Despre Ramnicu Sarat
Localizarea si istoria orasului Ramnicu Sarat
Localitatea Ramnicu Sarat se gaseste in partea de nord-est a judetului Buzau, la o distanta de 130 km de Bucuresti. Sub aspect geografic, orasul este situat Campia Romana, in lunca Ramnicului. Veche asezare, targul de la Ramnic era, cu veacuri in urma, punct de vama intre Moldova si Tara Romaneasca. Datele istorice ne demonstreaza ca prima mentiune documentara dateaza din anul 1439, cand targul este mentionat intr-un privilegiu comercial semnat de Vlad Dracul si acordat comerciantilor poloni si moldoveni.
De la sfarsitul secolului XVI informatiile scrise despre Ramnic se inmultesc. Targul era centru de desfacere a marfurilor pentru negustorii din Brasov, Braila si Moldova. Schimburile economice cu negustorii din Ardeal sunt confirmate de sapaturile arheologilor care au scos la lumina monezi unguresti de epoca medievala. De altfel, descoperirile arheologilor din imediata apropiere a localitatii, demonstraza ca acest teritoriu a cunoscut cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane din din tipurile preistoriei.
Incepand cu anul 1862, Ramnic capata rolul de capitala a judetului Ramnicu Sarat, ocazie cu care aspectul urbanistic al asezarii se schimba semnificativ. Se construiesc primele edificii publice importante, se intreprind actiuni edilitare ce au dus la aparitia unor noi strazi, cu un aer modern, desi zonele periferice raman pentru multa vreme un loc al mizeriei. Palatul de Justitie, Teatrul Comunal, Cazarma de Infanterie, Scoala Primara Mixta, capteaza si astazi atentia trecatorilor. Perioada cuprinsa intre cele doua razboaie mondiale reprezinta ani de progres economic si cultural pentru Ramnicu Sarat. Presa, literatura, publicatiile de tot felul nu lipsesc din peisaj.
Deceniile ce au urmat celui de-al doilea razboi mondial au marcat un regres in istoria orasului, astfel ca viata sociala evolueza lent. Apar primele cartiere de blocuri si platformele industriale (Turnatoria de fonta, Intreprinderi de garnituri de frana). Tot in aceste vremuri, multe dintre vechile constructii cu arhitectura elenganta sunt demolate pentru a face loc blocurilor. Dar, dincolo de istorie, Ramnicu Sarat este un oras unde obiectivele turistice nu sunt greu de descoperit. Astfel ca, din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca Biserica Adormirea Maicii Domnului. Biserica Sfanta Parascheva sau Muzeul Ramnicu Sarat.
Atractii turistice in Ramnicu Sarat
De cele mai multe ori, Ramnicu Sarat este punct de pornire in destinatii turistice care ar putea sa va atraga atentia, precum tabara de sculptura de la Magura, Manastirile Ciolanu si Ratesti, dar si Vulcanii noroiosi de la Berca ori podgoriile de la Pietroasele, unde s-a gasit tezaurul „Closca cu pui de aur”. Nu puteti parasi insa orasul fara sa fi vizitat complexul brancovenesc, ridicat de Mihail Cantacuzino la sfarsitul secolului al XVII-lea. Constructia de dimensiuni impresionante, se remacra prin frumusetea frescelor si a ancadramentelor si reuneste o manastirea Adormirea Maicii Domnului si incaperile administrative ale lacasului. Constructia, situata in apropiere de piata centrala, este un obiectiv turistic ce merita o atentie deosebita.