Despre Maramures

Localizarea si harta regiunii Maramures

Maramuresul este acea parte a Romaniei unde traditiile vechi de secole se pasteaza si astazi, iar frumusetea naturii si atmosfera pitoreasca iti dau sentimentul ca ai patruns intr-o lume de poveste. Baia Mare, capitala administrativa a regiunii, este de cele mai multe ori principalul punct de plecare in explorarea zonelor rurale, unde se evidentiaza constructii din lemn sculptat ce simbolizeaza „copacul Vietii” sau diverse motive solare. Portile de la intrarea in curtile localnicilor sunt adevarate opere de arta, iar dimensiunea si rafinamentul decoratiilor indica statutul social si financiar al familiei respective. Doar in satele din Maramures aveti ocazia sa admirati frumusetea costumelor populare traditionale, etalate cu mandrie cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an, dar si cu ocazia nuntilor si botezurilor, evenimente pline de culoare, unde sunt evidentiate dansurile si cantecele populare traditionale.

Harta Regiunii turistice Maramures

Atractii si obiective turistice in Maramures

O atractie unica in acest peisaj o reprezinta bisericile din lemn, majoritatea ridicate in secolul XVIII, si care se remarca printr-o arhitectura de inspiratie gotica. Frumustea si unicitatea artistica a facut ca multe dintre aceste edificii religioase sa fie declarate monumente UNESCO. Incercati sa includeti in itinerariul vostru bisericile Surdesti, Barsana, Rogoz si Desesti. Interesant in felul sau este si Cimitirul Vesel de la Sapanta, in timp ce la Muzeul Inchisorii de la Sighet, puteti invata o adevarata lectie de istorie. Dincolo de vetigiile istorice, Maramuresul este de multe ori ales ca destinatie de vacanta de iubitorii muntelui, care vor gasi in Muntii Rodnei cele mai interesante trasee.

Punctul de plecare in explorarea acestui taram de poveste este Baia Mare, oras situat in sudul Muntilor Gutai si Ignis. Accesibil turistilor atat cu autoturismul, dar si cu trenul si avionul, municipiul Baia Mare este gazda unui impresionat Muzeu de Etnografie si Arta populara. Partea de sud-vest a Maramuresului este ocupata de localitatile Codrul, Chioarul si Lapus, unde puteti petrece cateva zile de vacanta de neuitat. Odata ajunsi aici, incercati sa va rezervati suficient timp pentru o vizita la bisericile din lemn de la Baia Sprie, Surdesti si Plopis. Poate cea mai frumoasa parte a Maramuresului se gaseste la nord de Baia Sprie, dincolo de trecatoarea Gutai, unde sunteti intampinati de peisaje pitoresti si case traditionale. Cea mai importanta localitate din aceata regiune este Sighet, oras situat la aproximativ 1 km de granita cu Ucraina. Zona multietnica, locuit deopotriva de romani, maghiari si alte nationalitati, Sighetul este gazda unuia dintre cele mai impresionante muzee din tara, amenajat in fosta inchisoare politica. Tot aici puteti vedea muzeul Holocaustului „Elie Wiesel”. Daca planuiti sa va petreceti concediul in perioada sarbatorilor de iarna, aveti ocazia sa luati parte la Festivalul Datinilor de Iarna (27 decembrie), un eveniment de mare sarbatoare, unde sunt puse in valoare frumoasele costume populare si mastile lucrate de mesterii populari.

Orice vacanta in Maramures presupune un popas in resedinta de judet de la Baia Mare, unde veti descoperi o imbinare armonioasa intre vechi si nou, cateva obiective turistice deosebite, fara a omite renumita rezervatie de castan comestibil necultivat, unica de acest fel din tara. De altfel, acest dar al naturii este sarbatorit in fiecare an de localnici, la sfarsit de septembrie, cu ocazia Sarbatorii Castanelor. Municipiul Baia Mare se gaseste intr-un decor natural spectaculos, intr-o depresiune, in vestul Maramuresului, la 80 km de granita cu Ungaria. Inca din vremurile de inceput ale orasului, aici a functionat o colonie miniera, confirmata prin sapaturile arheologilor, care au demonstrat ca aurul se extragea inca dinainte de sosirea romanilor. Amintit pentru prima data in izvoarele scrise, la inceputul secolului XIV, sub denumirea de Rivulus Dominarum, orasul s-a bucurat de numeroase privilegii, devenind in Evul mediu unul dintre principalele centre economice din Transilvania. Orice turist ajuns aici este iremediabil cucerit de centrul istoric al orasului, de alfel, o adevarata mandrie pentru localnici. Simbolul orasului, devenit un important reper turistic, Turnul Stefan, este singura constructie ramasa astazi din vechea biserica Sf. Stefan, construita la jumatatea secolului XIV. Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca nici Casa „Iancu de Hunedoara”, iar daca dispuneti de suficient timp, incercati sa vizitati si Muzeul de Mineralogie, unde veti descoperi colectii dintre cele mai interesante.

