Despre Marginimea Sibiului
Localizarea si harta regiunii Marginimea Sibiului
Marginimea Sibiului se numara printre cele mai spectaculoase destinatii turistice din Romania. Sub acest nume este cunoscut teritoriul situat in vecinatatea orasului Sibiu, marginit la sud de raul Sadu, iar la nord de apele raului Saliste, care izvorasc din Muntii Cindrel. Marginimea Sibiului se intinde pe o suprafata de aproximativ 200 km² si reuneste 18 localitati din sud-vestul judetului Sibiu, renumite pentru bogata traditie culturala si istorica. O vacanta pe aceste meleaguri poate trece drept o calatorie intr-un timp nedefinit, in vremurile arhaice. Un peisaj parca desprins din poveste veti descoperi in satul Rasinari, cea mai veche localitate rurala din zona, mentionat in documentele istorice inca de la 1204. Elementele specifice vietii moderne par sa nu fi patruns nici in satul Talmaciu, ce are o istorie veche ce coboara pana la 1318, fara a omite satul Orlat, amintit din documente inca din 1322, unde a dispus imparateasa Maria Thereza infiintarea unui regiment de granita in secolul XVIII. Sub aspect adminstrativ, majoritatea satelor din Marginimea Sibiului erau donatii facute de regalitatea maghiara catre principii Valahi, alaturi de satele din Tara Fagarasului.
Atractii si obiective turistice in Marginimea Sibiului
Din punct de vedere etnic, localnicii din Marginimea Sibiului sunt romani din mosi–stramosi, au ca principala ocupatie pastoritul si sunt cunoscuti astazi sub denumirea de mocani sau margineni. Mandrii de portul popular traditional, decorat in nuante de alb si negru, satenii il etaleaza mai ales cu ocazia marilor evenimente familiale sau la sarbatorile religioase de peste an. Daca pastoritul a reprezentat principala sursa de hrana a mocanilor, aspectul vietii artistice este evidentiat prin frumoasele picturi pe sticla aflate in stransa legatura cu traditiile religiei ortodoxe, predominanta printre localnici. Satele din Marginimea Sibiului s-au dezvoltat in jurul centrului istoric a sasilor – Sibiul, iar influentele arhitecturii lor se pot observa si la casele taranilor, cladiri impozante, construite din lemn, in jurul unei curti interioare. Printre cele mai admirate obiective turistice din aceasta parte a tarii se numara Muzeul Icoanelor pictate pe sticla de la Sibiel, Muzeul Satului de la Rasinari si Sariste, dar si situl arheologic de la Tilisca. Daca timpul va permite, opriti-va si la Moara de hartie din Orlat, construita in anul 1524, cea mai veche moara de acest fel din Europa de sud-est.
Din itinerariul vostru nu poate lipsi satul Saliste, unde puteti admira cea mai veche biserica din Margininea Sibiului, unde se mai pastreaza picturile realizate in anul 1674. Nu mai putin spectaculoase sunt bisericile de lemn de la Poiana Sibiului, ridicata ina anul 1771, cea de la Talmacel, veche de la 1776 sau Fantanele, ctitorita in 1774. Si daca tot ati poposit la Saliste, trebuie sa vizitati Casa Memoriala Emil Cioran, in timp ce amatorii de pictura pe sticla ar trebui sa-si indrepte atentia spre Muzeul de la Sibiel, cu expozitii deosebit de interesante.
Marginea Sibiului este deseori aleasa ca destinatie de vacanta de turistii aflati in cautarea unor statiuni unde va puteti bucura de tot confortul. Printre acestea, statiunea de la Paltinis, una dintre favoritele iubitorilor sporturilor de iarna, se gaseste la 30 km de Sibiu, la o altitudine de 1442 m, in Muntii Cindrel. Amintiri de vacanta dintre cele mai frumoase puteti avea si din Ocna Sibilui, mentionata in documente inca de la 1263 si unde a fost amenajata o statiune turistica inagurata inca din anul 1846 si care ofera toate conditiile pentru un concendiu odihnitor.
Pentru valoarea sa istorica si culturala, o parte din Marginime a fost inclusa in Ecomuzeul Regional Sibiu, primul muzeul in aer liber din judet, care urmareste conservarea frumusetii arhitecturii si a vietii rurale a localnicilor si include localitatile Biertan, Valea Viilor, Mosna, Gura Riului, Saliste si Sasaus. O excursie pe aceste meleaguri va conduce si in comuna Cristian, mentionata documentar inca din anul 1223, singura din tara unde strazile sunt numerotate cu cifre romane. Calatoria poate continua cu localitatea Gura Raului, singurul loc din Ardeal unde mai mai puteti vedea in functiune instalatii traditionale precum piua de ulei sau pive de haine. Considerat o adevarata „perla a Marginimii”, satul Sibiel gazduieste o spectaculoasa colectie de icone pictate pe sticla in cadrul unui muzeu amenajat cu un deceniu in urma. Dincolo de valoarea artistica si religioasa, satul Sibiel este cel mai frumos exemplu de zona rurala, cu locuinte din lemn care mai de care mai pitoresti.
Decoruri naturale dintre cele mai frumoase va intampina si la Saliste, cea mai mare comuna din Marginime, considerata centrul cultural si religios al intregului tinut. Ospitalitatea localnicilor, frumusetea portului popular si traditiile vechi de secole sunt doar cateva motive pentru care turistii vin aici intr-un numar din ce in ce mai mare. Daca planuiti o vacanta aici incercati sa nu ratati „Intalnirea Junilor din Marginimea Sibiului”, una dintre cele mai frumoase evenimente culturale locale, organizata in ziua de Sf. Stefan. Frumusetea satului din Marginimea Sibiului este completata de podusele gastronomice specifice zonei, deseori cunoscuta sub numele de „tara Branzei”, datorita sortimentelor variate de branzeturi, cas sau cascaval, obtinute dupa retete transmise de la o generatie la alta.