Despre Cazanele Dunarii
Localizarea, harta si istoria zonei turistice Cazanele Dunarii
Nu putini sunt turistii care considera Cazanele Dunarii drept cea mai interesanta destinatie de vacanta a Romaniei. Aceste peisaje de o frumusete ce te lasa fara cuvinte se gasesc in regiunea sud-vestica a tarii, in cuprinsul judetului Mehedinti, fiind localizate in Defileul Dunarii, pe o suprafata de 9 km si cuprind Cazanele Mari si Cazanele Mici. Pentru a ajunge la Cazanele Dunarii puteti folosi ca punct de pornire Orsova, aflata la o distanta de 154 km, iar daca sunteti amatori de calatorii cu trenul, accesul se face prin gara de la Orsova. Localnicii au constientizat potentialul turistic al acestei zone si ofera celor interesati diverse posibilitati de cazare, la preturi mai mari sau mai mici, in functie de bugetul de care dispuneti. Pensiuni pitoresti gasiti in localitatile Eselnita si Dubova, situate in decoruri dintre cele mai interesante, cu panorame spectaculoase spre Dunare. Aceia dintre voi care vor sa innopteze in mijlocul naturii, isi pot instala cortul in satul de vacanta Mraconia, de la Cazanele Mici.
Acest teritoriu plin de farmec este cuprins, sub aspect geografic, de la punctul de intrare al Dunarii pe teritoriul tarii noastre, la Bazias, pana la iesirea Dunarii din asa-numitele Cazane. Spatiul acesta geografic se pare ca a fost locuit inca din timpurile geto-dacilor, asa cum mentioneaza insusi Herodot si este considerat o sursa inepuizabila de vestigii arheologice, demonstrata de sapaturile efectuate la Liubcova.Aici s-au gasit frumoase statuete antropomorfe si vase fin decorate, ce atesta existenta unei adevarate civilizatii geto–dacice pe aceste meleaguri. Urme ale unor asezari dacice au fost descoperite si la Divici, Coronini sau Gornea, dar cea mai spectaculoasa ramane cea de la Berzasca, pe ruinele careia s-a inaltat, mai tarziu, o cetate medievala.
Atractii si obiective turistice in zona Cazanele Dunarii
Zona montana ce insoteste Cazanele Dunarii este reprezentata de Muntii Clisurii, cu masivele Ciucarul Mic (313 m) si Ciucarul Mare (318 m). Superbul defileu al Dunarii reuneste mai multe bazine si defilee. Odata ajunsi aici, incercati sa includeti in itinerariul vostru si o vizita la Pestera Veterani, din localitata Dubova, despre care se spune ca adapostea pe vremea dacilor un sanctuar inchinat lui Zalmoxis. Nu mai putin spectaculoasa este Pestera Ponicova, din Clisura Dunarii, cu galerii ce se intind pe mai bine de 1.5 km, strajuite de stalactite si stalacmite de forme dintre cele mai bizare. Aceia dintre voi, mari amatori de expeditii montane, au ocazia sa bata cararile muntelui Ciucaru Mare, de la inaltimea caruia puteti surprinde panorame superbe asupra Cazanelor Mari. Pasionatii de fotografii spectaculoase au ocazia sa descopere cele mai frumoase panorame din Golful Dubova, cu o ampla de deschidere asupra Cazanelor Mici. Si Ciucarul Mic va ofera popasuri interesante, unde in mod cert o sa va atraga atentia cascada de pe Raul Morii si Pestera Ponicova.
Se spune ca cele mai frumoase peisaje ce strabat Cazanele Dunarii le puteti vedea daca faceti o excursie cu barca pe Dunare. Punctul de plecare este stanca pe care este scultapt chipul lui Decebal, de langa Manastirea Mraconia. Dupa construirea hidrocentralei de la Portile de Fier I, (1967), acest lacas de cult a fost practic inundat de apele Dunarii. De atunci este cunoscuta sub numele de „Manastirea de sub ape”. Tot aici se gaseste o inscriptie in stanca – Tabula Traiana – care marcheaza inceputul drumului suspendat, lung de 40 km, construit de romani, in Dacia.
Pe malul sarbesc al Dunarii se inalta Muntele Trescovat, caruia palcurile de pin negru si rocile vulcanice ii confera un aspect de basm. Traseele montane sunt dintre cele mai interesante, cu peisaje pitoresti de o frumusete desavarsita. Spre deosebire de Cazanele mici, care pot fi admirate si de pe uscat, Cazanele mari pot fi vazute doar de pe fluviu.
Cazanele Dunarii este declarata rezervatie naturala si se intinde pe o suprafata de 215 ha, intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului. Cel mai frumos spatiu traversat de apele Dunarii este Defileul Dunarii, unde Cazanele Mari sunt separate de cele mici prin bazinetul Dubova. Sub denumirea de Cazane este cunoscuta portiunea defileului de la Plavisevita si Ogradena. Lunga de 3,8 km aceasta rezervatie naturala inglobeaza si Dealul Ciucaru Mare (318 m) si Dealul Stirbatul Mare (768 m), situat pe malul din dreapt al fluviului. Cazanele mici, care se intind pe 3,5 km inglobeaza Ciucaru Mic (313 m) si dealul Stirbatul mic (626 m). Dincolo de frumusetea naturii, rezervatia este gazda unor specii diverse de plante si arbusti, precum artarul, fagul sau alunul turcesc, dar si „laleleaua cazanelor”, sipica de rapa sau stanjenelul de stanca. Reprezentative pentru acest spatiu geografic sunt vipera cu corn, gusterii, dar si testoaza Hermann sau testoasa banateana, o specie protejata in Romania. Si daca tot ati ajuns aici, incercati sa includeti in itinerariul vostru o excursie la Portile de fier I, nume sub care este cunoscut unul dintre defilele de pe Dunare, care marcheaza granita dintre Romania si Serbia si se intind pe o suprafata de 134 km.