Parasind Baia Mare, la 10 km veti intalni localitatea Baia Sprie, in trecut, o renumita zona miniera, ce impresioneaza calatorul prin constructiile care mai de care mai frumoase, multe dintre ele ridicate in secolul XVIII. Odata sositi pe aceste meleaguri, trebuie sa faceti un popas in rezervatia Lacul Albastru, in timp ce amatorii de drumetii montane au ocazia sa escaladeze Varful Ignis, inalt de 1307 m, din satul Chiuzbaia. Cateva momente de relaxare puteti petrece la Mogosa, pe malurile Lacului Bodi, una dintre cele mai interesante destinatii turistice in zilele toride de vara. Dar, mai mult decat peisajele incantatoare, Maramuresul este interesant pentru frumusetea bisericilor din lemn. Pornind din Baia Sprie, spre Valea Marei, veti descoperi biserica de lemn de la Desesti, ce dateaza din prima jumatate a secolului XVIII si care pastreaza picturile de la 1780, asa cum ne indica inscriptiile pastrate si astazi pe una din grinzile pronaosului.

O vacanta in Maramures presupune si o excursie la Sighetul Marmatiei, capitala istorica a regiunii si al doilea oras ca marime din tinutul Maramuresului, aflat in partea de nord-vest a judetului, la confluenta raurilor Mara, Tisa si Ronisoara si mentionat in izvoarele scrise inca din anul 1326. In perioada interbelica, orasul era locuit de o numeroasa comunitate evreiasca, motiv pentru care istoria locului este strans legata deportarile acestora in lagarele naziste. Astazi, orasul mai pastreaza inca cladiri de o certa valoare istorica si artistica, unele construite in evul mediu. De departe cel mai vizitat muzeu local este Memorialul Victimelor Comunismului, amenajat intre zidurile fostei inchisori unde si-a gasit sfarsitul o mare parte din elita politica a tarii in perioada comunista. O atentie deosebita merita si casa unde s-a nascut Elie Wiesel, laureatul cu Nobel pentru Pace, astazi trasformata in muzeu.

La 20 km de Sighet se gaseste Sapanta, o localitate cunoscuta dincolo de granite pentru Cimitirul Vesel, un obiectiv turistic deosebit de apreciat atat de turistii romani, cat si de cei straini. Pe crucea fiecarui mormant sunt pictate scene din viata celui decedat, insotite de un epitaf scris in cel mai pur stil arhaic. Pentru ca vacanta voastra in Maramures sa fie completa, includeti o excursie pe Valea Izei si faceti un popas in Comuna Barsana, localitate atestata istoric din anul 1326. Cea mai frumoasa ctitorie locala este biserica de lemn cu Hramul Maicii Domnului, care dateaza de la 1806. Loc de meditatie dar si de regasire spirituala, la Poienile Izei se afla una dintre cele mai frumoase si mai bine conservate lacasuri de cult, declarate monument UNESCO. Este vorba de biserica inchinata Sf. Paraschiva, ridicata intre 1604-1632, iar zidurile interioare impresioneaza privitorul cu picturi desavarsite ce reflecta scene de la Judecata de Apoi. Calatoria voastra pe Valea Izei poate continua cu un popas in satul Sacel, locul unde mesterii olari au darul de a crea adevarate opere de arta. La 25 km de Cavnic, veti intalni satul Lapus, o zona cu peisaje de o frumusete ce iti taie rasuflarea si unde au fost descoperite pretioase vestigii arheologice, printre care necropole ce dateaza din epoca bronzului. In apropiere de Lapus se afla satul Rogoz, gazda unei frumoase biserici construite in anul 1633, declarata monument UNESCO.

Maramures