Despre Lunca Dunarii

Localizarea si harta regiunii Lunca Dunarii

Turistii pasionati de excursii in natura vor descoperi in zonele de agrement amenajate in arealul Luncii Dunarii peisaje deosebite, pentru explorarea carora pot folosi ca punct de plecare orasul Drobeta Turnu–Severin. De altfel, relieful judetului este reprezentat in mare parte de Lunca Dunarii, dar si de campii si zone deluroase cu altitudini ce ating si 350 m. Relieful se desfasoara in trepte, crescand din lunca Dunarii pana spre dealurile Amaradiei. Sudul judetul este dominat de suprafete nisipoase, cele mai intinse de acest fel din tara. Numeroasele lacuri formate din revarsarile Dunarii dau si ele un farmec aparte acestei zone geografice. Un alt punct de plecare in explorarea luncii Dunarii este si judetul Calarasi, situat in regiunea sud-estica a Romaniei, pe malul stang al fluviului. Relieful judetului este reprezentat de Baragan si campia Dunarii. Fie a alegeti excursii cu barca pe Dunare sau preferati pescuitul in Lacul Potcoava, Boianu sau Ceacu, renumite baze piscicole, aici nu va veti plictisi.

Harta Regiunii turistice Lunca Dunarii

Lunca Dunarii acopera si suprafete ce apartin judetului Dolj. Insa, cel mai spectaculos sector al fluviului ramane cel cuprins intre Moldova Noua si Turnu Severin, asa numitul sector al cheilor, ce masoara aproximativ 40 km. De-a lungul acestui sector, lunca este reprezentata de mici bazinete. Contructia barajului de la Portile de Fier I, inalt de 32 m, a dus la formarea unui lac de acumulare ce ajunge pana in apropierea gurilor Tisei. Pe toata aceasta distanta, apele au acoperit majoritatea portiunilor de lunca. Oricum, lunca are dimensiuni ce variaza de la est la vest, astfel ca la Turnu Severin masoara cativa kilometri latime, in timp ce la Braila se desfasoara pe 25 de km. De asemnea, are dimensiuni apreciabile la gura Prutului si se ingusteaza in zona Muntilor Macinului, ale caror inaltimi coboara treptat, pana la nivelul luncii. Pe malul ramanesc sa afla singurul mare lac nesecat – Crapina, in timp ce pe malul ucrainean se gasesc lacurile Kahul si Ialpung.

Atractii si obiective turistice in Lunca Dunarii

Relieful ce caracterizeaza lunca Dunarii este unul complex, alcatuit din zone depresionare, dune formate prin acumularile de nisip, dar si lacuri ce s-au creat in marile depresiuni, cum sunt Potelu, Maharu, Brates sau Crapina. De cele mai multe ori, malurile lacurilor sunt acoperite de stufaris si papura, in timp ce baltile, mlastinile si garlele completeaza peisajul divers al acestui spatiu geografic. De-a lungul vremurilor, lunca Dunarii s-a aflat intr-un lung proces de amenajare. Astfel, cele mai vechi lucrari dateaza din vremea romanilor, cand au fost ridicate diguri folosite drept cai de accces.

Incepand cu secolul XX s-a incercat indiguirea acestei zone in vederea obtinerii de teren arabil, proiect de care se leaga numele inginerului Anghel Saligny. Acesta nu s-a bucurat de sustinera naturalistului G. Antipa, care era de parere ca indiguirea duce la distrugerea patrimoniului piscicol. De altfel, interventia omului asupra Luncii Dunarii este considerata si astazi o adevarata agresiune ecologica. In secolul trecut s-au realizat 1200 km diguri, ce totalizeaza o suprafata de 430.000 ha. Toate aceste interventii au dus la aparitia unor dezechilibre hidrogeomorfogolice si climatice la nivel local dar si regional.

Lunca Dunarii