Despre Lacul Izvorul Muntelui
Localizarea regiunii Izvorul Muntelui
Daca va aflati in cautarea unei destinatii de vacanta cu peisaje deosebite, atunci ar trebui sa va indreptati atentia spre Izvorul Muntelui, o zona unde natura imbina in modul cel mai armonios cu putinta muntele si apa. Frumusetea decorurilor situeaza aceasta zona geografica in topul preferintelor turistilor de la noi din tara. Numeroasele spatii de agrement nu fac decat sa contureze itinerariul unui concediu reusit, fie ca alegeti sa va plimbati cu barca sau preferati excursiile pe uscat. Izvorul Muntelui sau Lacul Bicaz, cum mai este cunoscut, se afla pe cursul superior al Bistritei si a luat nastere ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelasi nume. Suprafata lacului are o lungime totala de 40 km, distanta ce ofera calatorului peisaje parca desprinse din poveste. Muntii Ceahlau care se oglindesc in apele acestui lac urias, i-au adus renumele de „marea dintre munti”. Izvorul Muntelui se gaseste la 4 km distanta de localitatea Bicaz, iar accesul turistilor se face prin Poiana Teiului, zona marginita de DN15.
Atractii si obiective turistice in regiunea Izvorul Muntelui
Barajul situat in inima Muntilor Ceahlau are proportii uriase ce atinge 127 m inaltime si o lungime de 435 m. Hidrocentrala a fost inaugurata in anul 1960, iar volumul de apa este sustinut de afluentii Bistritei – Bistricioara, Izvorul Alb si Buhalnita. Lacul Bicaz este cel mai mare lac artificial din Romania si se gaseste la 30 km de Piatra Neamt. De la barajul amenajat aici se alimenteaza centrala Bicaz –Stejaru. Apele lacului gazduiesc o fauna piscicola bogata, ceea ce o situeaza in topul amatorilor de pescuit. Pastravii de aici ating si trei kg, desi exista zvonuri cum ca ar exista si unii chiar si de 15 kg. Deseori, pescarii se opresc pe malul stang al lacului, in localitatea Potoci, unde este amenjata o crescatorie de pastravi. In ce priveste fauna, lacul este raiul broastelor si al racilor.
Daca va numarati printre amatorii de scufundari subacvatice, trebuie spus ca Lacul Izvorul Muntelui este singurul loc din zona Moldovei unde puteti sa puneti in practica aceasta pasiune, pentru ca apele lacului au o adancime maxima de 96 m. Pentru astfel de activitati, merita sa faceti un popas si la Statiunea de Cercetari Biologice, ce apartine de Facultatea de Biologie a Universitatii Al. Cuza din Iasi. Insusi J.Y. Cousteau a poposit aici la inceputul anilor '90, alaturi de echipa sa si au efectuat cateva scufundari.
Aceia dintre voi care prefera activitatile pe uscat, se pot relaxa pe malul lacului sau se pot avanta in expeditii montane in Masivul Ceahlau sau popasuri pe Valea Bistritei, recunoscuta pentru decorurile spectaculoase. Lacul Izvorul Muntelui face parte din rezervatia Cheile Bicazului – Hasmasu, iar potentialul turistic al zonei a fost pus in valoare de aparitia diverselor spatii de cazare, unde aveti ocazia sa descoperiti armonia perfecta intre frumustea naturii si ospitalitatea localnicilor. Nu e lucru putin sa deschizi fereasta la primele ore ale diminetii si sa descoperi semetia muntilor ce iti taie rasuflarea si sa servesti masa in mijlocul naturii, in cel mai pur stil romanesc.