Despre Moldova

Localizarea si harta regiunii Moldova

Una dintre destinatiile turistice cele mai frumoase ale tarii, ce se evidentiaza prin multitudinea peisajelor naturale, dar si printr-o veche traditie istorica, zona Moldovei acopera partea de est a Romaniei, cu judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Neamt si Vrancea. Intreaga regiune geografica se remarca printr-un relief spectaculos, mai inalt la rasarit, unde se intalnesc lanturile montane ale Carpatilor Orientali, deseori vizitati de pasionatii traseelor montane, in timp ce la rasarit se gaseste Podisul Moldovei. Partea de est a tarii poate fi explorata folosind ca punct de plecare capitalele judetelor Iasi, Bacau, Neamt sau Focsani. Intreaga regiune este accesibila atat cu avionul, dar si cu autoturismul sau trenul. De la Bucuresti pana la Iasi aveti de parcurs 395 km, in timp ce de orasul Neamt va despart 342 km. Tinutul Moldovei este traversat de o clima continentala, cu temperaturi mai reci in zonele montane inalte, iar diversitatea formelor de relief o transforma intr-o destinatie de vacanta perfecta, indiferent de anotimp.

Harta Regiunii turistice Moldova

Istoria regiunii Moldova

Locuit inca din timpurile dacilor, tintul Moldovei a fost strabatut de populatiile migratoare, precum slavii, avarii, maghiarii, cumanii sau tatarii. In secolul XIV, regalitatea maghiara incearca sa–si extinda influenta dincolo de Carpati, prin infiintrare unei marci de granita, aflata sub conducera lui Dragos, cneaz de Maramures, si care avea rolul de a proteja granitele imperiului de atacurile tatarilor. In anul 1359, Bogdan din Dolha trece muntii din Ardeal si il alunga pe nepotul lui Dragos, punand bazele statului independent Moldova, prin unificare tuturor teritoriilor dintre Carpati, Dunare si Nistru.

Cel mai important domnitor al Moldovei a fost Stefan cel Mare, a carui domnie a marcat istoria evului mediu romanesc si european, chiar daca la sfarsitul unei domnii de 47 de ani a lasat tara intr-o independenta relativa, constant amenintata de pericolul otoman. In anul 1552, tinutul Moldovei este controlat de turci, in visteria carora va varsa un tribut substantial pentru urmatoarele trei secole. La sfarsitul secolului XVIII, in urma tratatului de la Iasi (1792), Imperiul Otoman va trebui sa cedeze teritoriile din zona Transnistriei Imperiului Tarist, iar in 1806, rusii anexeaza Hotinul, Basarabia si tinutul dintre Prut si Nistru. Anul 1859 este un moment de rascruce in istoria nationala, odata cu unirea principatului Moldovei cu Tara Romanesca si alegerea unicului domn in persoana lui Al. I Cuza, eveniment ce a pus bazele formarii statului modern Romania.

Atractii si obiective turistice in regiunea Moldova

Incercati in concediul pe care il planuiti aici sa explorati cat mai mult si nu ratati un popas la Iasi, „orasul celor sapte coline”, cel mai mare si mai frumos din Moldova. Atestat documentar inca de la inceputul secolului XV, municipiul Iasi a gazduit curtea domneasca incepand cu 1434, pentru ca din 1862 sa devina capitala administrativa a Moldovei. Considerat un adevarat leagan al culturii si stiintei romanesti, la Iasi au trait Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, dar si Mihai Eminescu, Ion Creanga sau V. Alecsandri. In plimbarile voastre, in mod sigur o sa va atraga atentia impozantul Palat al Culturii, in incinta caruia puteti vizita galeriile Muzeului de Istorie al Moldovei sau pe cele al Muzeului de Etnografie si Arta. Tot aici veti descoperi si unele dintre cele mai frumoase edificii religioase, fie ca alegeti sa vizitati Biserica Trei Ierarhi, construita in anul 1637 ori Catedrala Metropolitana sau Manastirea Golia.

Din itinerariul vostru nu poate lipsi orasul Botosani, una dintre cele mai interesante destinatii turistice din Romania. La fel de interesant se va dovedi si Piatra Neamt, situtat int-un decor natural spectaculos, pe malul raului Bistrita, fiind deseori folosit ca punct de tranzit pentru excursii in Muntii Ceahlau. O plimbare prin Municipiul Botosani va ofera prilejul sa admirati cladiri monumentale, asa cum este cea a Muzeului Judetean sau cea in care functioneaza Teatrul Mihai Eminescu. Daca dispuneti de suficient timp, incercati sa va opriti cateva momente si la Casa Memoriala „Mihai Eminescu”, de la Ipotesti, aflata la 8 km de Botosani. Mandria localnicilor este centrul vechi al orasului, o zona ce reuneste cladiri istorice, majoritatea ridicate intre secolele XVII-XVIII. Si aici aveti ocazia sa vedeti importante vestigii religioase, precum Biserica Uspenia, ridicata in anul 1552.

