerariul vostru nu ar putea lipsi pesterile de la cheile Tatarului, Zanoagei sau pe Valea Rateiului. Spectaculoasa este si Pestera Ialomitei, aflata la 1660 m altitudine. La inaltimi de 1800-2400 m se pot observa fortmatiuni de gresii eterogene, rezultate in urma variatiilor climatice ce au dus la aparitia unor statui mitologice – Babele, Ciupercile sau Sfinxul, iar aspectul lor reuseste sa-i fascineaze pe turistii sositi din toate colturile lumii. Aceste stanci singuratice, de forme aproape umane, sunt de departe marea atractie turistica a Bucegilor. Despre Sfinx se spune ca era locul unde dacii isi slaveau pe Zamolxis. In estul Bucegilor, in Masivul Caraiman (2384 m), a fost ridicata o cruce de otel, inalta de 33 m, dedicata eroilor din primul razboi mondial.
Atractii si obiective turistice in Muntii Bucegi
Peisaje de o rara frumusete insotesc apele raurilor Ialomita si Izvorul Dorului ce scalda vaile Muntilor Bucegi, iar natura rocilor si relieful variat contureaza un tablou de vacanta deosebit. Amatorii escaladarilor montane au sansa sa-si testeze indemanarea in Varful Omu (2507m), situat in extremitatea nordica a Bucegilor. Ramura estica a masivului, cea dinspre Valea Prahovei, se remarca prin culmi abrupte cu inaltimi ce ating 2500 m, astfel ca puteti sa va testati rezistenta fizica in escaladari montane in Varful cu Dor 2030 m, Furnica 2103 m, dar si Piatra Arsa 2044 m, Caraiman 2384 m sau Obarsia 2480 m.
Nu putini sunt turistii ajunsi pe aceste meleaguri care au ramas impresionati de contrastele si rapiditatea cu care se schimba peisajul in Bucegi. Astfel, in zona raurilor Izvorul Dorului si Ialomita, decorul natural este reprezentat de campii alpine spectaculoase, ce se intind cat vezi cu ochii. Platoul acestor vai este intrerupt pe alocuri de crestele inalte de la Babele (2294 m), Cocora (2191 m), Oboarele (1707 m) si Dichiu (1713 m). In vestul Vaii Ialomitei, din zona varfului Omu, se desprind culmi mai mari sau mai mici, in timp ce ramura estica a Bucegilor este dominata de varful Bucsoiu, inalt de 2492 m. Frumusetea peisajului montan este completat de diversele specii de flora si fauna. De alfel, de-a lungul timpului, s-au identificat cateva sute de specii de plante.
Muntii Bucegi sunt o destinatie de vacanta potrivita indiferent de anotimp, iar pozitionarea geografica pe culoarul ingust al Vaii superioare a Prahovei, face ca statiunea Sinaia sa nu sufere de geruri prea aspre. Verile mai mult decat placute si toamenele lungi au transformat localitatile de la poalele Bucegilor in renumite statiuni turistice, unde luna iulie inregistreaza cele mai ridicate temperaturi si ianuarie, pe cele mai scazute. In acelasi decor se situeaza si statiunea Busteni, aflata pe Valea Prahovei, la poalele Masivelor Jepi, Cariman si Costila, deseori folosita ca punct de plecare in explorarea Muntilor Bucegi.
Masivul Bucegi dispune de nu mai putin de 80 de trasee turistice marcate si a fost declarat Parc National, pe cuprinsul caruia se gasesc creste ascutite si vai glaciare. Cea mai mare rezervatie din Bucegi se intinde de la Sinaia pana la Saua Strunga, in timp ce rezervatia Pestera Ialomitei este reprezentata de zonale forestiere din Muntii Cocora si Batrana si include Cheile Ursilor, Valea Horoabei dar si zona subalpina a masivului Batrana. Cele mai interesante trasee pentru escaladari montane se gasesc pe versantii Jepilor Mici, Caraiman si Costilei, in timp ce zona Pestera–Horoaba este un loc ideal pentru antrenament. De altfel, trasee pentru debutanti se gases in apropiere de Sinaia, pe stanca Sf. Ana.