Despre Rasinari
Localizarea si istoria satului Rasinari
Recunoscut drept unul dintre cele mai frumoase sate din Romania, Rasinari este o destinatie de vacanta spectaculoasa, indiferent de anotimp. Situat la 12 km distanta de Sibiu, Rasinari se afla in depresiunea Sibiului, la o altitudine de 573 m, la poalele Muntilor Cindrel si face parte din Marginimea Sibiului. Relieful a creat conditiile favorabile dezvoltarii vietii umane, prin prezenta padurilor, a izvoarelor, dar ai a diverselor specii ce flora si fauna.
In cuprisul Marginimii Sibiului, Rasinari ocupa primul loc, sub aspect demografic. Prima mentiune documentara dateaza din anul 1204, iar denumirea localitatii vine de la comertul cu rasina pe care o comercializau satenii in targul din apropiere. O plimbare pe ulitele satului va ofera ocazia sa descoperiti case frumoase, cum este cea a lui Octavian Goga sau cea unde a trait filosoful Emil Cioran. In epoca medievala, satul a facut parte din Scaunul Sibiului, iar localnicii, romani si sasi, erau oameni liberi, ceea ce a contribuit la evolutia economica a satului in epoca evului mediu.
Atractii si obiective turistice in Rasinari
Aspectul pitoresc al naturii, ospitalitatea localnicilor si frumusetea caselor atrag deopotriva turisti romani si straini. De altfel, satenii au constientizat potentialul turistic al satului si au extins ofertele de cazare. Agroturismul este preferat de majoritatea turistilor ajunsi pe aceste meleaguri, interesati sa cunoasca valorile satului si traditiile locuitorilor.
Din itinerariul vostru turistic nu ar trebui sa lipseasca vechile lacasuri de cult, pastratoare a spiritualitatii romanilor. Faceti un popas la Biserica Cuvioasa Parascheva, construita la jumatatea veacului al XVIII-lea. O atentie deosebita merita Muzeul Etnogragfic cu bagatele sale colectii de arta populara specifica satelor din Marginimea Sibiului. Aceia dintre voi care iubesc excursiile in natura pot explora Valea Stezii, aflata in apropiere. Daca va aflati la Rasinari in a doua jumatate a lunii august, nu puteti rata renumitul „Festival al branzei si al tuicii”, eveniment cu traditie, ce reuneste spectacole de muzica si dans traditional. Cu aceasta ocazie puteti gusta din „bulzul festivalului”, specialitate culinara ce nu lipseste niciodata de la aceasta sarbatoare.