Despre Muntenia

Localizarea si harta regiunii Muntenia

Sub denumirea generica de Muntenia este cunoscuta jumatatea sud-estica a Romaniei, ce include judetele Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman si Bucuresti. Acest teritoriu este marginit de apele Dunarii in sud-est, de raul Milcov si Carpatii meridionali in nord.

Harta Regiunii turistice Muntenia

Accesul spre destinatiile turistice din zona Munteniei se face atat pe drumurile rutiere ce strabat tara din nord spre sud – E 84 sau dinspre sub spre vest – E70. Daca preferati calatoriile cu trenul, din capitala exista legaturi cu toate resedintele de judet de pe cuprinsul Munteniei. Daca planuiti o vacanta aici, incercati sa includeti in itinerariul vostru cat mai multe locuri interesante, incarcate de istoriei. In drumul vostru, opriti-va si la Buzau, capitala judetului cu acelasi nume, situat chiar la intersectia drumurilor de legatura intre cele trei provincii romanesti. Calatoria poate continua in Calarasi, oras-port aflat pe malul stang al bratului Borcea, de unde puteti face excursii interesante pe Dunare, spre Constanta. Revenind pe mal, indreptati-va atentia spre Pitesti, resedinta judetului Arges, aflat pe malul Lacului Pitesti - Prundu. De cele mai multe ori asociat cu fabrica de autoturisme Dacia, localitatea Pitesti era in secolul XVI recunoscut ca fiind unul dintre centrele cele mai importante din Muntenia, unde se facea comert cu miere, ceara sau cereale.

Istoria regiunii Muntenia

Muntenia este una dintre provinciile istorice ale tarii, o zona locuita inca din timpurile preistorice si unde s-a dezvoltat civilizatia getilor si a culminat cu regatele conduse de Burebista si Decebal. Dupa cucerirea romana, multi dintre conducatorii locali au devenit vasali imperiului roman, intreaga zona fiind in cele din urma supusa procesului de romanizare. De-a lungul vremurilor, Muntenia a gazduit diferite formatiuni statale, de tipul voievodatelor sau cnezatelor, care se regasesc in documentele istorice ale secolului X. In plin ev mediu, mai exact la mijlocul secolului XIII, a luat nastere statul Valah, cu centrul de putere la Campulung. Aparitia noului stat este legata de diomnia lui Basarab I (1324- 1352), iar politica dusa de acesta in vederea consolidarii statale a fost continuata de Mircea cel Batran (1386-1418) dar si de urmasii sai. Evolutia politica si economica a acestei provincii istorice a fost strans legata de influenta imperiului otoman care cerea un tribut anual urias.

Unul dintre personajele istoce emblematice ale Munteniei a fost Mihai Viteazul, care a reusit in cursul unei domnii multe prea efemere sa realizeze prima unire a celor trei provincii romanesti istorice, Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Secolul XVIII marcheaza si inceputul sfarsitului pentru Imperiul otoman, astfel ca, in spatiul Munteniei isi fac simtita prezenta tendintele hegemonice ale Imperiul Habsburgic si ale Rusiei. Istoria Munteniei pastreaza inca vie in memoria posteritatii miscarea revolutionara de la 1821, condusa de Tudor Vladimirescu. In urma tratatului de la Adrianopole, care pune capat razboiului ruso-turc (1828-29), Tara Romanesca intra sub protetoratul Imperiul Tarist. Unirea de la 1859 este un alt moment de rascruce in istoria Munteniei, cand se realizeaza unirea Tarii Romanesti cu Moldova, sub conducerea lui Al. I. Cuza. Noul stat avea sa fie numit Romania, incepand cu anul 1862, iar capitala era stabilita la Bucuresti.

Atractii si obiective turistice in Muntenia

Mostenirea istorica, dar si frumusetea decorurilor si ospitalitatea localnicilor fac din Muntenia una dintre cele mai deosebite destinatii turistice ale tarii. Clima ce traverseaza acest teritoriu este marcata de ierni destul de geroase si veri caniculare, mai ales in zona de campie din sud-estul regiunii. In zonele deluroase, verile sunt mai mult decat placute, iar zapezile abundente contureaza peisaje de poveste. O vacanta in aceasta parte a tarii va ofera ocazia sa admirati intinsele zonele inalte din nord, in Carpatii Romanesti, acoperite de paduri de conifere, in timp ce la campie reprezentative sunt padurile de stejar. Popasuri de neuitat puteti face pe malurile Jiului, Argesului si Dambovita, ale caror ape scalda zona Munteniei. Muntii Fagaras, aflati pe teritoriul judetului Arges, cu varfurile Moldoveanu - 2544 m si Negoiu - 2535 m sunt adevarate provocari pentru pasionatii de escaladari montane. Spectaculosi sunt si Muntii Iezer – Papusa, cu inaltime de 2400 m si care domina mare mare din zona depresionara a Campulungului. Amatorii de drumetii montane pot explora Muntii Buicegi –Leaota (varful Omu - 2505 m). Relieful scade usor spre sud, unde se afla Campia Romana. Trecerea la campie se face prin a Subcarpatii de curbura si cei getici. Muntii Bucegi sunt un adevarat paradis al pasionatilor cararilor montane, fie ca alegeti traseul Pietrosita – Cheile Zanoagei sau Moroeni – Cheile Zanoagei. Pe cel din urma traseu, pe langa peisajele de o frumusete de aparte aveti ocazia sa vizitati Pestera si Sschitul Ialomitei.

