Ghid turistic Banat

Despre Banat

Localizarea zonei turistice Banat

O destinatie turistica ce se remarca prin frumusetea si diversitatea reliefului, dar si prin traditiile si obiceiurile ce se pierd in negura vremurilor, Banatul este una dintre vechile regiuni istorice, impartita astazi intre Romania, Serbia si Ungaria. Mai bine de jumatate din suprafata regiunii este teritoriu romanesc si cuprinde Judetele Timis, Caras - Severin, Arad, Mehedinti si Hunedoara. Diversitatea etnica si caracterul multicultural al Banatului face ca odata ajuns aici sa iti doresti sa revii cat mai curand.

Harta regiunii turistice Banat

Sub aspect geografic, Banatul este marginit de Carpatii Meridionali in zona de est, la sud, de fluviul Dunarea, in timp ce la apus, hotarul este reprezentat de apele Tisei si la nord de Raul Mures. Cele mai importante centre urbane se gasesc la Timisoara, Arad, Lugoj si Resita. Natura, reprezentata in mare parte de lanturi muntoase, mai ales in regiunea estica si sudica, este acoperita cu intinse paduri si pasuni. In zona centrala a Banatului se inalta o zona colinara, marginita de partea sud-estica a Campiei Tisei. Regiunea este traversata de o clima placuta, ce o transforma intr-o destinatie de vacanta potrivita, indiferent de anotimp. Izvoarele minerale si cele cu apa termala de la Baile Herculane sau cele de la Buzias ori Lipova, sunt doar cateva motive pentru care nu ar trebui sa ocoliti acesta regiune turistica.

Istoria regiunii turistice Banat

De-a lungul vremurilor, istoria Banatului se aseamana intrucatva cu cea a celorlalte provincii romanesti, care au luat nastere in epoca medievala si a caror evolutie a fost influentata de pretentiile statelor vecine. In vemurile cele mai indepartate ale istoriei, Banatul era locuit de geti. Perioada de colonizare romana care va schimba realitatile politice si economice in regiune. Mai tarziu, o perioada de vreo opt veacuri, Banatul se va afla sub controlul hunilor, gepizilor, avarilor si chiar a bulgarilor. Dar primele mentiuni scrise despre zona Banatului le avem din vremea regelui Bela IV-lea. In Cronica lui Anonymus este mentionat voievodatul lui Glad cu centrul politic la cetatea Cuvin. Cronicarul mai aminteste si de confruntarile dintre maghiari si populatiile romanesti din veacul al X-lea. Mai stim ca in 1433, Banatul era locuit de romani, sarbi si cumani, iar din actele de cancelarie ale regelui Ladislau al V-lea reiese ca nobilii romani sunt „egali” in drepturi cu ceilalati nobili. Banatul va intra pentru vreo doua veacuri sub control otoman, incepand cu anul 1526. Dupa 1718, turcii pierd Banatul in favoarea Imperiului Habsburgic, care devine astfel domeniu imperial.

Atractii si obiective turistice in Banat

Pentru turistul ajuns astazi pe meleaguri banatene, nu doar istoria este frumoasa, ci si natura care te incanta oriunde ti-ai indrepta privirea. Diversitatea formelor de relief ce cresc de la vest spre est, intinsele zone colinare, depresiunea Fagetului si muntii cu altitudine de 2192 – Varful Bloju, vulcanii stinsi – Piatra rosie si Sumigu, sunt doar cateva dintre atractiile locului.

Cand va pregatiti de vacanta, ar fi bine sa va stabiliti cu grija itinerariul turistic, caci in Banat aveti de vazut castele, palate, muzee, edificii religioase si teatre care mai de care mai spectaculoase. Castelului Huniazilor, Domul Romano - catolic, o emblema a arhitecturii baroce din Timisoara, Castelul Banloc sau cel al Contelului de Mercy sunt doar cateva dintre cele mai importante repere turistice. Combinatia armonioasa a diverselor stiluri arhitecturale este emblematica pentru aceasta parte a tarii. Stilul art nouveau, introdus de habsburgi, a facut ca Timisoara sa fie denumita „Mica Viena”. Renumit centru universitar, Timisoara a fost de-a lungul vremurilor un oras cosmopolit, cu cladiri spectaculoase, gradini si parcuri elegante, cafenele si restaurante cochete. Astfel ca, orice vacanta in Banat, presupune un popas la Timisoara.

Daca va doriti cateva zile de relaxare si refacere fizica, va puteti indrepta atentia spre statiunea de la Buzias sau, poate, la Baile Herculane, veche statiune balneara, construita de romani, in timp ce la Arad aveti prilejul sa descoperiti monumente istorice ce pastreaza povesti si legende ce asteapta sa fie descoperite, asa cum veti afla trecand pragul Muzeului de Istorie. O atentie deosebita merita si Teatrul vechi, primul din tara, construit in anul 1817, sau Muzeul „Casa cu lacat de fier”, care dateaza de la 1815. Aceia dintre voi, mai amatori de excursii in natura, vor descoperi in regiunea Semenicului, unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania, in timp ce in partea de sud a Banatului, Cazanele Dunarii, un loc de un farmec aparte, macheaza locul prin care fluviul patrunde pe teritoriul romanesc.

Banatul este una dintre vechile regiuni istorice ale tarii care se mandreste cu radacinile multiculturale. Locuit inca din vremea dacilor si romanilor, ocupat de turci, vreme de cateva secole, a reusit sa pastreze si astazi inca foarte bine influentele culturale, urbane, lingvistice si chiar spirituale ce a caracterizat acest spatiu romanesc in vremea dominatiei Habsburgice. Castelele si fortaretele au un aer medieval si o arhitectura spectaculoasa. Castelul de la Savarsin, judetul Arad, aflat in proprietatea Casei Regale, este un exemplu evocator pentru edificii cu o arhitectura eleganta. Cetatea de la Soimos sau Cetatea de la Deva sunt doar cateva dintre cele mai vizitate obiective turisitice.

Banatul inseamna si traditii si obiceiuri cu vechime seculara. Nicicand nu veti uita un Craciun petrecut pe aceste meleaguri. Spectacolul pitarailor (colindatorilor) este un motiv in plus pentru care sarbatorile de iarna in regiunea Banatului au un farmec special. Portul popular este inca imbracat in zona rurala, mai ales cu ocazia evenimentelor familiale sau la marile sarbatori religiase de peste an, asa cum aveti ocazia sa descoperiti pe Valea Almajului. Mai trebuie spus ca nicio vacanta in aceasta parte a tarii nu ar fi completa daca nu ati gustat din bucataria banatenilor, un adevarat regal culinar ce imbina in cel mai gustos mod influentele germane, maghiare, sarbesti si romanesti.

Banat