Despre Delta Dunarii
Localizarea si harta Deltei Dunarii
Delta Dunarii este una dintre cele mai frumoase destinatii turistice ale Romaniei, motiv pentru care nu putini sunt turistii care aleg sa-si petreaca concediul in acest paradis natural situat in partea sud-estica a tarii, in nord-vestul Marii Negre, marginita fiind la nord de Ucraina si in sud-vest de Podisul Dobrogei. Sub aspect geografic, Delta este cea mai intinsa campie terminala a unui fluviu din Europa, cu o suprafata de 4178 km², iar pe teritoriul romanesc aceasta ocupa suprafata de 3466 km². Al doilea fluviu ca marime de pe continetul european, dupa Volga, Dunarea, care izvoreste din Muntii Padurea Neagra (Germania), strabate zece tari, (2860 km²), dintre care 4 capitale, pentru a se varsa, in cele din urma, in Marea Neagra.
Pe teritoriul Romaniei, Dunarea se desparte din dreptul localitatii Patlageanca (jud. Tulcea) in doua brate, respectiv, Bratul Chilia la nord si Bratul Tulcea, la sud. La randul sau, bratul Tulcea se bifurca la Sf. Gheorghe in bratele Sulina si Sf. Gheorghe, in sudul deltei. Bratul Chilia formeaza granita naturala cu statul ucrainean si se intinde pe o distanta de 120 km si transporta aproximativ 60% din apele fluviului, in timp ce bratul navigabil Sulina se desfasoara pe o distanta de 71 km si transporta cam 20 % din apele Dunarii. In sudul Deltei, din Bratul Sf. Gheorghe, care masoara 112 km², se desprind canalele Dranov si Dunavat, prin care se face legatura cu laguna Razim.
Istoria Deltei Dunarii
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca Delta Dunarii a luat nastere intr-un golf maritim ce includea delta si laguna Razim - Sinoe, prin alunviunile aduse de apele fluviului inca din pleistocen. De-a lungul vremurilor, acesta a evoluat in directa legatura cu cele trei brate ale sale – Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe. Frumustea acestei zone este data de relieful unic, ce alterneaza zonele de campie cu suprafele mai inalte, ce nu depasesc 13 m. Spatiile de joasa inaltime includ numeroase mlastini, lacuri (Isac, Obretin), canale si brate secundare (Tataru, Cernovca) dar si ostroave, cum este cel de la Babina. In timp ce zonele inalte sunt reprezentate de grinduri create din aluviunile fluviului, asa cum sunt Letea, Ivancea sau Caraorman, iar grindurile sunt alcatuite din acumulari de nisip si au forma unor dune. Pe un astfel de teren se gaseste astazi padurea de la Letea, declarata rezervatie naturala.
Delta Dunarii este traversata de clima continentala, cu o medie de peste 10 grade C, fiind, de altfel, cea mai secetoasa zona din tara noastra. Verile sunt perfecte pentru concediu, cu temperaturi medii de 22 grade C. In lunile de iarna, acestea rar scad sub 10 grade, iar stratul de zapada aproape ca nu exista.
Atractii si obiective turistice in Delta Dunarii
Declarata rezervatie a biosferei, aflata in patrimoniul universal UNESCO, incepand cu anul 1991, Delta Dunarii este cea mai mare si mai bine conservata delta din Europa. Tarmul Dunarii este gazda a sute de specii de pasari, in timp ce in apele sale traiesc nenumarate specii de pesti. Varietatea speciilor de plante se ridica la 1150 de specii si include liane, arbusti si nuferi. Mentionata in scrierile istorice pentru prima data de Herodot, Delta Dunarii este amintinta si Polibiu (sec. II i.Ch.) dar si de Strabon (sec. I i.Ch). Conform datelor recente, se pare ca primele dovezi ale vietii umane in acest spatiu dateaza din secolul I i.Ch.
