Despre Rasnov
Localizarea si istoria statiunii Rasnov
Localitatea Rasnov se gaseste la poalele Muntelui Postavarul, in apropiere de Masivul Bucegi si Piatra Craiului si este parte componenta a judetului Brasov. Locuit inca din timpuri stravechi, la Rasnov s-au pus bazele asezarii dacice Cumidava. Documentele evului mediu demonstreaza faptul ca Rasnovul a fost intemeiat de colonistii sasi, originari din Rosenau, localitate aflata pe bratul stang al Rinului, de la care vine si denumirea orasului, Rosenau - Valea trandafirilor. Situat pe drumul ce leaga Cetatea Branului de Tara Romaneasca, orasul inca pastreaza ceva din aspectul asezarilor medievale.
Istoria locului are o vechime ce depaseste doua milenii, iar prima mentiune documentara dateaza de la 1331. Vizitat de regele maghiar Sigismund de Luxembrug in anul 1427, Rasnovul primeste dreptul de a organiza targuri si devine al doilea centru important pentru schimburilor comerciale din Tara Barsei. Asaltat de navalitori, mai ales de tatari, Rasnovul avea nevoie de o fortificatie pentru a stavili atacurile acestora. Asa s-a construit Cetatea Rasnov, cea mai frumoasa constructie medievala din oras, devenita un important obiectiv turistic pe harta Romaniei. Se pare ca inceputurile cetatii dateaza de pe la sfarsitul secolului XIII si la zidirea ei s-au folosit caramida si piatra, iar zidurile si turnurile au fost acoperite cu tigla pentru a preveni eventualele incendii.
Atractii si obiective turistice in Rasnov
Un alt obiectiv turistic ce nu poate lipsi din itinerariul vostru este Biserica Evanghelica, situata in centrul Rasnovului, zidita in secolul XIII, care pastreaza picturile realizate in veacul al XVI-lea. Pentru amatorii de istorie antica, un popas la castrul roman de la Cumidava, vechea asezare dacica, merita tot efortul. O atentie deosebita merita si Biserica Ortodoxa, veche din anul 1384.
Dincolo de peisaje si edificii istorice, Rasnovul este gazda unui bogat calendar cultural, ce reuseste sa suscite interesul turistilor. Asfel, incercati sa nu ratati Festivalul Ecvestru si Zilele Rasnovului, evenimente care atrag un numar mare de spectactori prin parad trasurilor trase de cai, a demonstratiilor de dresaj ai a reprezentatiilor oferite de calusari. Spiritul si traditiile locului se reflecta si in constructia caselor taranesti, unele cu o vechime de peste un veac. Zona Rasnovului este recunoscuta pentru frumusetea peisajelor, iar Cheile Rasnoavei este deseori prima alegere a pasionatilor de bungee-jumpuing, dar si a celor care prefera drumetiile montane ori plimbarile cu ATV-ul.