Despre Crisana

Localizarea si harta regiunii Crisana

Tinutul Crisanei, una dintre provinciile istorice ale tarii, are ca limite geografice raul Tisa pe latura vestica, in timp ce sudul este scaldat de apele Muresului. La est, granita este marcata de lantul Muntilor Apuseni, iar la nord de Raul Somes. Impartita intre Romania si Ungaria, in anul 1920, Crisana inglobeaza teritoriile judetelor Bihor si Arad, in timp ce la vecinii unguri, au ramas comitatele Biharia si Bichis. Cel mai important centrul urban al Crisanei este, prin traditie, Oradea. Dar, daca planuiti o vacanta in aceasta regiune a tarii, includeti in itinerariul vostru si alte orase reprezentative, precum Aradul, Debretin, Beius or Salonta. In sud, Crisana se invecineaza cu alta provincie istorica importanta, Banat, in timp ce la nord se gaseste Maramuresul, iar la vest, statul maghiar.

Harta Regiunii turistice Crisana

Istoria regiunii Crisana

Mentionata documentar inca din anul 1113, Oradea a fost locuita inca din timpuri stravechi, asa cum atesta descoperirile arheologice de la Salca si Baile Felix, care confirma existenta triburilor geto-dace pe aceste meleaguri. Orice turist ajuns aici este cucerit de arhitectura eclectica, ce se reflecta in constructii precum cladirea Primariei, construita in primii ani a secolului XX. Spectaculos este si Palatul Vulturul Negru dar si Cetatea Oradei, un adevarat simbol al locului. Deopotriva un lacas de cult cu veche traditie dar si un obiectiv turistic deosebit, Biserica Ortodoxa „cu luna”, nu poate trece nicicum neremarcata, mai ales ca sub turnul bisericii se afla o sfera care, atunci cand se roteste, indica fazele lunii.

Crisana este una dintre cele mai interesante destinatii de vacanta, avand in vedere bogata traditie culturala si arhitectura ce se evidentiaza in vestigii si constructii dintre cele mai frumoase. Chiar daca se afla in afara zonei de ocupatie romana, Crisana a mentinut importante schimburi comerciale intre dacii liberi si romani. In evul mediu, acest teritoriu este expus atacurilor tatare (secolul XIV) si doua secole mai tarziu o gasim sub ocupatie habsburgica. Ocupata de Ungaria in anul 1940, ca urmare a Dictatului de la Viena, Crisana este eliberata de armata romana patru ani mai tarziu. Astazi, regiunea este o destinatie de vacanta deosebita atat pentru amatorii de peisaje frumoase cat si pentru pasionatii de istorie, mituri si legende.

Atractii si obiective turistice in Crisana

Frumustea reliefului este data de Muntii Bihorului, cu altitudini ce ating 1800 m, si de lantul muntilor scunzi – Piatra Craiului si Zarand, in timp ce zonele deluroase, reprezentate de Campia Crisului completeaza decorul unui spatiu geografic spectaculos. Traversata de o clima moderata, comparativ cu alte regiuni ale Romaniei, cu veri deosebit de placute si ierni blande, Crisana este o destinatie de vacanta perfecta indiferent de anotimp. Astfel, daca sunteti mari amatori de excursii in natura, aici aveti ocazia se vizitati complexul de pesteri de la Hoanca Coului, dar si binecunoscuta Pestera a Ursilor, din vecinatatea localitatii Chiscau. Incercati sa va faceti timp si pentru o plimbare la Pestera Unguru Mare, aflata pe versantul nordic al Muntilor Piatra Craiului si pe malul stang al Crisului Repede. Gazda a unor vestigii arheologice rare, pestera adapostete numeroase obiecte din piatra si ceramica si vechi sanctuare. Unic in felul sau este si Lacul Lesu de pe Valea Iadului. Frumusetea Vaii Iadului trebuie vazuta pentru a fi apreciata pe masura si include spectaculoasa Cascada Iadolina, ce ofera un decor unic pentru pasionatii de fotografie. Potentialul turistic al acestui decor natural spectaculos a fost bine pus in valoare in ultimii ani, astfel ca reuseste sa atraga un numar mare de turisti, care folosesc ca punct de plecare in excursii Satul de vacanta, frecventat atat vara cat si in timpul sarbatorilor de iarna. Un loc de o frumusete desavarsita veti descoperi la Stana de Vale, la Izvorul Minunilor, renumit pentru calitatile sale tamaduitoare. Nu departe veti intalni cascada Valul Miresei, situata la o altitudine de 1000 m si care are o inaltime de 30 m. Din itinerariul vostru nu poate lipsi nici Cascada Vladeasa (1836 m), la care puteti ajunge pe la Pietrele Albe.

Cu o traditie istorica ce se pierde in negura vremurilor, Crisana este gazda unor vestigii de o certa valoare. Tocmai din acest motiv, o vacanta aici ar trebui sa includa si vizita la Cetatea Oradea, construita in secoul XI. Incercati sa va faceti timp si pentru un popas la Cetatea Soimos, aflata in nord–estul satului omonim, pe malul drept al Muresului si care dateaza de la sfarsitul secolului XIII. Daca planuiti o vacanta mai lunga, atunci merita sa vizitati Cetatea Agris, Cetatea de piatra Siria, dar si Castelul Bohus din judetul Arad. Si daca tot ati ajuns pe aceste meleaguri incarcate de istorie, nu puteti rata vestita Cetate a Aradului, una dintre vechile constructii fortificate, construite in stilul Vauban, din a doua jumatate a secolului XVIII. Aceia dintre voi aflati in cautarea unor locuri frumoase, ideale pentru odihna si recuperare fizica, ar trebui sa va indreptati atentia spre Baile Felix, renumita statiune balneoclimaterica. Zonele de agrement de aici sunt dintre cele mai diverse, fie ca sunteti pasionati se excursii in natura, pescuit sau vanatoare.

Crisana