Despre Litoral

Localizarea si harta Litoralului romanesc

Una dintre cele mai frumoase si, totodata, cele mai vizitate destinatii turistice ale tarii, litoralul romanesc ofera peisaje superbe dar si zone de agrement menite sa multumeasca si pe cel mai pretentios turist. Lung de 245 km, zona litorala se desfasoara din nord, de la granita cu Ucraina pana in sud, la granita cu statul bulgar. Mai bine de jumatate din acesta suprafata este reprezentata de Delta Dunarii, iar de la Navodari (Capul Midia) pana la Vama Veche, se desfasoara plajele litorale pe o suprafata de 80 km. Toata aceasta zona a Romaniei devine paradisul tuturor turistilor in lunile de vara. Clima temperata si nisipul fin ce acopera intinsele plaje, unele cu o latime de pana la 200 m, fac din zona litorala cea mai aglomerata destinatie de vacanta din Romania. Marea si nisipul stralucitor atrag ca un magnet turistii sositi din toate colturile tarii, fie ca aleg plajele din nordul litoralului, recunoscute ca fiind mai uniforme, fie ca se refugiaza in zona sudica a litoralului, brazdat de plaje mai inguste, marginite de faleze pitoresti si golfuri spectaculoase.

Harta Regiunii turistice Litoral

Atractii si obiective turistice pe Litoral

Mii de locuri de cazare, hoteluri de lux, vile si pensiuni sunt disponibile in cele mai renumite statiuni turistice precum Mamaia, Eforie Nord, Costinesti, Olimp, Saturn, Mangalia sau Vama Veche. Conditiile de cazare variaza, astfel incat, chiar si turistii conditionati de un buget de vacanta limitat sa poata petrece o vacanta de neuitat la mare. Bineinteles ca din peisaj nu lipsesc restaurantele, cluburile de noapte, barurile si terasele, unele situate chiar in apropierea plajelor, ceea ce contribuie la buna dispozitie specifica sezonului estival. Pe langa relaxare la soare si baie in mare, pe litoralul romanesc puteti sa practicati sporturi acvatice, iar pentru cei care iubesc miscarea, terenurile de tenis sau fotbal si fermele de echitatie va stau la dispozitie in majoritatea statiunilor. Mamaia, cea mai moderna si mai frumoasa dintre statiuni, dispune parcuri de distractie spectaculoase, asa cum veti descoperi la „Aqua magic” sau in plimbarile cu telegondola. Dupa ce ati obtinut un bronz pe masura asteptarilor, incercati sa explorati cat mai mult din obiectivele turistice ale zonei, fie ca alegeti sa vedeti muzee, edificii istorice, biserici sau situri arheologice.

Litoralul este destinatie de vacanta potrivita indiferent de varsta, iar daca tot ce va doriti sunt cateva zile de odihna si refacere fizica, atunci ar trebui sa va indreptati atentia spre statiunea Techirghiol, amenajata in jurul lacului omonim, renumit pentru gradul ridicat de sare dar si a namolului sapropelic folosit in tratarea unor afectiuni ale organismului. Namolul de turba, foarte apreciat pentru calitatile curative, este intalnit in zonele plajelor dintre Saturn si Venus – Mlastina Hergheliei. La fel de apreciate pentru bunastarea organismului sunt si apele minerale sulfuroase, intalnite in zona Mangaliei. Puternic urbanizat, litoralul romanesc este, sub aspect administrativ, parte componenta a judetului Constanta. Alaturi de municipiul Constanta, resedinta de judet, importante centre economice se gasesc si la Mangalia si Navodari, in timp ce localitatile mai mici sunt reprezentate de Eforie si Techirghiol. Acestea din urma au statut de statiune balneoclimaterica, functionale pe durata intregului an. Incepand cu sfarsitul secolului XIX, zona litorala a Romaniei inregistreaza o dezvoltare turistica odata cu aparitia primelor statiuni balneoclimaterice care s-au modernizat de-a lungul timpului.

Sub aspect geografic litoralul ocupa regiunea sud-estica a tarii si include localitatile din partea de est al judetelor Constanta si Tulcea. De la Bucuresti pana la mare aveti de parcurs o distanta de 225 km. Daca nu dispuneti de un autoturism personal, atunci puteti opta pentru o calatorie cu autocarul sau trenul. Fiecare dintre companii suplimenteaza cursele spre litoral, pe durata sezonului estival.

Litoralul romanesc are o orientare nord –sud si in unele zone se pot distinge mici golfuri cum sunt Cap Midia, Tuzla sau Cap Aurara. Sectorul nordic al litoralului, de la bratul Musura la Capul Midia este un tarm cu plaje de origine fluvio-marina, cu nisipuri fine, in timp ce sectorul sudic, lung de 80 km, de la Cap Midia pana la Vama Veche, este mai inalt, cu faleze formate din calcare sarmatiene. Pe toata distanta litoralului Marii Negre se intalnesc lacuri si lagune care mai de care mai frumoase. Temperaturile caniculare sunt usor de suportat datorita brizei marii, in timp ce iernile nu sunt foarte geroase. Iar daca nu tolerati caldura foarte bine, nu ezitati sa va programati vacanta in lunile de toamna, cand temperaturile sunt mai mult decat placute. Pe litoral, soarele straluceste aproximativ 2500 de ore pe an, o medie comparabila cu cea de pe plajele Marii Adriatice si Mediterana.

Dincolo de frumusetea plajelor, a soarelui stralucitor, trebuie subliniat faptul ca litoralul este dominat de o vegetatie de stepa, cu unele zone impadurite in statiunile Neptun si Jupiter. Astfel ca singurule plante pe care le veti intalni aici sunt scaiul de nisip, perisorul, lucerna sau varza de mare, dar si pini, salcii sau salcami. Daca vreti sa va feriti de razele soarelui, va puteti refugia la umbra arborilor din Padurea Comorova, din nordul Mangalie,i unde sunt ocrotite de lege diverse specii de strejar, frasin sau tei. O valoroasa rezervatie naturala se gaseste si la Agigea. Vegetatia de ierburi si tufisuri a creat habitatul potrivit pentru specii de rozatoare si reptile. Pe langa soparle si gusteri, aici traieste si testoasa dobrogeana.

Litoralul romanesc promoveaza turismul balnear si estival dar si pe cel destinat copiilor si tinerilor, asa cum veti descoperi in taberele de la Navodari, 2 Mai sau Costinesti. Pentru sanatatea voastra este bine sa va expuneti razelor soarelui pana orele pranzului sau dupa orele amiezii, pentru a obtine un bronz frumos si sanatos. Chiar si o plimbare pe plaja stimuleaza circulatia sanguina la nivelul membrelor inferioare. Toate acestea sunt completate de aerul bogat in aerosoli, iod, magneziu si calciu care va protejeaza organismul de alergii. Pe litoral sunt amenajat baze de tratament moderne si sanatorii balneare cum sunt cele de la Eforie Nord, Techirghiol sau Neptun. Turistii lipsiti de inhibitii au sansa sa faca nudism in statiuni special amenajate special pe litoralul romanesc, fie ca alegeti sa va bronzati in nordul statiunii Costinesti, la Epava, sau optati pentru plajele din apropierea Tuzlei, fara a le uita pe cele de la Gura Portitei, Sf. Gheorghe si Sulina.

Litoral