Cel mai vechi dar si unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenia, Campulung nu poate lipsi din itinerariul vostru de vacanta. Fosta capitala a Tarii Romanesti este mentionat in documentele istorice inca de la 1292. Pozitia strategia a orasului, pe unul dintre cele mai improtante drumuri comerciale ce faceau legatura intre localitatile din Tara Romaneasca si cele din Ardeal, de-a lungul culoarului Rucar-Bran, orasul cunoaste apogeul economic in perioada secoleleor XVIII-XIX. De istoria orasului se leaga si primul document redactat in limba romana ce dateaza din anul 1521. Capitala istorica, Campulung gazduieste unele edificii deosebit de pretioase, transformate in adevarate repere istorice. Dintre acestea, o atentie deosebita merita Manastirea Negru Voda, ridicata la 1215 de Radu Negru, unde a fost tiparita in 1635 „Cartea de invatatura pentru toate zilele”.

O calatorie in Muntenia va conduce spre cele mai importante centre de cultura si civilizatie romaneasca, asa cum veti descoperi vizitand Curtea de Arges, a carui cetatea este mentionata documentar inca din anul 1330. Orasul a gazduit si prima Mitropolie a Tarii Romanesti, incepand cu anul 1359, iar Manastirea Curtea de Arges este considerat unul dintre cele mai frumoase monumente ale arhitecturii romanesti de secol XVI, in timp ce Biserica Domneasca, ridicata in secolul XIV, atrage atentia prin picturile originale.

Amatorii de croaziere pe Dunare ar trebui sa-si indrepte atentia spre orasul - port Giurgiu, ridicat pe bratul stang al Dunarii. Punct de legatura cu orasul vecin - Ruse, Giurgiu este mentionat intr-un document emis de Mircea cel Batran, ce dateaza din anul 1394. Locuri interesante veti descoperi vizitand Ruinele cetatii domnesti de pe Insula Cioroiu, ridicata in secolul XV sau Turnul Ceasornicului, vechi din secolul XVII, fara a omite frumoasa Manastire Heresti, contruita la jumatatea secolului XVII, in stil renascentist. O excursie interesanta puteti face si la Targoviste, vechi oras atestat documentar din 1396, astazi resedinta judetului Dambovita. Aici se gaseste vechea curte domneasca din timpul lui Mircea cel Batran, care mutase aici capitala Tarii Romanesti de la Curtea de Arges, statut pe care il pastreaza pana in anul 1659, cand domnitorul Gheorghe Ghica stabileste capitala la Bucuresti. Complexul istoric Curtea Domneaca cuprinde Casa domneasca, ridicata la sfarsitul secolului XIV, Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, construita in 1583 si Turnul Chindiei, vechi din secolul XV. Daca dispuneti de timp suficient, faceti un popas si in municipiul Alexandria, resedinta judetului Teleorman, aflat la 88 km distanta de Bucuresti, oras fondat de domnitorul Alexandru Ghica. La 42 km de Alexandria, veti intalni pe malul stang al Dunarii, cel mai sudic oras al tariiZimnicea, unde s-au descoperit ruinele unei cetati dacice din secolul IV i.Ch., peste care s-au suprapus urmele unei asezari medievale, cunoscuta sub numele de Dzimnikes.

Dar, poate, cea mai admirata destinatie de vacanta din zona Munteniei este Valea Prahovei, cu frumoasele sale peisaje, marginita de Masivul Bucegi. Aceasta zona este prima oprire a amatorilor de sporturi pe zapada. Sinaia, de care va despart 127 km, daca veniti din Bucuresti, este una dintre cele mai moderne statiuni din zona Munteniei. Pe langa frumusetea peisajelor, edificiile istorice vin sa completeze un tablou de vacanta perfect si ne referim, bineinteles, la Castelele Peles, Pelisor si Manastirea Sinaia.

O componenta deosebita a Munteniei, bine pusa in valoare, este folclorul dar si datinile populare evidentiate cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an si a petrecerilor campenesti. Astfel ca, spatiul rural muntenesc se dovedeste a fi un bun pastrator al traditiilor si obiceiurilor vechi, a portului popular autentic, iar cele mai frumoase tesaturi si broderii aveti sansa sa le admirati in satele din zona Muscelului.

Articole din Muntenia

Top10 cele mai ieftine capitale europene
Top10 cele mai ieftine capitale europene

Va propunem un top al celor mai ieftine 10 capitale europene din punct de vedere turistic. S-au luat in considerare mesele zilnice (la restaurante tip...

Muntenia