Despre Ramnicu Valcea
Localizarea si istoria orasului Ramnicu Valcea
Ramnicu Valcea, capitala judetului Valcea, este una dintre destinatiile turistice cele mai frumoase ale tarii, avand si avantajul pozitiei geografice. Orasul este situat in regiunea central-sudica a Romaniei, la confluenta dintre Olt si Olanesti. Conditiile climaterice si peisajele incantatoare sunt doar cateva dintre argumentele pentru care merita sa popositi pentru cateva zile aici. Situat la 18 km distanta de Defileul Oltului, localitatea este asezata intr-o zona depresionara si se intinde pana dincolo de apele Oltului, fiind marginita de zone colinare ce ii confera un aer pitoresc. Aflat la 175 km departare de Bucuresti, Ramnicu Valcea este usor accesibil atat cu masina, pe DN7, cat si cu trenul.
Locuitorii orasului se mandresc cu o istorie veche. Sub conducerea poetului Anton Pann au fost intonate pentru prima data versurile „Desteapta-te romane”, ce aveau sa devina imnul national al tarii, pe locul actualului Parc Zavoi. In memoria eroilor ce s-au jertfit in timpul Razboiului de independenta (1877), s-a ridicat pe Dealul Capela un monument, devenit un adevarat reper turisti al orasului. Descoperirile arheologilor confirma faptul ca teritoriul de azi al localitatii a fost locuit inca din timpuri stravechi. Aflat pe ruta de acces a armatelor romane conduse de imparatul Traian, Ramnicu Valcea a fost traversat de „calea lui Traian” (oastea lui Traian). Din aceste timpuri dateaza si castrul roman Buridava, ridicat pe ruinele unei vechi cetati dacice.
Ramnicu Valcea este mentionat pentru prima data in documentele istorice in anul 1388, intr-un hrisov domnesc semnat de Mircea cel Batran. Un an mai tarziu, acelasi voievod il numea „orasul domniei mele”, ceea ce confirma importanta asezarii inca din epoca de inceput al Tarii Romanesti. Vechiul targ mentionat in secolul XIV, este nucleul in jurul caruia s-au reunit, de-a lungul vremurilor, toate asezarile invecinate, ceea e a dus la formarea orasului Ramnicu Valcea de azi. Targul de la Ramnic era punct de intalnire pentru negustorii veniti din Sibiu, Brasov dar si Buda, fie ei romani, sasi, turci, greci sau armeni. Resedinta domneasca in timpul lui Mircea cel Batran dar si al urmasilor sai, Curtea de la Ramnic este preferata in special de Patrascu Voievod, parintele lui Mihai Viteazul.
Atractii si obiective turistice in Ramnicu Valcea
Cat priveste itinerariile turistice, orasul ofera cateva obiective deosebite la care se adauga spatii de agrement special create pentru relaxare. Ostroveni este un lac artificial situat in vecinatatea Gradinii zoologice, la doar cativa km de soseaua de centura a orasului. Vizitat deopotriva de localnici si turisti, lacul este o destinatie potrivita si pentru aceia dintre voi care iubesc plimbarile in natura, avand in vedere ca in apropiere se gaseste Padurea Ostroveni. Intreaga zona de agrement cuprinde un strand si doua bazine cu apa sarata alimentate de la Ocnele Mari.
Nu puteti spune ca ati vizitat Ramnicu Valcea, daca nu ati poposit si la Casa memoriala dedicata lui Anton Pann, un monument de o arhitectura romaneasca, veche din secolul XVIII, unde poetul a locuit in anul 1837, cat a lucrat ca profesor la scoala din oras. Printre exponatele muzeului se numara pretioase culegeri de folclor, dar si lucrari muzicale si obiecte ce au apartinut carturarului. Dintre lacasurile de cult cele mai interesante, incercati sa va faceti timp pentru a vedea cea mai veche si mai frumoasa biserica din oras ce poarta hramul Buna Vestire si care dateaza din prima jumatate a secolului XVI. Distrusa in timpul razboaielor ruso-turce, este refacuta in anul 1747. Ceva mai aproape de centrul urbei se gaseste Biserica Tuturor Sfintilor, construita in 1764.
Aminitiri de neuitat veti avea parcurgand aleile Parcului Zavoi, una dintre cele mai vechi si mai frumoase gradini publice din tara. A fost inaugurat in anul 1850 si de atunci se numara printre cele mai vizitate locuri din oras. Printre arbori seculari, veti descoperi alei ce va conduc catre cladirea Teatrului Municipal Ariel. Daca dispuneti de suficient timp, incercati sa va opriti pentru cateva clipe in Parcul Mircea cel Batran, in centrul caruia se gaseste statuia domnitorului, opera a sculptorului Ion Irimescu. Printre atractiile gradinii se numara si Casa Socoteanu-Lahovary, cladita in secolul XVIII si care a gazduit peste timp sediul primariei. Actualmente aici functioneaza Palatul Copiilor. Un loc incarcat de istorie si la propriu si la figurat este Muzeul de Istorie al Judetului Valcea unde se gasesc exponate pretioase ce urmaresc evolutia acestui spatiu geografic inca din timpurile preistorice pana la epoca moderna.