Despre Reghin
Localizarea si istoria orasului Reghin
Al doilea oras ca marime din cuprinsul judetului Mures, municipiul Reghin, denumit de sasi Deutsch – Regen si de maghiari Szaszregen, este o veche asezarea situata la cursul raului Mures, la punctul de intalnire cu apele raului Gurghiu, aflat la o altitudine de 395 m. In traditia locala, zona geografica a oraslui este denumita „Micul Tinut al Reghinului”.
Prima mentiune documentara a urbei dateaza din timpul regelui Andrei al II-lea, cand era cunoscuta sub denumirea de Regun. Este cert insa faptul ca cele mai vechi urme ale locuirii umane sunt mult mai vechi. Pozitia geografica avantajoasa a dus la apartia unui amplu sistem de aparare, distrus in urma atacurilor tarare din 1241. Dar peste un veac localitatea renaste, dovada fiind biserica construita de germani in anul 1330 si privilegiile comerciale acordate clujenilor care faceau comert la Reghin, asa cum reiese dintr-un document de la 1361, semnat de voievodul Transilvaniei. Romanii construiesc si ei o biserica la Reghin, dar mult mai tarziu, pe la 1811, pentru credinciosii greto-catolici. Un moment de cumpana in istoria localitatii il reprezinta Revolutia de la 1848, cand Reghinul este incendiat, iar populatia se retrage spre satul Batos. Marea sarbatoare a orasului s-a produs in martie 1863, cand Reghinul este ridicat la rang de oras, iar localnicii, deopotriva, romani, maghiari si sasi au celebrat marele eveniment.
Atractii si obiective turistice in Reghin
Astazi, Reghinul numara putin peste 35.000 de locuitori si este unul dintre acele locuri din Romania care atrag turistii prin frumusetea naturii, a edificiilor istorice dar si prin agenda culturala deosebit de bogata. Orasul este accesibil turistilor sositi de drumul european E15A – Regin – Bistrita si DN 16 – Reghin – Cluj Napoca si se afla la o distanta de 368 km de Bucuresti. Caracterul multietnic si multicultural al municipiului se reflecta in frumusetea constructiilor laice si civile. O plimbare pe strazile orasului va ofera prilejul sa descoperiti vechea Biserica Evanghelica, ridicata in anul 1330 si inchinata Sfintei Fecioare. In apropiere se gaseste Casa Parohiala, zidita in a doua jumatate a veacului XVII. Aerul pitoresc al urbei este completat si de casele vechi, unele cu o vechime de peste un secol.
Cultura este o componenta importanta in viata locuitorilor din Reghin, iar daca ajungeti aici in preajma sarbatorilor de iarna, nu ocoliti „Targul de iarna”, organizat in parcul din Piata Petru Maior, unde decorul pare desprins din povesti. Manifestarile artistice, targul de gastronomie si oraselul copiilor sunt doar cateva motive pentru care va veti simti bine aici, indiferent de varsa. Un alt eveniment ce nu trebuie ratat este „Festivalul de folk”, care se desfasoara la sfarsitul lunii octombrie si reuneste cele mai cunoscute nume ale genului, dar si debutati. Aceia dintre voi care iubesc traditiile populare, vor descoperi la Muzeul Etnografic din Reghin, pretioase colectii de artizanate, creatii artistice ale mesterilor populari, dar si portul traditional si obiceiurile specifice locuitorilor de pe valea Muresului si cea a Gurghiului.