Daca timpul va permite, nu ratati un popas la Vaslui, unul dintre cele mai vechi orase din Moldova, atestat inca de la 1357. Drumul in explorarea Moldovei trece si prin Focsani, capitala judetului Vrancea. Pozitionat la punctul de tranzit intre Moldova si Muntenia, Focsani a fost punct de granita de-a lungul vremurilor intre cele doua provincii romanesti. Turistii amatori de peisaje incantatoare, ar trebui sa-si indrepte atentia spre statiunea Slanic Moldova, din judetul Bacau, aflata pe Valea Slanicului, la o altitudine de 530 m, unde se gasesc nu mai putin de 20 de izvoare de apa minerala. O alta statiune ce merita atentia voastra este Soveja, aflata la 80 km distanta de Focsani. Amatorii de excursii in natura vor descoperi peisaje spectaculoase la Odobesti, aflat la 10 km de Focsani, o renumita zona viticola, cu o traditie veche de peste cinci secole. Alaturi de podgoriile de la Panciu, Cotnari si Husi, Odobesti se numara printre cele mai cunoscute vinuri romanesti.

Intre apele Bistritei si ale Siretului, in zona central-nordica a Moldovei, se gaseste judetul Neamt, un teritoriu incarcat de istorie si decorat cu peisaje naturale dintre cele mai frumoase. Relieful variat si clima temperata, fauna si flora bogata fac din acest judet una dintre destinatiile favorite ale turistilor. Oras istoric, Piatra Neamt este gazda unor constructii medievale impresionante, fiind atestat documentar din anul 1387. Inca din vremurile medievale era un important punct de legatura intre drumurile comerciale ce legau localitatile din estul Transilvaniei de cele din sudul Moldovei. Nu putini sunt turistii care considera orasul o adevarata statiune turistica, cu veri deosebit de placute si ierni cu multa zapada. Spatiul rural al judetului Neamt este pastratorul unor vechi traditii si datini, adevarate comori etnografice, evidentiate atat de bine cu ocazia marilor sarbatori religioase.

De cele mai multe ori, prima alegere a turistilor care vor sa-si petraca vacanta in regiunea Moldovei este Vatra Dornei, una dintre cele mai frumoase statiuni turistice din Romania, unde va puteti relaxa, indiferent de anotimp. Situata la 100 km distanta de Suceava, Vatra Dornei se gaseste apropiere de manastirile pictate din Bucovina. Cel mai usor ajungeti aici pe Valea Bistritei, pe drumul ce leaga Piatra Neamt de Vatra Dornei. Dincolo de confort si relaxare, Vatra Dornei ofera si trasee montane spectaculoase in Muntii Rarau, Calimani sau Giumalau. Statiunea dispune de trei partii de schi, care beneficiaza de instalatii de transport cu telescaun. Pentru cei care nu schiaza, in statiune exista si un patinoar. Nici un concediu la Vatra Dornei nu ar fi complet fara un popas la Castelul Dracula si in Parcul National Calimani.

Zona Moldovei abunda in peisaje superbe si localitati cu o veche traditie istorica. Astfel ca, din intinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca Targu Neamt, oras situat la 40 km de Piatra Neamt, a carui poveste se afla in stransa legatura cu cea a Cetatii Neamtului. De cele mai multe ori, Targu Neamt este punctul de plecare spre frumoasa manastire Agapia, pictata de Nicolae Grigorescu, Varatec si Sihastria, edificii cu mare incarcatura spirituala. Despre manastirile din Moldova se spune ca sunt cea mai de pret mostenire cultura a tarii, motiv pentru care atrag un numar impresionat de vizitatori, fie ei romani ori straini. Valoarea artistica a picturilor, frumusetea si maiestria imbinarii culorilor pot fi apreciate la adevarata valoare doar daca sunt vazute in realitate. Tocmai din acest motiv, manastirile Moldovita, Sucevita, Voronet, Humor, Arbore, Varatic, Putna si Agapia se numara printre itinerariile ecumenice cele mai apreciate de turisti.

Una dintre cele mai frumoase amintiri de vacante le veti trai la Gura Humorului, o zona cu peisaje de poveste, situata in nordul Moldovei. Aici gasiti o moderna partie de schi, cea de la Arinis, dar si trasee montane dintre cele mai interesante. Unele dintre cararile muntilor va conduc spre chilia lui Daniil Sihastrul, dar si catre izvoarele de apa termala, in jurul carora au fost amenjatate statiuni balneoclimaterice. Daca sunteti amatori de sporturi extreme, la Gura Humorului, va puteti testa indemanarea in expeditii mountain-bike, off-road sau rafting, dar si zboruri cu parapanta si deltaplanul. Statiuni destinate refacerii fizice gasiti si in judetul Bacau, in statiunea Slanic Moldova, aflata pe versantul estic al Carpatilor Orientali, la o altitudine de 530 m.

O vacanta in tinutul Moldovei presupune un popas in orasul Vaslui, gazda unor constructii medievale devenite astazi obiective turistice de neratat. O atentie deosebita merita Cetatea de pamant construita in secolul XV, dar si Curtea domneasca tranformata intr-un adevarat sit arheologic, cu bogate vestigii ce dateaza din timpul lui Stefan cel Mare. Frumusetea naturii, completata de o multitudine de vestigii culturale, la care se adauga ospitalitatea localnicilor si valoroasele traditii populare, contureaza un tablou de vacanta spectaculos, pentru orice calator ajuns pe meleagurile Moldovei.

Moldova