Despre Cheile Bicazului

Localizarea, harta si istoria regiunii turistice Cheile Bicazului

O vacanta in zona de nord-est a Romaniei presupune si un popas la Cheile Bicazului, un spatiu geografic de o frumusete neasemuita, situat in partea centrala a Muntilor Hasmas, in grupa centrala a Carpatilor Orientali. Cheile Bicazului se intind pe o suprafata de 8 km, mai exact intre Lacul Rosu si Bicazul Ardelean, fiind strabatute de DN12 C, drum ce leaga localitatea Gheorghieni, situat in depresiunea Giurgeului, de Bicaz, localitate amplasata pe raul Bistrita. Cheile sunt declarate rezervatii naturale sub numele de Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas. Alaturi de chei, din componenta parcului mai fac parte Lacul Rosu, Hasmasul Mare, Hasmasul Negru, Cheile Sugaului si Piatra Singuratica.

Harta Regiunii Turistice Cheile Bicazului

In perioada comunista, localitatea Bicaz devine una dintre cele mai active orase muncitoresti, odata cu amenajarea barajului de la Izvorul Muntelui si a centralei electrice de la Stejaru. La inceputul anilor ´50 aici se deschide Fabrica de Ciment Bicaz, care va asigura materia prima pentru ridicarea hidrocentralei de la Izvorul Muntelui. Astazi, localitatea care numara 6.500 de locuitori este principalul punct de plecare spre Muntii Ceahlaului dar si spre obiective turistice deosebite, asa cum este Pestrea Tosorog, aflata la 25 km distanta, Cheile Bicazului si Sugarului. Odata ajunsi aici, incercati sa includeti in itinerariul vostru si popasuri la Poiana Teiului si pe Valeea Tarcaului, fara a uita de ruinele fostului Palat al Cnejilor de la Durau. La o distanta de 20 km de orasul Bicaz, veti intalni Cheile Bicazului, delimitate la nord-vest de Suhardul Mare, cu altitudini de 1506 m si la sud-est de Suhardul Mic (1352 m).

Atractii si obiective turistice in Cheile Bicazului

Frumusetea decorurilor naturale este completata de o valoare stiintifica deosebita, sub aspect geologic, paleontologic si biologic. Dimensiunile impresionante si multitudinea, spatiilor de agrement fac din Cheile Bicazului una dintre destinatiile turistice cele mai vizitate din Romania. Chiar si drumul ce strabate defileul sapat in piatra este spectaculos, abunda in serpentine ce marginesc ziduri uriase de calcar ce adapostesc Pestera Neagra si Pestera Cascada. Itinerariul vostru de vacanta in aceasta regiune a tarii ar trebui sa cuprinda si un popas pe malurile Lacului Rosu, in timp ce la poalele cheilor veti descoperi impresionanta rezervatie Cheile Sugaului – Munticelu. Vaile inguste, pesterile sapate in stanci si cascadele spectaculase sunt doar cateva motive pentru care cheile Bicazului sunt atat de admirate. Pe de alta parte, amatorii de excursii montane au ocazia sa se avante pe cararile din Piatra Altarului (1120 m), Piatra Pintestilor (847 m) ori Piatra Arsitei (835 m). Excursii interesante puteti face si in Saua Cupasului (1275 m), dar si la Piatra Poienii (1125 m) sau la Cheile Bacajeului. Cheile Bicazului sunt deseori prima oprire a pasionatilor de alpinism, in timp ce in lunile de iarna, practicantii sporturilor de iarna gasesc aici partii ideale pentru schi si sanius.

Nici o vacanta la Cheile Bicazului nu a fi completa fara o excursie la Lacul Rosu, o renumita zona turistica aflata in arealul geografic al judetului Harghita. Aici functioneaza una dintre statiunile cele mai frumoase din tara, marginita de Muntii Ceahlau pe latura nordica si de Muntii Hasmasu Mare, pe cea sudica. Intinsele zone impadurite, aerul curat si frumusetea peisajelor sunt doar cateva argumente in plus pentru o vacanta de neuitat. Situat mijlocul unui decor pitoresc, la o altitudine de 983 m, lacul pare o imagine desprinsa din povesti, iar imprejurimile sunt acoperite de vegetatie, in special, paduri de conifere, salcie de munte dar si brad alb sau plopul de munte. Nu ar trebui sa va mire daca in excursiile voastre va apar in cale capra neagra, mistreti, dar si lupi. Localitatile rurale din vecinatatea statiunii ofera turistilor diverse spatii de cazare, de la pensiuni, cabane si hoteluri pana la spatii de camping.

Din itinerariul vostru de vacanta la Cheile Bicazului nu poate lipsi o excursie la lacul de acumulare Izvorul Muntelui, cunoscut si sub numele de Lacul Bicaz. Acesta este cel mai mare lac antropic de la noi din tara si se afla pe cursul superior al Bistritei. Construirea barajului de la Bicaz, un gigant de beton ce masoara 127 m inaltime, alimenteaza centrala Bicaz – Stejaru. Astazi portul turistic Bicaz, aflat pe lacul Izvorul Muntelui reuseste sa atraga atentie oricarui calator, amator de plimbari cu barca sau pur si simplu cucerit de frumustea peisajului ce inconjoara lacul, aflat la o altitudine de 797 m.

Cheile Bicazului