Municipiul Tulcea, locul unde patrunde Dunarea pe teritoriul Romaniei, este un bun punct de pornire intr-o expeditie de neuitat in Delta. Cei 71 km care desparte Tulcea de bratul Sulina pot fi parcursi cu ambarcatiuni navale care va ofera prilejul sa admirati un adevarat spectacol al naturii. Delta Dunarii reuneste 18 rezervatii naturale, accesibile prin canale labirintice, marginite de paduri si stufaris dar si papura si salcie pitica. Grindurile, care reprezinta 6% din suprafata Deltei, ofera conditiile propice cresterii frasinului, arinului si plopului. Plaurul, specific stufarisurilor din Delta Dunarii, are o grosime de pana la 1,5 m si este format din impletituri de radacini, stuf si rizomi. Desprins de pe fundul baltilor, acesta se trasforma in adevarate insule plutitoare care se deplaseaza in bataia curentilor de aer.
Turistii care doresc sa-si petreaca vacanta in Delta Dunarii trebuie sa urmareasca traseele turistice stabilite in rezervatie, atat pe apa cat si pe uscat, tocmai pentru a proteja acest monument al naturii. Astfel, din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca Colonia mixta de pasari de pe lacurile Purcelu, Nebunu si Furtuna din satul Mila 23. Si daca vreti sa aflati mai multe informatii despre protejarea naturii, vizitati „Centrul de Documentare si Educatie Ecologica Crisan”.
Odata ajunsi in aceasta regiune a tarii, veti descoperi ca majoritatea transportului se face cu ajutorul ambarcatiunilor navale mai mari sau mai mici, iar navigatia maritima se realizeaza doar pe bratul Sulina. Frumusetea decorurilor naturale au conferit Deltei Dunarii un important potential turistic, pus in valoare de localnici prin amenajarea unor sate de vacanta la Maliuc, Mila 23, dar si la Sulina si Sf. Gheorghe. Accesul din capitala in delta se poate face cu autoturimul pe ruta – Bucuresti – Harsova – Tulcea (285 km) sau cu trenul. De la Tulcea aveti de parcurs 34 km pana la Murighiol – Crisan. Turistii sositi aici au ocazia sa petreaca zile de neuitat, fie ca aleg plimbarile cu barca, pescuitul sau excursiile in natura. La toate acestea se adauga si vestigiile arheologice deosebit de valoaroase scoase la lumina prin sapaturile arheologilor. Ar fi bine sa includeti in itinerariul voastru si un popas la cetatea romana de la Halmyris, din localitatea Murighiol (jud. Tulcea), care evidentiaza 15 turnuri si un val de aparare. Tot aici, au fost descoperite in incinta basilicii moastele unor martiri crestini din Dobrogea.
Amintiri de vacanta de neuitat va ofera si complexul lagunar Razim- Sinoe, situat in sudul Deltei Dunarii si care se intinde pe o suprafata de 1.145 lm², din care doar lacurile masoara 863 km². Aceasta zona s-a format prin depunerile de aluviuni ale Dunarii. Modificarile suferite de-a lungul timpului au fost influentate de oameni, prin realizarea lucrarilor hidrotehnice din anii '70. In perimetrul complexului se gasesc cateva insule, dintre care cele mai reprezentative sunt Popina, Bisericuta si Gradistea. Popina, care ocupa o suprafata de aproximativ 100 ha, se afla in apropierea crescatoriilor piscicole Iazurile si Sarinasuf. Incepand cu a doua jumatate a veacului trecut, aceasta a fost declarata rezervatie naturala, iar astazi face parte din Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii. Datorita izolarii de continent, insula a creat mediul favorabil cresterii diverselor specii de plante de stepa. De asemenea, este gazda unui numar impresionat de specii de pasari, dar si reptile si insecte, unele foarte rare si periculoase, precum vaduva neagra sau sarpele de apa. Unica in felul ei este si insula Bisericuta. Desi masoara doar 360 m lungime si 58 m latime, insula atrage atentia prin bogatele vestigii arheologice ce dateaza din epoca greaca si romana.
Un paradis al naturii in care elementele vietii moderne au patruns, deocamdata, cu discretie, unde plajele salbatice parca abia asteapta sa fie descoperite si unde pescarii va imbie sa le gustati borsul de peste preparat dupa retete numai de ei stiute, sunt doar cateva motive pentru care Delta Dunarii ramane o destinatie de vacanta unica.