Despre Muntii Apuseni
Localizarea si harta regiunii Muntii Apuseni
Una dintre cele mai interesante destinatii turistice ale Romaniei este reprezentata de Muntii Apuseni, renumiti pentru peisajele de o frumusete ce nu poate fi descrisa in cuvinte. Aici aveti ocazia sa admirati diverse specii flora si fauna dar si obiective turistice spectaculoase, pesteri labirintice, ghetari, defileuri inalte, cascade de basm si intinse poienite. Sub aspect geografic, Muntii Apuseni fac parte din grupa Carpatilor Occidentali si se intind pana la Culoarul Muresului, in sud, iar la rasarit pana la depresiunea Transilvaniei, in timp ce la vest sunt marginiti de Dealurile de vest, iar la nord de Valea Barcaului. Marea provocarea a acestei zone montane o reprezinta Masivul Curcubata, inalt de 1849 m, dar si cele peste 400 de pesteri formate din roca calcaroasa. Zona Muntilor Apuseni prezinta un ridicat potential turistic datorita frumusetii reliefului, mai ales in zona carstica a Muntilor Bihor, unica in peisajul romanesc, asa cum aveti ocazia sa descoperiti vizitand Valea Garda Seaca sau Valea Ariesului Mare. Aspectul reliefului rezultat in urma eroziunilor capata forme dintre cele mai bizare si pot fi observate in toata splendoarea in zonele de defileu de pe cursul mijlociu al Ariesului si Pociovalistea.
Atractii si obiective turistice in Muntii Apuseni
In Muntii Trascau natura se evidentiaza prin formantiuni calcaroase pe versantul sudic al Muntilor Bedeleu, unde nu trebuie sa ratati Pestera Huda lui Papara si pe cea a Zmeilor, dar nici peisajele de o frumusete desavarsita de la Cheile Ponorului sau Cascadele de pe Vaile Poienii. Parte integranta a Apusenilor, Muntii Metaliferi sunt deseori escaladati de pasionatii drumetiilor montane. Peisajul de poveste, parca desprins dintr-un decor de film, este sugerat de formatiunile geologice ale muntilor de pe Valea Ariesului, in timp ce de pe platoul Muntelui Gaina se pot vedea de zonele de campie ale Aradului, intinsele paduri de conifere de la Dragu si minunata vale a Crisului Alb.
Teritoriul cuprins intre Vadul Crisului si Defileul Crisului Repede este accebil turistilor veniti pe drumurile rutiere (E60) sau cu trenul, pe ruta Oradea-Cluj. In acest areal geografic aveti de parcurs cateva obiective turistice unice precum Pestera Vadului, Pestera Deventului sau Pestera Caprei. O excursie in zona Padis – Cetatile Ponorului ofera iubitorilor naturii dar si pasionatilor de fotografie decoruri dintre cele mai spectaculoase, unde puteti ajunge venind dinspre Stana de Vale, Scarisoara sau pe drumul ce urca de la Sudrigiu. Cunoscute si sub numele de „Everestul speologiei romanesti”, Cetatile Ponorului reprezinta unul dintre cele mai interesante complexe carstice de la noi din tara.
Zona cuprinsa intre Valea Iadului si Stana de Vale este de un farmec aparte, unde alterneaza sectoarele de bazinete si defileu cu intinse poienite. Amintiri de vacanta dintre cele mai frumoase veti avea explorand Masivul Baisorii, aflat la aproximativ 50 km de municipiul Cluj Napoca, in timp ce la Gilau – Tarnita veti gasi interesante spatii de agrement, ideale pentru cateva zile de concediu. Pe de alta parte, pornind de la Ighiu, pe valea Ighielului, ajungeti la barajul Iezerul, declarata rezervatie naturala, fiind singurul lac de acest fel din Muntii Apuseni. Din itinerariul vostru in Apuseni nu ar putea lipsi Muntii Codru-Moma, aflati in zona de nord –est a judetului Arad. Prima oprire ar fi in statiunea balneoclimaterica de la Moneasa, de unde puteti porni in excursii pe Varful Izoi sau pe Valea Rujii.
Pentru a proteja frumusetea naturii, multe zone din Muntii Apuseni sunt declarate rezervatii naturale, prin care sunt protejate specii de plante precum floarea de colt, intalnita pe culmile Muntilor Bihor, Gaina sau in Muntii Trascau, in timp ce specii rare, precum pinul de stanca poate fi zarit in albia Ariesului de la Salciua. Cele mai impresionante rezervatii geologice sunt cele de la Dealul cu melci, situata in vestul comunei Vidra, dar si Complexul Carstic Scarisoara. Pestera de aici, aflata la o inaltime de 1165 m, este renumita pentru blocul de gheata gros de 20 m si care are o vechime de peste trei milenii. Pe de alta parte, Rezervatia naturala de la Scarisoara – Belioara, aflata la o altitudine de 1350 m, ofera privitorului un adevarat spectacol al naturii, in timp ce Rezervatia Capatana din Muntele Mare, aflata la o altitudine de 1600 m, este locul unde puteti vedea numeroase specii de plante rare.
De cele mai multe ori o vacanta in Muntii Apuseni inseamna si un popas la Chile Turzii, o zona cu peisaje pitoresti ce se desfasoara pe o distanta de 15 km, intre Buru si Tureni. Cheile sunt marginite de stanci gigant, ce ating inaltimi de pana la 300 m. Flora este nu numai diversa dar si unica, datorita cresterii unei specii de usturoi, ce se mai gaseste doar in Turkestan.
Factorul climateric este o alta componenta importanta cand vine vorba de Muntii Apuseni. Tocmai din acest motiv, vacanta pe culmile muntilor are farmecul ei, indiferent de anotimp. Lunile de iarna, bogate din zapada, si verile niciodata prea caniculare, maximum 25 grade, sunt un argument in plus de care sa tineti seama cand plecati in concediu in munti, in timp ce practicantii sporturilor de iarna trebuie sa stie ca stratul de zapada dureaza pana sfarsitul lunii martie. Zona Muntilor Apuseni este strabatuta de o vasta retea de drumuri rutiere si feroviare, ceea ce asigura accesul facil turistilor sositi din orice colt al tarii, fie ca folositi ca punct de plecare Cluj Napoca (E60), in timp ce partea de sud-est a muntilor este accesibila din Alba Iulia (DN74). Drumul National 79A va conduce spre zona de vest a Apusenilor, pe ruta Barsa – Halmagiu – Brad.
Un concediu in Apuseni poate fi usor asemanat cu o calatorie intr-un timp nedefinit, unde oamenii muntelui isi duc traiul departe de agitatia lumii moderne. Un astfel de loc este comuna Arieseni, ce reuneste cateva sate rasfirate pe culmile Muntilor Bihor. Pornind din Alba Iulia, la 100 km distanta, veti pasi intr-un peisaj de poveste, pe valea Ariesului, deseori primul popas al turistilor dornici de odihna si refacere fizica. Unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice ale Muntilor Apuseni se afla la doar 50 km distanta de Arieseni si vorbim aici depre Pestera Ursilor, aflata la o altitudine de 482 m, in interiorul careia stalagmitele si stalactitele cu forme dintre cele mai bizare dau un farmec special pesterii. Unic in felul sau este si satul Patrahaitesiti, aflat la o altitundine de 1200 m, unde se spune ca se gasesc cele mai izolate asezari umane din Apuseni. Cei cativa localnici pe care ii intalniti sunt intotdeauna bucurosi de oaspeti. Unii dintre ei sunt adevarati mesteri in arta sculptarii lemnului, din mana carora ies obiecte de o valoare artistica deosebita.